Skocz do zawartości
Gość

wydajność KT333 a Via4in1

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś porównywał wydajność z i bez tego patcha. Ja z nim miałem kłopoty -dźwiękówa tak obciążała procek, że gra się haczyła !

bez 4in1 wogole nie ma mowy o wydajnosci ...to sa stery do chippsetu ... bez nich ogolnie komp chodzi ale duzo duzoduzoduzo wolniej!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputer na Via bez Via 4in1 to tak jakbys do windy nie zainstlowal sterow do karty graficznej i siedzial przy 16 kolorach w 640x480. Dla mnie to podstawa A uzywam 4.37 jakos tak mi sie spodobaly :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mi spadła wydajność pakowania winacem i to sporo - przy pewnych ustawieniach może nawet 20%. MOgę zainstalować wybiórczo. Zainstalowałem sam sterownik mini driver i wydajność jest OK. Jak wydajność grafiki będzie 20% mniejsza jakoś się wytrzyma, nie trzeba przecież więcej czekać (jak karta jest do [gluteus maximus] to i tak się nie pogra) a jak trzeba czekać dużo więcej to można sie wsieć.

Czy ktokolwiek sprawdzał różnicę wydajności w różnych dziedzinach bo chyba nikt nie będzie sprawdzał takim <span style="color:red;">[ciach!]</span>em jak 3dmark bo to nie ma sensu ! Może podacie jakieś dane a nie subiektywne opinie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Alez przeciez to zalezy: pod jakim OS-em. Win98/ME - zgoda. Macie wszyscy racje. Ale juz Win XP jest pod VIA/AMD optymlizowane - jedynie nowy inf do MB instalujemy. Nic poza tym. Tu juz posiadacze systemow na P4 maja problem, bez Intel Service Packa (zwanego nie wiedziec czemu: "Intel Aplication Accelerator") nie maja nawet co marzyc o normalnym UDMA dla HDD. "Microsoft zmiennym jest".. :-). Moze kiedys..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mi spadła wydajność pakowania winacem i to sporo - przy pewnych ustawieniach może nawet 20%. (...)

To sie zgadza. O tyle (srednio) spadaja transfery pod 2000/XP na chipsetach: KT133A, KT266(A), KT333, i KT400. Powod? Sterowniki ATA/ATAPI z XP sa pisane wprost na te wlasnie chipsety. Nie dla intelowskich, niestety. Stad koniecznosc instalacji "Intel Service Packa". Na dodatek, bledy w 4in1 tworza po instalacji takie dziwy, jak "dysk SCSI" z dysku UDMA-5 (i spowalniaja transfer ok. 10-20%), albo wylaczaja UDMA w napedach CD/DVD, pomimo jego aktywnosci w BIOS-ie. Nt. sterownika AGP (viaagp1.sys) nie moge wiele napisac, bo nie gram. Jedna jeszcze uwaga: 4in1 instaluje "default" pliczek "viapfd.sys", ktorego zadaniem jest poprawa transferu w macierzach RAID i SCSI poprzez szyne PCI. Jesli nie uzywamy tych urzedzen (RAID, SCSI) wywalmy ten plik, bowiem jedynie "scina" on transfer IDE, oraz destabilizuje Windows (blokuje czesc przepustowosci PCI.. na nic). Instalujmy "service packi".. z glowa :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mi spadła wydajność pakowania winacem i to sporo - przy pewnych ustawieniach może nawet 20%. (...)

To sie zgadza. O tyle (srednio) spadaja transfery pod 2000/XP na chipsetach: KT133A, KT266(A), KT333, i KT400. Powod? Sterowniki ATA/ATAPI z XP sa pisane wprost na te wlasnie chipsety. Nie dla intelowskich, niestety. Stad koniecznosc instalacji "Intel Service Packa". Na dodatek, bledy w 4in1 tworza po instalacji takie dziwy, jak "dysk SCSI" z dysku UDMA-5 (i spowalniaja transfer ok. 10-20%), albo wylaczaja UDMA w napedach CD/DVD, pomimo jego aktywnosci w BIOS-ie. Nt. sterownika AGP (viaagp1.sys) nie moge wiele napisac, bo nie gram. Jedna jeszcze uwaga: 4in1 instaluje "default" pliczek "viapfd.sys", ktorego zadaniem jest poprawa transferu w macierzach RAID i SCSI poprzez szyne PCI. Jesli nie uzywamy tych urzedzen (RAID, SCSI) wywalmy ten plik, bowiem jedynie "scina" on transfer IDE, oraz destabilizuje Windows (blokuje czesc przepustowosci PCI.. na nic). Instalujmy "service packi".. z glowa :-)

Uzywam 4in1 4.43 i nie zainstalowal mi tego pliku :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywam 4in1 4.43 i nie zainstalowal mi tego pliku  :o

Witaj

Zgadza sie. Bo to cala historia (musialbym tu traktat napisac). Ogolnie: ten viapfd "laduje" w systemie tylko po wykryciu kontrolera RAID (nawet z wylaczonym BIOS-em). Poniewaz wiekszosc ostatnio sprzedawanych w Polsce MB jest "albo RAID, albo sound na plycie" - wybieram zwykle te pierwsze (i nie uzywam tego raida :-)). W Twoim przypadku ide o zaklad, ze masz zintegrowana muze. Ale powtarzam, w pelni przekonany, ze mam racje: uzywanie 4in1 w "czasach XP" przestalo byc konieczne, i czesto prowadzi do gorszych, niz bez niego efektow (zauwazylem w "machine.inf", ze po SP1 - Win XP rozpoznaje (samo) i w pelni obsluguje VIA-KT400)..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pitur 

Chcialem sie dowiedziec skad masz te informacje o 4in1 moze dasz jakies namiary :lol:

Witam

Z wlasnej, calkiem dlugiej praktyki. Twe usmieszki sa.. troszke nie na miejscu. Czyzby swiadczyly one.. o braku informacji?

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywam 4in1 4.43 i nie zainstalowal mi tego pliku  :o

Witaj

Zgadza sie. Bo to cala historia (musialbym tu traktat napisac). Ogolnie: ten viapfd "laduje" w systemie tylko po wykryciu kontrolera RAID (nawet z wylaczonym BIOS-em). Poniewaz wiekszosc ostatnio sprzedawanych w Polsce MB jest "albo RAID, albo sound na plycie" - wybieram zwykle te pierwsze (i nie uzywam tego raida :-)). W Twoim przypadku ide o zaklad, ze masz zintegrowana muze. Ale powtarzam, w pelni przekonany, ze mam racje: uzywanie 4in1 w "czasach XP" przestalo byc konieczne, i czesto prowadzi do gorszych, niz bez niego efektow (zauwazylem w "machine.inf", ze po SP1 - Win XP rozpoznaje (samo) i w pelni obsluguje VIA-KT400)..

--

Pozdrawiam

Thx za wyjasnienie :)

Faktycznie mam sound integrated, nie przeczytalem dokladnie Twojego posta :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie mam sound integrated, nie przeczytalem dokladnie Twojego posta  :oops:

Podsumowujac ze swojej strony: polecam zawsze probe, zanim "automatycznie" 4in1 zainstalujemy. Ze zgroza czytam porady nawet powaznych ludzi: "zainstaluj default 4in1". W praktyce, w 5-ciu przypadkach na 10-siec - pogarsza to wydajnosc, i powoduje "dziwa" (znikanie UDMA), czy tez spadek transferow. Kiedys na viaarena bylo takie przyslowie zacytowane: "nie poprawiaj dobrego". Teraz juz ostalo sie tylko zdanie "aplikuj moduly via 4in1 tylko w razie potrzeby" (tlum.), ale jest ono english, i w opisie "jak instalowac 4in1", ktory niewiele osob czyta, ciagnac wprost z downloadu "najnowsza wersje 4in1". Czesto, niestety, zupelnie niepotrzebnie..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie mam sound integrated, nie przeczytalem dokladnie Twojego posta  :oops:

Podsumowujac ze swojej strony: polecam zawsze probe, zanim "automatycznie" 4in1 zainstalujemy. Ze zgroza czytam porady nawet powaznych ludzi: "zainstaluj default 4in1". W praktyce, w 5-ciu przypadkach na 10-siec - pogarsza to wydajnosc, i powoduje "dziwa" (znikanie UDMA), czy tez spadek transferow. Kiedys na viaarena bylo takie przyslowie zacytowane: "nie poprawiaj dobrego". Teraz juz ostalo sie tylko zdanie "aplikuj moduly via 4in1 tylko w razie potrzeby" (tlum.), ale jest ono english, i w opisie "jak instalowac 4in1", ktory niewiele osob czyta, ciagnac wprost z downloadu "najnowsza wersje 4in1". Czesto, niestety, zupelnie niepotrzebnie..

--

Pozdrawiam

Masz racje, ale to sie tyczy WinshitXP users

Ja i wielu innych jedziemy na 98SE :) , a z tego co wiem do tego OS potrzeba jednak 4in1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje, ale to sie tyczy WinshitXP users

Ja i wielu innych jedziemy na 98SE :) , a z tego co wiem do tego OS potrzeba jednak 4in1

Do starszych, niz Win2000 Os-ow, niestety, potrzeba 4in1. Ale - jako ciekawoostke - dodam, ze ma to podloze "ekonomiczne". Po prostu jeszcze niedawno platforma VIA byla tak malo rozpowszechniona, ze MS niezbyt dbal o jej userow. Obecnie (ponad 2 lata zastoju w rozwoju chipsetow Intela, ktore juz (i-845xx) sie konczy) jest juz zupelnie inaczej. VIA jeszcze panuje na rynku. A jak bedzie?.. :-)

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Me, ale udało mi się chyba rozsądnie zadziałać jesli spowolnienie dotyczy dysku ! Zainstalowałem osobno mini driver i osobno Via 4in1 bez obsługi dysków. Transfery są OK ! Ale czy pozostałe rzeczy spowodują mi zwiększenie wydajności procka lub grafy czy niepotrzebnie je zainstalowałem - ktoś to badał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo... widze, że topic w sam raz będzie dobry, dla mojego problemu.

Mam Win 98SE, i komp taki jak w podpisie. Komp działał spoko, do momentu zainstalowania UT2003, i gra haczyła sie tak, że o graniu mogłem zapomnieć.

Poradzono mi zainstalować Via 4in1 (wcześniej tego nie robiłem i działało git) i to pomogło. UT2003 dostał kopa chyba ze 200% w wydajności.

No, ale wszystko co dobre nie trwa wiecznie i po 2 dniach, sytuacja wróciła do normy: rano odpalał UT i kupa, znowu skacze. Nic nie pomogło reinstalowanie Via 4in1 v41 ani samej gry, ani patcha. Również v43 nie dało żadnych widocznych zmian.

Nagle ni stąd ni z owąd wydajność znikła po 48 godzinach. Dlaczego???

Ten topic siedział w grach, ale tam albo nikt nie zagląda, albo idą same odpowiedzi: "Ja mam radeona 9700 i u mnie działa świetnie" albo "kup se konsole i będziesz miał spokój na 4 lata" ... może tu jest w stanie ktoś pomóc?

Niedawno zrobiłem update biosa z 1007 na 1009 ale jeszcze nie sprawdzałem czy to ma jakikolwiek wpływ na wydajność... dodam, ze wszystkie inne gry mi działają, tylko UT miał problemy.

Do karty dźwiękowej ściągnąłem stery, ale z jakiejś pokątnej strony (bo creative był zapchany) plik ten sam, więc stery nowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...