Skocz do zawartości
1jedrzej1

Gamepady Do Pc - Opinie, Rady

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie na zakupem naprawde dobrego pada do gier. Zalezy mi glownie na ergonomi, jakosci wykonania i jakosci uzytkowania, liczy sie tez swoboda dzialan na krzyzyku, czyli tam gdzie nacisne tam sie kieruje, a nie ze naciska w lewo a ide w lewo i w dol. Obowiazkowo musi miec minimum 10 przyciskow, najlepiej 12, analogi teraz to standard, wiec dwie galki tez musi miec. Glownie potrzebuje pada do grania w Pro Evolution Soccer 4, ale do innych gier tez mi sie oczywiscie przyda.

I teraz pytanie co polecacie? Bo ja mam takie opcje:

1. Logitech Cordless Rumblepad 2 ---> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5818

Wyglada na solidnie wykonanego (Logitech i wszystko jasne). martwi troche ilosc przyciskow, bo wedlug sklepu ma on tylko 10, ale czasami jest tak ze sklepy nie "zauwazaja" przyciskow w analogach, ten pad takowe posiada?

Kolejnym "+" ale i zarazem "-" jest fakt iz jest to pad bezprzewodowy. W komplecie dostajemy dwa akumulatorki AA, tylko pytanie jakie to sa AA, takie zwykle paluszki bo dokladnie nie napisali. Czyli do ceny 170 zl za pada nalezy jeszcze doliczyc 30 zl na ładowarke i dodatkowe baterie (aby byly zawsze w pogotowiu), czyli kolejne 30 zl.

Kolejny "+" - efekt wibracji, tylko na jakiej zasadzie to jest to nie wiem, czy to jest tak jak w padzie od Ps2 czy jakos inaczej?

W sumie: 200 zl.

2. PS2 Dual Shock 2 ---> http://www.ultima.pl/itemnfo.php?id=467

Co tu duzo pisac, pad od play station ma swoich najzagorzalszych sympatykow, tez rozwazam opcje kupienia tego pada, ale oczywiscie wiarze sie to z zakupem rowniez przejsciowki (http://www.ultima.pl/itemnfo.php?id=567), cena 35 zl.

Ale mam tez i pytanie do 2 punktu. Czy po zastosowaniu przejsciowki z USB na Dual Shock'a to czy wibracje beda funkcjonowac?

W sumie: 155 zl (ceny z www.ultima.pl - w normalnych sklepach moze byc drozej)

3. Logitech WingMan Rumble Pad II ---> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1975

To samo co w punkcie 1, tylko ze przewodowy. W tym momencie zakup ładowarki odpada.

W sumie: 120 zl.

No to wybrac?

Pada od PlayS2 czy Logitecha?

Przewodowy czy bezprzewodowy?

Juz mam swoja jedna roczna przygote z padem Mediatech Corsair Pro (MT 171) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10101, kosztuje co prawda tylko 70 zl, jest przewodowy, posiada niby wibracje, ma 12 przyciskow, dwa analogi.

Zdecydowanie odradzam zakupu tego pada. Jakos wykonania jest po prostu tragiczna, klawisze - jeden bardziej wcisniety, drugi inaczej, zupelnie inaczej sie je naciskalo. Wibracja dziala fatalnie, silnik z jednej strony buczal i dzialal tak jakby byl niedokrecony.

A zaczelo sie od tego ze dokladnie rok temu go kupilem w Media Markt. Przyjechalem do domu, podlaczylem i wkurzaly mnie w/w wady, pojechalem w ciagu 7 dni, zamienili mi go na mijscu, ale nadal to samo. W ciagu roku zepsul sie dwa razy, poszedl na gwarancji i dostalem raz nowego, a za drugim razem zlozylem wniosek o zwrot pieniedzy, zwrocili mi 70 zl za niego, zamierzam dolozyc i kupic cos porzadniejszego, dlatego ten post :)

Zapraszam do lektury i wypowiadania sie na tematy padow, moze macie jakies inne pomysly, moze jakies inne joypady w/g was zasluguja na uwage.

Pozdrawiam

Edytowane przez 1jedrzej1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh

ja posaidam easy touch hunter

10 przycisków, analog, force feedback turbo (cokowlwiek by to nie było) .

Uzywane głównie do NFSU2 i NBA Live 2005 - luzik majonez

a cena 64.

ale tak wiem wiem - kto by kupował taki szajs ;)

(dostałem w prezencie B) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz ponad 100zł do wydania to wybrałbym opcje nr 2.

Jeśli chcesz IMO bardzo dobrego pada za niską cenę to polecam taką sztukę :) : http://www.manta.com.pl/produkty.php?id=1093〈=pl

Sam go używam od kilku miesięcy i naprawde polecam!!! Solidnie wykonany i lepiej leży w większych dłoniach niż chociażby Logitech.

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz ponad 100zł do wydania to wybrałbym opcje nr 2.

Jeśli chcesz IMO bardzo dobrego pada za niską cenę to polecam taką sztukę :) : 1267495[/snapback]

A jak wyglada sprawa ze swoboda w poruszaniu krzyzykiem?, tzn jesli naciskam lewo to chce dokladnie lewo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wyglada sprawa ze swoboda w poruszaniu krzyzykiem?, tzn jesli naciskam lewo to chce dokladnie lewo

1267566[/snapback]

Jak dla mnie ten pad nie ma wad :) krzyżak jest jak najbardziej ok. Jakość wykonania naprawde nie przypomina Manty :D

IMO zakup tego pada jest b. dobrym rozwiązaniem, żadnych zabaw z przejściówkami itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie z pozoru dziwne pytanie - czy w padzie działają w jednym czasie krzyżak i analogi? Mam takiego pada, niezbyt "firmowego" i w tym czymś jest przełącznik - "albo albo"...

Nie grałem nigdy używając innych, ani też konsole szerokim łukiem omijam, więc nie mam pojęcia jak to jest.

Chciałem teraz zmienić na Logitecha albo Mantę bo tańsza.

Obecny pad: X-Tecnologies Dark Rumble.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie jakbyś czytał w moich myślach - też chce 360° zrobić :P a na tym szajsie nie mogę - skill przewyższa możliwości tego pada. Czas na zmiany :-)

Z tego co czytałem to ten z PS2+przejściówka to trochę drogie rozwiązanie :/ Logitech (ten wzorowany na sony) też ciut kosztuje...

Ten X-Tec taki zły nie jest - wytrzymał parę lat, a tłukę nim meczyki ostro - chodzi tylko o jego ułomność w postaci tego przełącznika (ja nie wiem kto to wymyślił).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi