Skocz do zawartości
Geodeta

Mega Niska Przepustowość Pamięci:-(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! komp mojego kumpla muli się. zrobiłem nowego win 2000, przeskanowałem na wszelkie sposoby z antywirów i trojanów. Konfigóracja sprzętowa to caleron 800mhz 256sdram 100mhz cl2, chipset płyty głównej to VIA apollo 133pro (jakoś tak brzmi) , riva TNT2. przepustowość sprawdzana w Everescie to 172MB/s w odczycie. w zapisie nie pamiętam ile. To jest strasznie mało! gorzej niż w pentiumie 166mmx! dawałem defaultowe ustawienie biosa i nic. uruchomiłem windowsa w trybie awaryjnym i wynik podskoczyło do 260MB/s. ale o ile się oriętuje to tam powinno być coś w granicach 800MB/s. Poprawcie mnie jeśli się mylę! to juz kolejny świerzy win jakiego tam zrobiłem i w ciąż to samo... proszę o wasze rady i sugestie:)!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE

Chodzi oczywiście o pamięć ram w komputerze. :-|

1206929[/snapback]

Nie pałuj sie... szkoda zachodu. Ten chipset TAK MA.

Uzwalem tego badziewia kiedys i max co wycisnelem to cos ok 300 Mb/s i zaczelo sie wieszac ;)

Mozesz w biosie tylko CL na 2 przestawic i sprawdzic czymasz Cache L1 i L2 na enabled. i Tu sie konczy pole do popisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze! to kiszka:(. teraz kumpel zakupił neostradę i jak internet seciurity i antywir idą w tle to sie flmy ciachają :mur: !! a to już 2 nowy system i to samo.

1206946[/snapback]

To niech kumpel kupi pierwsza lepsza plyte na BX'ie , komp dostanie kopa 200% :) az sie kumpel zdziwi , i juz na wieki wiekow zapamieta ze MoBo jest wazna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, ale czy to możliwe że jak teraz podłączył neostradę i nortona internet seciurity 2005, to komp sie muli do tego stopnia że nawet filmy się przycinają???!!! czy taka przemustowość pamięci jest winna temu? wcześnie j kumpel niemiał netu i żadnego antywira. Od kiedy jest net i antywir to normalnie kaplica nie komp! :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, ale czy to możliwe że jak teraz podłączył neostradę i nortona internet seciurity 2005, to komp sie muli do tego stopnia że nawet filmy się przycinają???!!! czy taka przemustowość pamięci jest winna temu? wcześnie j kumpel niemiał netu i żadnego antywira. Od kiedy jest net i antywir to normalnie kaplica nie komp! :mur:

1207244[/snapback]

Przy tak malej przepustowosci wszystko jest mozliwe, a programy dzialajace w 'tle' tez zmniejszaja wydajnosc ... VIA tryb awaryjny i 260Mb/s .... normal 170Mb/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba poustawiac antywira ,moze jest zbyt odtro nastawiony

jak nastawi sie nortona zeby wszystko sprawdzal co sie da to athlon 2000+ chodzi jak p166mmx na win98se

co do filmow to nowsze filmy czasami tak sa skompresowane goowniano ze proce 800MHz sobie nie radza a jakosc wcale nie wspaniala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba poustawiac antywira ,moze jest zbyt odtro nastawiony

jak nastawi sie nortona zeby wszystko sprawdzal co sie da to athlon 2000+ chodzi jak p166mmx na win98se

co do filmow to nowsze filmy czasami tak sa skompresowane goowniano ze proce 800MHz sobie nie radza a jakosc wcale nie wspaniala

1207749[/snapback]

Ale ja wam mowie, to i tak NIE MA SENSU. :) Syzyfowe prace, wiem bo 2 lata sie z tym "gownem" meczylem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawienia nortona są wszystkie standardowe. procek jest na przejściówce z slot1. powiedzmy że wchodzi w grę zmiana MOBO. jak a kupić? prosze o jakieś rozsądne propozycje - niedrogie. wiem że ma być napewno na inteluBX bo jak tu wspomniano będzie bardzo wydajny. a co z gniazdem na proca? brać płytę z slot1 i dawać procka z przejściówką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawienia nortona są wszystkie standardowe. procek jest na przejściówce z slot1. powiedzmy  że wchodzi w grę zmiana MOBO. jak a kupić? prosze o jakieś rozsądne propozycje - niedrogie. wiem że ma być napewno na inteluBX  bo jak tu wspomniano będzie bardzo wydajny. a co z gniazdem na proca? brać płytę z slot1 i dawać procka z przejściówką?

1208501[/snapback]

Cokolwiek z ABIT-ow, BH6 , BX133 i tym podobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi