Skocz do zawartości
tuseja

Chciałbym ale nie wiem jak ...:)

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu mam taki oto sprzęcik:

Płyta główna: ASUS A7N8X Deluxe

Procesor: AMD Athlon Xp 3000+ (FSB 333 MHz)

Pamięć: Geil Dual 2x512 MB ULD PC-400 CL2

Grafika: GIGABYTE Radeon 9600 PRO, model: (GV-R96P128D Ultra)

Zasilacz: Antec TruePower 380W PFC

Chłodzenie: procesor - Zalman CNPS7000A-Cu, grafika - Zalman ZM 80D-HP + ZM-OP1, chipset - Zalman ZM NB47J

Nigdy jeszcze nie bawiłem się w OC a chciałbym coś więcej wycisnąc z tego konifgu ! Dlatego mam pytanie do miłych (nie krzyczących na mnie) forumowiczów, ile można by wycisnąć z tego sprzętu, od czego zacząć i jak to zrobić lub co wymienić by było lepiej. Dzięki z góry i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blokada na pci ,mnożnik procka w dół ,napięcie w góre, fsb 200mhz i

zobacz jak procek poleci

podaj wyniki a grafą zajmiemy się póżniej

ustawienia na początek to mnożnik x10 , vcore 1,75 fsb 200

jak stabilny to podnosić fsb o 2-3mhz ,wiem że to długo trwa ale w ten sposób nie ryzykujesz awari sprzętu i osiągniesz max.

jesli przestaje być stabilny to napięcie procka(vcore) w góre , kontroluj temperature procka i nie zwiększaj napięcia powyżej 1,85v (bezpieczna granica podawana przez AMD, choć przy chłodzeniu wodnym można więcej ), do sprawdzania stabilności systemu używaj prime95 conajmniej 30 min.

temp. procka nie powinna być wyższa niż 50 pare stopni (wieksza temp. to problemy ze stabilnością systemy

o kręceniu radków poczytaj w topickach o kartach graficznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko znalazłem juz opcje w Biosie która pozwala taktować FSB stopniowo no ale jednak ten procek chyba nie za dobrze sie kreci stabilny był tylko przy wspomnianych wczesniej 200x10 pozniej juz Niebieskie ekraniki z będami STOP, wymienie zasilacz na mocniejszy moze to pomoże :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi