Skocz do zawartości
zzzigi

Jak instalnac bios

Rekomendowane odpowiedzi

MAm problem bo komp mi sie nie chce wlaczyc tzn sprawdzalem procek grafe i reszte wiec na 100% to wina plyty głownej.Moza to wina biosu moze padl i chcialbym sprobowac go zainstalowac tylko nie wiem czy jest taka mozliwosc skoro komp nie chce ruszyc .Czy jezeli wloze dyskietke w ms -dosie z tym biosem odpali sie komp z dyskietki i reszta pojdz sama czytrzeba to jakos fahowo zrobic dzieki z gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli komp się włącza tzn. uruchamiają się wentylatory, dyski, napędy, ale nie postuje (czyli nie ma krótkiego bip), a ekran pozostaje czarny, to masz problem bo nie zmieniszz biosu z dyskietki, ponieważ jej nie uruchomisz. Jeśli jak twierdzisz główne elementy są sprawne (czyli proc, ram, karta, zasilacz) to oddaj płytę na gwarancję. Jeśli nie masz gwaracnji spróbuj włożyć twój bios do innej płyty, oczywiście tego samego modelu. Można też zrobić flash na gorąco. Odpalasz taką samą płytę ale ze sprawnym biosem jak się uruchomi to bez wył. kompa zamieniasz biosy i próbujesz fleshować z dyskietki. Nigdy nie musiałem tego robić, więc niech nikt na mnie nie jeździ jeśli źle to opisałem

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki thx tylko prosze o krok po kroku.Po pierwsze co to jest CCMOS ,a po drugie mam dostep do takiej plyty ale jak mam to zrobic ??:)i jeszcze jedno ktora plytka jest tym biosem ??.I tak na marginiesie czy to mogł sie zwalic bios czy plyta sie schajcowala?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylacz kompa. Wyciagnij kabez zasilajacy z kontaktu. Kilkakrotnie wcisnij POWER, by upewnic sie, ze na plycie nie ma juz prądu. Przeloz zworke w pozycje CCMOS (ClearCmos), jak to zrobic sprawdz w instrukcji obslugi swojej plyty, ewentualnie, jak nie znajdziesz zworki, to wyciagnij bateryjke. Odczekaj ok 90 sekund. Przeloz spowrotem zworke we wlasciwa pozycje, badz wsadz baterie na swoje miejsce. Podlacz kabel do kontaktu. Wlacz kompa i trzymaj klawisz ktorym wchodzisz normalnie do biosu (najczesciej del). Jak juz wejdziesz do biosu zaladuj optymalne ustawienia (LOAD OPTIMAL DEFAULTS). Reset kompa. Teraz wejdz do biosu i ustaw wedlug swoich potrzeb.

Jesli to nie zadziala, to sprawdz czy dobrze dolega radiator do procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi