rocq Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 tak po krotce ... dysk ulegl mechanicznemu uszkodzeniu , prawdopodobnie jedna glowica padla , dysk byl dyskiem systemowym , jest to dysk IBM (ponoc dyski przykrec i nie ruszaj a ja go targalem wszedzie ze sobą) , problem jest taki , mam xp , zainstalowalem od nowa system na innym dysku , a ten cholerny IBM nie uruchamia sie , tzn XP sie nie uruchamia z tym dyskiem (charczy brzeczy i system nie rusza mimo ze to nie jest dysk systemowy). Pod dosem widoczne sa dwie partycje (z trzech), co dziwne o innych rozmiarach niz rzeczywiste, nie widac partycji systemowej , czesc plikow na dych dwu partycjach jest uszkodzonych , szukam jakiegos dobrego narzedzia dzieki ktoremu moglbym , skopiowac dane na inny dysk pod dosem (system plikow ntfs) chcialbym odzyskac jak najwiecej danych o ile jest to mozliwe , choc i tak najwazniejsze byly na tej partycji ktorej nie widac (czyli systemowej), badz jest calkowicie nieczytelna (zaleznie od narzedzie dos-owego), nastepnie usunac partycje , zeskanowac dysk i ewentualnie cos z nim zrobic .. chociaz nei wiem czy cos z niego bedzie . Pewne jest t ze jedna glowica , pewnie pierwsza (górna) jest rozwalon i trze o talerz , Moze mi ktos poleci co z tym dyskiem zrobic , ma on 46 GB wiec warto powalczyc by nawet polowa z niego byla sprawna (o ile dysk moze pracowac z jedna uszkodzona glowicą (a moze idwoma ???)) Z góry dzieki za porady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 easy recovery (odzyskiwanei danych).... możesz wyłączyć/ukryć dużą partycje tam gdzie jest padnięta głowica ale musisz wiedzieć na jakich cylindrach sie zaczynają uszkodzenia (ranish zakłada patrycje ukrywa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocq Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 no znalazlem dobre narzedzie okazalo sie ze nie jest tak zle , tylko 406 bad sektorów na 90 milionów ;) ale mimo wszystko partycja C: systemowa , nie jest czytelna spod xp jak i spod dosa , jak odzyskac z niej dane ?? a teraz dysk dziala dobrze , a pozostalych dwu partycji dane sa do odzyskania spod xp w 99,9 % (sa czytelne doslownie kilka plikow jest uszkodzonych te co mialy pecha znalezc sie w bad sektorach :)):) a dysk smiga :): tylko jak te dane z systemowego odczytac ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 jak napisałem easyrecovery .............. i pozatym od groma jest topików wcieło mi dane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...