Skocz do zawartości
night_system

Problem z AXP 1800+[/b]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem gdyż mój athlon xp 1800+ nie chce mi działąć na szynie 133 (nawet na 120) <ustawianych na płycie głównej Soltek DRV5, nie w biosie> Nawet nie tyle działąc co po prostu po 3, 4 minutach działania system się zawiesza (lub wtedy gdy użycie CPU wynosi około 100%) NAtomiast nie mam problemów gdy Procek idzie na szynie 100. Problem zaczął się wtedy gdy komputer wogóle mi się nie chciał uruchomić dopiero wtedy gdy docisnąłem radiator <hahaha> Ratunku... Thx!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodow moze byc wiele:

1. slaby zasilacz ...

2. temperatura

3. ukruszony rdzen

4. pamiec

5. plyta..

Napisz troche wiecej szczegolow o twojej konfiguracji.

Sprawdze przede wszystkim czy przez to dociskanie radiatora nie uszkodziles procesora.

Zobacz jakie masz napiecia czy nie masz zadnych spadkow napiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razyu mówię, że na ustawieniach i takich tam nie znam się zbyt dobrze :P Wartości napięć wziołem z BIOSA: CPU Vcore: 1,73; DDR DIMM: 2,39; 3,3v: 3,27; +5v: 4,78v; +12v: 12,22v; -12v : -12,22v; -5v: 5,05v; 5v5b: 4,85v; Ponad to Temp 1: 44 st.C, Temp2: 55st.C. Z tą Temp 2 to jest tak że w biosie zawsze oscyluje około 52-55 stpni niezależnie od FSB (133-100) natomiast kiedyś sprawdzałem jakimś tam programme z CD dołączonego do Płyty głównej to CPU Temp wynosiło 47 st natomiast system temp: 200 st.C (ale tu to chyba coś źle pokazywało :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha jeszcze jedno: procek jest w idealnym stanie wizualnym, natomist nie wiem czy powodem problemu nie jest maleńka ryska pod socketem na płycie głównej zrobiona śrubokrętem przez mojego szanownego kolegę podczas ściaganie radiatora <głupek> który chciał przetestować swojego Durona u mnie.... bo szczerze mówiąc problem zaczął się wtedy (choć nie od razu). Wcześniej miałem natomiast przypadki, że komp sam mi sie wyłączał i uruchamiał ponownie sam (duchy???) Dzięki za wszelaką pomoc!!! Thx!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już powiedziałem procesor jest w idealnym stanie wizualnym :) Nie jest ukruszony, a u kumpla działał na szynie 133 nawet przy "CPU use 100%"... No ale właśnie dzisiaj sobie znów przestawiłem na szyne 133 i zawiesił się dopiero po 15 minutach (u kolegi tyle nie czekałem). Bo ję się jednak, że przyczyną jest ryśnięta płyta (rysa przechodzi przez 2 ścieżki-czy jak to się tam nazywa) Nie wiecie czy jet możliwość sprawdzenia tego, bo w serwisie w krakowie powiedzieli mi, że nie a procesor określili jako spalony, najprawdopodobniej skokami napięć <co?> Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...