_student Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Mam taki problem dosć dziwny... Na poczatku zacznę od tego że jakieś tydzień temu kupiłem uzywaną płytę główna mikroATX Biostar M6VCF z prockiem celeron 900 i wszystko chodziło 3 dni. Wczoraj wieczorem wyłączyłem normalnie koputer a dziś rano jak tylko go włączyłem do sieci to sam sie uruchomił (bez wciskania przycisku) i nie było zadnego obrazu, bios sie nie załadował , nie było żadnego sygnału z głosniczka, nie paliła sie zielona dioda od zasilania, natomiast ta od dysku paliła sie nieprzerwanie przez jakąś minutę po czym gaśnie. Wszystkie wiatraczki chodzą . Mam w domu dwa kompy więc przełozyłem RAM- nie pomogło, przełozyłem grafę- nie pomogło. Odłączyłem dysk twardy - nie pomogło ale co dziwne lampka od dysku zachowywała sie tak samo (pałiła sie minutę). Moze wina leży w kabelkach albo w złym podłączeniu (...nie wiem jak to sie nazywa...) panelu kontrolnego - tam gdzie sie podłącza kabelki od diód od wyłącznika, resetu i głosniczka obudowy?? Ale podłączyłem wszystko tak jak było w instrukcji no i przecież komp działał tydzień... Myślicie ze poszedł procek?? Z góry wielkie dzieki.[/img] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Mi to bardziej wygląda na zwaloną MOBO. Poprosto ktoś wcisnął Ci szajs (zapewne wiedząc że tak się zachowuje). Zrób jeszcze clear Biosu. Może podziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_student Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Dzieki za odpowiedź ..... Co to jest MOBO ? Clear biosu to wyciagniecie baterii na kilka minut?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 MOBO = MOtherBOard czyli po prostu płyta główna :) Albo wyjęcie bateryjki, albo przestawienie zworki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_student Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Z bateryjką próbowałem..... A jak przestawic zworki.. Skoro płyta była używana to myśle ze zworki są przestawione tak jak powinny.... Hmmm.. A po co wałaściwie przestawia sie te zworki? Na co one maja wpływ? A tak BTW to dzieki za zainteresowanie. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Hehehe, inna metoda kasowania biosa. Musiałbyś w manualu przeczytać gdzie masz tą zworkę i w jakim położeniu trzeba ją ustawić by uzyskać clear CMOS :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_student Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Nie pomogło, dalej to samo..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...