Skocz do zawartości
agunniun

garnek vs. nagrzewnica

Rekomendowane odpowiedzi

Garnek w porównaniu z chłodnicą ma gdzieś z 10 razy mniejsząpowieszchnię albo i lepiej.

Większość garnków wykonanych jest blachy i niklownych czy tam chromonikolowanych.

A chlodnice są z aluminum, miedzi i żadko z mosiądzu. Czyli materiałów

o najlepszej przewodności cieplnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja nagrzewnica ma wymiary w cm. 24x20x5. Ciekawe jaka ona ma powierzchnie oddawania ciepla. Do chlodzenia samego procka chyba starczy co? Pozdrawiam

Policz zmierz jeden listek z chłodnicy i tak jak u ciebie

20 (taka szerokość chłodnicy i chyba listka ) x 5(wymiar listka ) x 2 (bo dwie strony x liczba listków (nie musisz liczyć jak jest gęsta to zmierz na długości 4 cm i pomnóż przez 6 i masz przybliżoną ilość). = powierzchnia robocza

Ale trzeba zwrócić uwage że nie zawsze jest dobrze jak chłodnica jest gęsta bo powietrze ma utrudnionącyrkulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj obliczylem i pow nagrzewnicy od lublina  wynosi ok 14600 cm kwadratowych :P

To ja mam lepszą. Od chłodziarki (z kraju techniki kosmicznej) ma 2,3 m2 czyli 23 000 cm2. Żal, że sie marnuje. Ale moze to się znieni jak znajdę jakąs dobrą pompkę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co to qrde jest?

dooze to?

drogie to?

ciezkie to?

z czego to? 

hyhy lol

wymiary 30cmx27cm a grubośc to 3-4cm. 100 blaszek aluminiowych i chyba 24 rurki miedziane, nie pamiętam dokładnie ale wiem że obliczałem powierzchnie i wyszło 2.3m2. Jest to chłodnica z rolnczej chłodziarki do mleka :wink:

Ciężkie i kosztowało 50zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Cicha jest?

2. Czy jest niazatapiana?

3. Ile kosztue wersja 500-1000l/h?

1. Tak tzn. na wierzchu usłyszysz ją ale zamknięta pod biurkiem jest nie słyszalna

2.Jest zatapialna ale od biedy dało by się przerobić na niezatapialną (kilka dziurek do zaklejenia)

3. masz wiadomość na prv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co to qrde jest?

dooze to?

drogie to?

ciezkie to?

z czego to? 

hyhy lol

wymiary 30cmx27cm a grubośc to 3-4cm. 100 blaszek aluminiowych i chyba 24 rurki miedziane, nie pamiętam dokładnie ale wiem że obliczałem powierzchnie i wyszło 2.3m2. Jest to chłodnica z rolnczej chłodziarki do mleka :wink:

Ciężkie i kosztowało 50zł.

gdzie, jak? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...