Skocz do zawartości
forester

WC made by forester :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!!

Na stronce http://forest.h4c.pl/wc/index.html umieściłem foty mojego pierwszego w życiu dzieła pod tytułem WC :) Wszelkie opinie/pytania/zażalenia mile widziane.

WC jest w trakcie tworzenia a ja jestem początkujący, więc zanim polecą "fakeny" :wink: weźcie to pod uwage :).Priorytetem jest cisza, wydajność mniej ważna. Narazie w budzie panuje mały bajzel, ale myśle że wkrótce będzie lepiej.Zresztą komp stoi pod biórkiem, okna nie przewiduje więc wygląd ma drugorzędne znaczenie.

A teraz troche techniki :)

Procek: Athlon XP 2000+

Blok - Spider Extreme

Pompka - Atman At-305

Nagrzewnica - Kadet

Rezerwuar - EasyClick

Węże - 12/16

Wentyle - 4szt. 80x80 -wyciągają powietrze z budy przez nagrzewnice

Wentyle będą zmienione na jeden cichy 120x120, ponieważ obecne nie były dobrym wyborem.

Co do temperatur, to narazie moge podać na chwile obecną bez obciążenia po 4 h pracy, wentyle puszczone na ok 5V:

Powietrze ok 23 stopni

Woda 31-32 stopnie

Proc (odczyt z płyty) 42 stopnie

Procesor w czasie startu miał 39 stopni więc temperatura podniosła się nieznacznie.

Co sądzicie o tych wynikach??? czy to dobre temperatury??? nie powinno być troche mniej ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie najgorzej to wyglada :) ale jednego Ci nie daruje (masz szczescie, ze sam sie przyznalem ;]) , to bajzel z kablami - wez to jakos uporzadkuj...

Sprawa druga, to wyciaganie powietrza z nagrzewnicy; czy te 4 wentyle robia to przez te otworki na dachu

(http://forest.h4c.pl/wc/slides/widok%20og%...a%20bude-1.html)? jesli tak, to sa strasznie "zdlawione", a co za tym idzie slabiej odprowadzaja cieplo z nagrzewnicy...

pytanie ostatnie: co Ci daje ta otulina na rezerwuarze? wyciszenie?

Ogolnie niezle; no i co wazne upchnoles wszystko w budzie, masz u mnie + :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde fajny ukladzik. Mozna sie przyczepic tylko do tych nie ulozonych kabli i tej kratki na wentylami. Jak sam pisales musisz jeszcze usprawnic wentylacje nagrzewnicy. Te cybanty na zbiorniczku nie sa zacisniete?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Poprawka linka dla tych którzy nie umią wejść :arrow: http://forest.h4c.pl/wc/index.html :!: Ja tak samo jak poprzednicy uważam , wydajność tracisz przez te otworki w obudowie gdzie powietrz jest wyciągane :!: Co do porządku no trche by sie przydało ale ze pierwszy raz cos takiego robisz masz +, :wink: Pewno zmiany jeszcze zostana jakieś wprowadzno jak chłodzenie grafki itp :?: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak :

1. Bajzel z kablami uporządkuje za jakiś miesiąc, jak...... będzie wypłata :) W tym miesiącu troche poszalałem,a są jeszcze inne wydatki.Wszystkie taśmy zastąpie okrągłymi kablami, no i coś pomyśle z kablami od zasilacza.

2. Otulina na rezerwuarze to specjalny materiał wyciszeniowy odemnie z firmy :) stosowany w przemyśle. Jest to coś w rodzaju materiału z jakich wykonuje się podkładki pod myszy tzw."szmacianki" tylko troche grubsze.Znakomicie tłumi drgania i wycisza.

Obecnie już jej nie ma na zbiorniku ponieważ dziś w ramach testów został sciągnięty i okazało się że..... pompka nadal jest niesłyszalna :) A ja myślałem że to dzięki tej otulinie... ;)

3. Dlaczego uważacie że wentyle są stłumione????

Otwory w dachu mają średnice 4mm, jest ich dokładnie 196 na powierzchni 160x160mm. Bezpośrednio pod nimi, a około 20 mm nad chłodnicą, znajdują się wentyle. Czy otwory są za małe???

Dziś zmieniłem układ tak, że wentyle tłoszyły powietrze do wnętrza obudowy dmuchając na kadeta i temperatura wody była wyższa o około 1 stopień !!!!

Podejrzewam że ma to związek z tym, że buda stoi pod biurkiem i ma dość ciasno ( nad obudową jest tylko ok 10 cm wolnego miejsca, a z boku ok 2 cm) W związku z tym powietrze na około budy jest cieplejsze i jest wpychane do wnętrza obudowy przechodząc przez kadeta.A jak wiadomo ciepłe powietrze unosi się do góry i cykl się powtarza. Reasumując: część ciepłego powietrza zgromadzonego pod biórkiem jest z powrotem wtłaczana do budy.

W moim pierwotnym układzie powietrze z wnętrza jest wyciągane z zimniejszych rejonów ( dół biurka ), przechodzi przez nagrzewnice i wydostaję się na zewnątrz. Dzięki temy że wentyle go nie zasysają ( a wręcz przeciwnie- odpychają) może spokojnie wydostać się z poza obszaru nad obudową.

Dodatkowo z tyłu znajduje się wentyl który wydmuciach!e powietzre z wnętrza budy.

Co o tym sądzicie ????

Maniakiem podkęcania nie jestem, więc ten jeden stopień nie robi mi różnicy.Dla mnie ma być cicho przedewszystkim, wydajność na drugim miejscu. Zresztą nie jest chyba tak źle... układ do mało wydajnych chyba nie należy.Określił bym to jako kompromis między ciszą a wydajnością :)

Jest regulacją obrotów wentyli więc zawsze można podkęcić wydajność kosztem ciszy.

Faktem jest że te 4 wentyle troche hałasują nawet na minimalnych obrotach, ale już niedługo zastąpie je jednym 120x120, najprawdopodobniej będzie to Crystal Fan 120mm Silent lub jakiś Papst no chyba że macie inne propozycje.

4. Wszystkie cybanty ( na zbiorniczku też) są zaciśnięte.Tylko na fotce tak to wygląda :)

5. Najbliższa rozbudowa to bloczek na GPU, ale to przy okazji zmiany płyty i procka na coś mocniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi