Skocz do zawartości
sprajt

Zmiana Wentylatora W Zasilaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcialem zmienic wentylator w swoim zasilaczu. Mam zasilacz Megabajt 350W ( wiem ze kiszka ale mi taki wystarcza) i chcialem w nim wymienic wentylator na arctic fan pro bo jest cichutki ale nie wiem czy bedzie pasowal? prawdopodobnie bede musial podlaczyc nowy wentyl do plyty glownej bo mowiono mi ze nie bedzie mozna go podlaczyc w zasilaczu bo ten standardowy byl lutowany. chcialem sie zaptac czy to bedzie dzialalo czyli czy bedzie wydajny i ze zasilacz sie nie spali??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w zasiłce Arctic Fan 3TC już od kilku dni i jeszcze się nic nie zjarało, chodzi cichuteńko choć miałem małe problemy z zamontowaniem. Podłączyłem go tam gdzie wcześniej był podłączony (przylutowany) stary wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w zasiłce Arctic Fan 3TC już od kilku dni i jeszcze się nic nie zjarało, chodzi cichuteńko choć miałem małe problemy z zamontowaniem. Podłączyłem go tam gdzie wcześniej był podłączony (przylutowany) stary wentylator.

1450171[/snapback]

Czyli mowisz ze cos takiego jest jaknajbardziej bezpieczne? kolory przewodow byly takie same jak w nowym wentylu?? ja chyba nie ebde lutowal tylko podlacze pod plyte glowna przewod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie lutowałem, obciąłem stary wentyl zostawiając kawałek przewodów. Zdjąłem izolację z niecałego centymetra, skręciłem druciki i wepchnąłem do wtyczki od wentylatora, miało być tak na próbę, ale siedziało mocno, więc zostawiłem tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarny to masa, czerwony to +... nie podlaczaj do plyty-to bez sensu.Utnij kabelki w starym wentylatorku.. troszke kabla 0,5 mm odizoluj(zerwij gumowa obwolutke) czarny laczysz z czarnym czerwony z czerwonym,troche tasmy izolacyjnej i gitara gra :D .... BTW od regulatora jest zielonkawy(czasami zolty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i ja planuje w mojej zasilce 2 wentyle wylutowac i przylutowac 2 nowe i tez tego arktica TC 2 bo jest cihcy ale tez sie obawiam ze moga za wolno krecic bo czujnij ma zaraz przy sobie i moze troszke kiepsko mierzyc temp i ustawiac obrocu co doprowadzi do spalenia... no ale jak bedzie to sie okaze tylko najgorsze jest to ze jak rusze to, to strace gwarancje :( kurcze nie wiem co robic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też takie cos chcialem zrobic bo teraz tylko zasilke mi slychac, ale sie boje bo na obecnym wentylu ktory nawet ladnie dmucha obudowa od zasilki jest bardzo ciepla ale z drugirj strony wentyl nie wskakuje na drugi bieg czyli az tak bardzo chyba sie nie grzeje <_<

co tu zrobic????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co się szczypać, trzeba wymieniać:) Też trochę dygałem, bo gwarancje tracę i co z temperaturą, no ale zmieniłem i jestem zadowolony.

Nie dość, że jest ciszej, to jeszcze zasilacz zrobił się zimny! Na seryjnym wentylu obudowa była ciepła a wiatrak wydmuchiwał gorące powietrze. Teraz obudowa zasilacza jest zimna z każdej strony a wentylator wieje zimnym powietrzem :) Chyba opłacało się zmienić :)

Edytowane przez Masaccio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mi gwara konczy sie za poltora roku... a w tym czasie wiele moze sie wydazyc wiec hcyba sie wstrzymam poki co... moze jak do budy zamontuje duzo wentyli to temp bedzie niska i went. z zasilki bedzie ciagnal cieple w miare cieple powietrze i bedzie sie mniej grzal a co za tym pojdzie wentyle wolniej beda krecic dzieki czemu bedzie ciszej... wszystko sie wyjasni jak kupie wentule i radiatorki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja z gwarancja nie mam problemu :wink: uzywka z allegro ale i tak daje rady :D

Chyba jednak wymienie bo juz mnie troche denerwuje ten wentylator a jak go wymienie to zastanie cisza :D jedynie leciutki szum :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja wyciszyłem zasilacz dodając do niego drugi wentylator na boku obudowy tegoż zasilacza; oba wentyle połączyłem szeregowo czyli każdy zasilany jest 6V. Jeden wentyl (dodany) zasysa powietrze do środka zasilacza, a drugi wysysa je na zewnątrz. Chłodzenie jest równie wydajne jak poprzednio (jeżeli nie wydajniejsze) no i zasilacz jest bardzo cichy niemal niesłyszalny. Dodany wentyl pochodzi z innego wyeksploatowanego zasilacza - czyli modyfikacja nic mnie nie kosztowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem ten wentylator juz tak ze wdmuciach!e powietrze do zasilacza jak narazie dziala dobrze zobaczymy jak bedzie:D ale cichop to juz jest. aha nie chcialem lutowac wiec podlaczylem do plyty jak bede mial kiedys czas to je zlutuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak zauwazylem to temperatura na procku w wzrosla stanie idle o 5 stopni. wczesniej w idle bylo o 5 stoipni mnie to chyba dlatego ze powietrze cieple z zasilacza leci do budy kompa. az tak cieplo prockowi nie jest ale jak bede mial czas to chyba jednak to zmienie, jak myslicie jak bedzie lepiej tak jak teraz mam czy zeby wydmuchiwalo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a panowie jak to jest z gwara? Bo niektóre zasilacze maja wpinane wentyle, na wtyczki np. 3pinowe czy jakby wymienic ten wetnyl nieinzwazyjne (czyt. nie tnac kabli) to gwara tez by poleciala?. Zakłądam ze nie ma plomb na zasiłce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a panowie jak to jest z gwara? Bo niektóre zasilacze maja wpinane wentyle, na wtyczki np. 3pinowe czy jakby wymienic ten wetnyl nieinzwazyjne (czyt. nie tnac kabli) to gwara tez by poleciala?. Zakłądam ze nie ma plomb na zasiłce ;)

1453250[/snapback]

Jak coś padnie to zmieniasz wentyl na fabryczny i oddajesz na gwarancje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis rozkrecilem moj zasilacz (z podpisu) zeby zobaczyc jak bedzie wygladala sprawa wymiany wiatraczka i zobaczylem ze wiatraki te sa bardzo cienkie... nie mialem linijki ale grubosc ich nie przekracza 1cm a ja chcialem kupic te arktiki coolingi TC z czujnikiem a one maja jakies 2cm wiec jak je mam tam zmiescic... w sumie szukalem jakis innnych wentyli w sumie znalazlem tylko jeden wiatrak o grubosci 1cm za 9zeta ale rozmiar ma 70x70mm czyli za maly... jak byscie to rozwiazali a moze komus udalo sie do mojej zasilki wlozyc tego arktica???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Szpakos

W chieftecu 1136h (360w made by delta) jeden cooler tylko jest "slim". Drugi jest normalny. Halas tego zasilacza jest nieprzyjemny, choc widzialem gorsze. Nic nie stoi na przeszkodzie zeby wymienic ten normalny wiatrak. Z tym cienkim to na upartego tez mozesz spokojnie go tam wsadzic (zmiesci sie) ale delta dlatego tak nie zrobila, zeby cooler pratkycznie nie stykal sie z radiatorami bo wtedy wiekszosc tloczonego powietrza bedzie sie odbijala. Widze ze coolerek na procu masz normalnych wymiarow, wiec nie bedzie Ci nic kolidowalo zebys podlaczyl ten drugi cooler na zewnatrz zasilacza. I takie rozwiazanie bedzie o wiele wyjdajniejsze niz obecny coolerek mimo ze arctic ma male cfm.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o Enermax-ie EG365P-VE. Dość mocno go słychać i też się zastanawiam czy nie zmienić coolerów na jakieś cichsze, pomimo, że mam jeszcze prawie 3 lata gwarancji (ziilacz jest prawie nowy). Jakie coolery zastosować? Zależy mi na ciszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o Enermax-ie EG365P-VE. Dość mocno go słychać i też się zastanawiam czy nie zmienić coolerów na jakieś cichsze, pomimo, że mam jeszcze prawie 3 lata gwarancji (ziilacz jest prawie nowy). Jakie coolery zastosować? Zależy mi na ciszy  :)

1480791[/snapback]

zalezy ile masz kasy. najnatnszym kosztem arctici pro tc, jak mozesz wydac duzo wiecej to papst 8412/noiseblocker s1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji iż szukam zasiłki, zalazłem 2 dość ciekawe ModeShity

-Logic 350W(Cena z budą z okienkiem fabrycznie 170zł)

-GT 350W (jakoś tak)(sam zasilacz, 110zł)poległ w teście chipa

CO o nich myślicie??? po ilu godzinach pracy się spalą?? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi