Skocz do zawartości
bigzzgib

Modem kablowy przez karte sieciową nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam internet w kablówce i modem połączony przez USB- tak wszysko działa, jednak próbuję polączyć modem przez karte sieciową to otrzymuję komunikaty o ograniczeniu łącza, otym że nie można pobrać ip i jakieś tam. Czy trzeba to jakoś konfigurować czy o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne podlaczajac modem przez karte sieciowa musisz zglosic to swojemu adminowi. Bedzie mu musial podac Adres MAC karty sieciowej aby dzialac ci internet...

Licz sie z tym ze jesli admin zobaczy ze probowales podlaczyc modem przez sieciowke bez jego wieedzy moze ci zablokowac neta:D

Wiem jak jest bo sam mialem kablowke i przechodzilem te same jazdy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne podlaczajac modem przez karte sieciowa musisz zglosic to swojemu adminowi. Bedzie mu musial podac Adres MAC karty sieciowej aby dzialac ci internet...

Licz sie z tym ze jesli admin zobaczy ze probowales podlaczyc modem przez sieciowke bez jego wieedzy moze ci zablokowac neta:D

Wiem jak jest bo sam mialem kablowke i przechodzilem te same jazdy :)

W istocie jest tak jak piszesz skontaktowałem sie z kablówka i napisali że muszę im to zgłosić żeby zmienili coś tam w konfiguracji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga troche to dziwne, przeciez uslugi przydzielane sa na podstawie adresu MAC modemu, a nie karty sieciowej.

Nie sadzisz ze byloby to troche bezsensu?

Kupilbym sobie taka kablowke placil jak za jeden komputer a podlaczyl bym sobie do tego cale osiedle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac to zalezy od konfiguracji sieci, u mnie w umowie widnieje adres MAC modemu kablowego. Nie ma zadnej wzmianki o adresie MAC karty sieciowej, zreszta nie widze powodu aby w ten sposob to ograniczac, tym bardziej, ze do samego modemu masz fizycznie podlaczony jeden komputer, ktory z kolei moze rozporowadzac dalej net. Akurat ten modem, ktory ja mam pozwala na podlaczenie wiekszej ilosci a takze na prace jako mostek sieciowy, ale w domyslnej konfiguracji modemu jest to blokowane, a odblokowanie to dodatkowa oplata na rzecz kablowki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga troche to dziwne' date=' przeciez uslugi przydzielane sa na podstawie adresu MAC modemu, a nie karty sieciowej.[/quote']

Teraz już wiem że jak łączysz sie przez usb to brane jest mac modemu a jak przez karte sieciową to mac karty dlatego trzeba im to zgłosić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz, moim zdaniem to niepotrzebne utrudnianie zycia. W sieciach osiedlowych, radiowych i tym podobnych rzeczywiscie ma to sens (brak mozliwosci wpiecia sie na "lewo"), ale tutaj jakos tego nie widze. Pozostaje mi sie cieszyc, z tego, ze u mnie nikt nie robi takich problemow i moge sobie do woli zmieniac karty sieciowe. Czasami sie przydaje, jak musze przepiac modem do drugiego komputera, bo moj chwilowo nieczynny - glupota w tym przypadku byloby przekladanie sieciowki a przez USB sie nie da, bo drugi komp za daleko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi