Skocz do zawartości
ms-trex

Co oznacza operator iloczynu logicznego w:...

Rekomendowane odpowiedzi

no cuz, to bardzo proste, pewnie dopiero zaczynasz przygody z c++.

Zatem oznacza to dokladnie tyle co:

jesli a<b i a<c (czyli a jest poprostu najmniejszą z trzech zmiennych a,b,c) to na ekranie zmienne te zostaną wyswietlone wlasnie w kolejności: a, potem b, potem c. w przeciwnym razie nic sie nie stanie.

&& - oznacza koniunkcje matematyczną, aby coś sie stało muszą zostać spelnione wszystkie warunki koniunkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz rację zaczynam z c++ ale nie przygodę tylko HORROR, tu jednak trzeba być dobrym z matmy

no dobra a dlaczego jeśli bym zamiast && napisał i albo oraz (nie wiem jakie to operatory na to są, jeśli są) to nie byłoby to samo

nie wiem czy mnie zrozumiesz,ale wielkie dzięki za help

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(a<b && a<c) oznacza ze tylko wtedy gdy a<b i a<c czyli a musi byc najmniejsze

(a<b || a<c) oznacza ze tylko wtedy gdy a<b lub a<c czyli wystarczy ze a jest mniejsze od hociaz jednej z b,c i wtedy juz warunek jest spelniony

Widzisz różnicę??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz rację zaczynam z c++ ale nie przygodę tylko HORROR, tu jednak trzeba być dobrym z matmy

no dobra a dlaczego jeśli bym zamiast && napisał i albo oraz (nie wiem jakie to operatory na to są, jeśli są) to nie byłoby to samo

nie wiem czy mnie zrozumiesz,ale wielkie dzięki za help

nie przesadzaj z tym dobrym z majcy mowionym do takiego przykladu :] zaczynasz dopiero to jeszcze nie masz wyczucia - potem nawet nie bedziesz zauwazal kiedy uzyjesz operatora - pozatym to nie majca tylko jej bardzo waska dziedzina - logika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi