Skocz do zawartości
Nargil

Hydor L-30 vs (1/2) Atman-306

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki jesli juz bylo, ale nie znalazlem ( jedynie jakies smieszne pytania typu "hydro l-30 czy atman-305" )

No wlasnie, zastanawiam sie miedzy tymi dwiema pompkami do przyszlego wc ( narazie mam samego kadett'a od zgroza 2 miesiecy ;p )

Planuje: Power X + bloki.pl na chip + bloki.pl na gpu + homemade / bloki.pl (ale nie ten plaski tylko ten co w produkcji ) na hdd.

Hydor L-30 z tego co wyczytalem to bardzo dobra pompka, tylko troche droga ( 170 zl )

W zwiazku z tym pytam sie czy nie starczylby atman-306 ? Jesli nie to moze lepiej ( bo/i taniej niz hydor ) bedzie podlaczyc rownolegle 2 atmany ?. Cena 1 atmana na wp.pl to 55 zl ( nowy ) - w najgorszym wypadku 60 zl do przodu. Czy takie rozwiazanie ( 2 x atman ) bedzie duzo glosniejsze niz hydor ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 AT 306 to 2x30W ciepla!! czyli tyle co taki sobie sempron...

to bardzo duzo

jesli juz chcesz laczyc atmany to lepiej 2x 305 - bardziej realna wydajnosc w stosunku do 306 poza tym zuzycie energi ponad 2x mniejsze...

i jeszcze jedna rzecz nie rownolegle a szeregowo - jeden atman wypycha na bloki a 2 zasysa z chlodnicy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bardzo duzo

Zaraz, zaraz; ze pompka ma te powiedzmy 30 Wat, to nie znaczy, ze ta moc jest zamieniana w "calosci" na cieplo - sorry ale to nie jest farelka (a i ta ma strary ;]). "Moc rzeczywista" zamieniana na cieplo nie jest taka duza jak Ci sie wydaje :!: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bardzo duzo

Zaraz, zaraz; ze pompka ma te powiedzmy 30 Wat, to nie znaczy, ze ta moc jest zamieniana w "calosci" na cieplo - sorry ale to nie jest farelka (a i ta ma strary ;]). "Moc rzeczywista" zamieniana na cieplo nie jest taka duza jak Ci sie wydaje :!: :lol:
zgoda ale duza czesc energii idzie na cieplo - tym wieksza im wieksze sa opory

nie jestem technikiem abym mogl sobie to policzyc ale podejrzewam ze wieksza czesc idzie na cieplo, wiec im mniejszy rezerwuar - tym wieksza temp w ukladze /spowodowana przez pompki/

ponadto - z innej strony pobor mocy rzedu 2x30W to sporo jak na wc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem kupić atmana 306, ale zaczołem się zastanawiać, obecnie mam 2 bloki , ale planuje jeszcze 2 - homemade na hdd + blok z grafy dać na nb (smart) i kupić jakis na grafe i tu pytanie czy styknie jeden atman 306, czy też lepiej kupić tego hydora l20, chodzi mi zarówno o wydajność jak i o cisze, pompka pracuje u mnie zatopiona w easyclicku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi