Skocz do zawartości
hpx4000

Athlon 64 + Thermaltake Sonic Tower

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie temperatury Athlon 64.

W chwili obecnej mój procesor trzyma średnio 38/39 stopnie przy braku obciążenia, do 45 przy zwykłej pracy i do 65 przy Super PI –to wartość maksymalna jaką osiągną podczas liczenia 16M. Jak tylko Super PI kończy liczyć to w ciągu sekundy temperatura spada do czterdziestu paru.

Obawiam się że ta temperatura jest stanowczo za wysoka, procesor jest chłodzony przez Thermaltake Sonic Tower + wentylator. Najdziwniejsze jest to że radiator oraz podstawka są zawsze chłodne. Zakładałem go z pięć razy i zawsze to samo :-| oczywiście pastę stosuję.

Procesor Athlon 64 /2478MHz/HTT 275MHz/v 1.45/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaką pastę(polecam AS5, OCZ ultra 5+, z tańszych ceramique)?

A po za tym może to być spowodowane brakiem wentylacji w obudowie, nic o tym nie napisałeś. Ale z tego co pamiętam to temperatura jest w sam raz jak na athlona 64. One sie bardziej grzeją od procesorów 32 bit-owych. Tylko nie wiem co z tymi 65'C przy super PI, to chyba trochę za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz.

Pasty użyłem tej którą dołączył producent do radiatora. Powinna być dobra, ale czemu podstawka radiatora (która jest przecież cała z miedzi) zaczyna być wyczuwalnie cieplejsza dopiero jak procesor osiągnie 60/70 stopni… tego nie zrozumiem.

Niestety dopiero dzisiaj przeczytałem kilka testów tego radiatora i do OC się on nie nadaje…

Obudowa to ArcticCooling T1, cyrkulacja powietrza jest tam dobra, w miejscu zasilacza są dwa wiatraki które wyciągają powietrza, zasilacz jest z przodu pod napędami i też ma dwa wentylatory które wydmuciach!ą powietrza. Na ściance tylnej obudowy naprzeciw są otwory wentylacyjne, czyli wentylator procka też wywiewa powietrza na zewnątrz. Chłodne powietrza jest zasysane od spody obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest wyczuwalnie cieplejsza to dobrze. A sama miedź nie chłodzi, chłodzi wiatrak który jest na coolerze. Im więcej ciepła z procesora dojdzie do radiatora tym więcej będzie mógł schłodzić wiatrak. Co w efekcie doprowadzi do obniżenia temp.

I już wielokrotnie powtarzałem, że najlepsze pasty obecnie to Arctic Silver 5, OCZ ultra 5+ lub z tańszych ceramique. One doprowadzą ciepło do radiatora najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi