Skocz do zawartości
ax233

Hdd 160 gb maxtor serial ATA nówka a taki problem!

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż zakupiłem ten dysk 160 gb maxtor serial a miałem wczesniej 40 maxtor 7200.Chodzi o to ze ten dysk miał być bardzo szybki a w porównaniu z tamtym starym maxtorem nie widze zadnej róznicy w wydajnosci.Robiłem testy hdtach i oto wyniki:READ SPEAD: maximum 64,9 mb/s ,miniumum 32,1 mb/s ,average 49.1 mb/s a czas dostepu to 14,3 ms.Jest to dysk SERIAL ATA moze trzeba go jeszcze jakos specjalnie konfigurowac aby miec lepsza wydajnosc ,sterowniki mam nforce 2 5.10 instalowałem ide SW.

AHa jak kopiuje film(700 mb) z partytcji na partycje to trwa to około 2-3min a gdy kopiuje na partycje gdzie jest wiecej danych to trwa to 20-30sek. O co z tym chodzi bo juz nic nie rozumiem???? :(

Z góry dziekuje z wszelkie porady i informacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie różnica jak diabli - Maxtor 40GB ATA133 (D740), a Seagate 160 GB NCQ,

Po prostu dysk sata wymiata :)

Głównie podczas mielenia jest różnica - mogę np robić defragmentację i ładować jakąś grę i nie czekam tyle co na poprzednim dysku...

AMD55 z tymi 17MB/s to nie bardzo jest tak jak mówisz: :)

zmierz (total commanderem 6) jaki masz transfer maxymalny z jednego dysku na drugi i odwrotnie)

Burst rate:

Maxtor 40GB 6L040J2(ATA) --> 126MB/s

Seagate 160GB NCQ...27AS(SATA)--> 108MB/s

(HDtach 3)

ps. Raptor74 też ma mniejszą przepustowość od tego maxtora 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyniki szybkosci dysku masz w porzadku. wczesniej miales tez szybki dysk zmieniles go na niewiele szybszy i golym okiem poprostu ciezko to zauwazyc.

Co do tego kopiowania to jesli kopiujesz dane z 1 partycji na druga a obie te partycje to po prostu 1 dysk to bedzie to trawalo dluzej :D

Gdybys kopiowal z 1 partycji na druga ale innego dysku to jest to nieporownywalnie szybsza operacja bo pracuja 2 niezalne dyski a nie jeden :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi