amdek Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Nadal nie wiem czemu nie moge umoutnac tego cdromu !!?? Czasami moge przez pewien czas normalnie mount i umount i wszystko dziala . Ale w koncu jak pisze umount /mnt/cdrom wyala mi error ze device is busy !! A wcale tak nie jest bo nigdzie nie przegladam jego zawartosci !! W fstab mam przy cdrom i floppy : noauto i user a reszta to standardowe ustawienia !! Robie to jako root i nie ma innych sesji . Nawet linux przy zamykaniu sie ma problem z odmontowaniem tego cdromu bo po killall pisze: umount2:Device or resource busy umount:/mnt/cdrom illegal seek i jeszcze cos ale nie zdazylem spisac :( Powtarza sie to kilka razy i w koncu udaje musie zamknac !! Ale gdzies musi byc blad !!?? Aha jak juz ten cdrom jest busy to tylko sposobem moge go otworzyc (trzymam dlugo przycisk i dopiero wtedy sie otwiera, bo normalnie to sie lekko otworzy i znowu zamknie!!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Nadal nie wiem czemu nie moge umoutnac tego cdromu !!??Chyba coś z niego korzysta: fuser /mnt/cdrom a potem killem ich 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cOyOte Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 zauwazylem, ze czasem sie tak dzieje na KDE (nigdy nie mialem takiego problem na konsoli) ale wystarczy chwilke poczekac i sprobowac ponownie, a wtedy sie udaje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Niestety nic nie pomaga. Jak juz nie moge odmontowac i wpisuje fuser... wywala mi: /mnt/cdrom root kernel mount No process references:use /mnt/cdrom No automatic removal:Please use umount Ale umount jak mowilem nie dziala :( I pozostaje tylko reboot i wtedy mam powtarzajacee sie komunikaty : umount2:Device or resource busy umount:/mnt/cdrom illegal seek VFS:busy inodes on changed media cdrom:open faild I qwa nie wiem co robic bo tak ciagle rebutac to sie mozna wqwic !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 I qwa nie wiem co robic bo tak ciagle rebutac to sie mozna wqwic !!To napisz jeszcze co to za cd (chyba IDE), plyta/kontroler, kernel/distro, co masz w fstabie - jakie opcje, system plikow na cd? Robisz jakies dziwne operacje (zwalnmianie obrotow itp), czy tylko kopiowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Jest to DVD-ROM UDMA-66 (Pioniera), plyta SL-75DRV5, z czipsetem via (zalatalem juz jadro dla czipa vii), jaderko 2.4.18 a w fstabie standardowo (linux sam mi wwalil swoje ustawienia ja tylko dodalem noauto). Nie ma zadnego spowalniania a sprzet wykrywany jest bezblednie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Jest to DVD-ROM UDMA-66 (Pioniera), plyta SL-75DRV5, z czipsetem via (zalatalem juz jadro dla czipa vii), jaderko 2.4.18 a w fstabie standardowo (linux sam mi wwalil swoje ustawienia ja tylko dodalem noauto). Nie ma zadnego spowalniania a sprzet wykrywany jest bezblednie. Ok to może: eject -v /dev/cdrom a jak nie pomoże fuser -km /dev/cdrom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 I wil check , my MASTER :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...