Skocz do zawartości
john_doe

Radeon 9800se@pro I Urwany Element

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem Expertvision radeona 9800 se@pro. Karta jest fajna tyle ze z powodu ciezkiego do wyjasnienia zbiegu okolicznosci najprawdopodobniej nie dziala. :mur: :cry: Utracila jakis uklad pokryty radiatorem, ktory zlokalizowany byl przy zlaczu dodatkowego zasilania w polu opisanym na pltyce jako Q8. Wszystko widac na zalaczonych zdjeciach. Karta zostala tak brutalnie potraktowana gdy komputer nie byl wlaczony i nie testowalem pozniej czy dziala mimo braku tego elementu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W zwiazku z tym mam pytanko czy jest szansa na uratowanie tej grafiki. Nie wiem co to za pokryty radiatorem element, podejrzewam ze ma cos wspolnego z napieciem. Wyglada na uszkodzony ale moze sie myle. Jako ze nie testowalem uruchamiania jej w takim agonalnym stanie to da sie cos jeszcze zrobic,np zastapic ten uklad nowym, ew wylutowanym z jakiejs padnietej grafy.

Mam nadzieje ze ktos zna odpowiedzi na moje pytania :

Zna ktos moze jakies firmy zajmujace sie takimi naprawami, najlepiej w okolicy Opola?

co to za uklad ? nie moge odczepic tego radiatora zeby odczytac co jest na nim napisane.

Nie mam za duzo funduszy na jakas nowa grafe, a praca na pozyczonej tnt2m64 jest troche dolujaca.... licze na wasza pomoc.

Cholera w koncu jakis Ukrainiec przelutowal pamiatki bodajze z gf 5900

do radena 9500pro wiec nie ma rzeczy niemozliwych :rolleyes:

Sorry za wielkosc zdjec ale chyba w tym wypadku lepiej zeby wszystko bylo odpowiednio widoczne.

Mam nadzieje ze nie umiescilem posta w zlym dziale, wydawal mi sie najbardziej odpowiedni.

Edytowane przez john_doe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są na allegro padniete radki 9800... możesz kupić taką i przlutować...

1635327[/snapback]

hmm ja wyslalem spalonego radka tutuaj: http://www.mtec.com.pl/ naprawa wyniosla co prawda 95 zl ale spalony byl caly uklad zasilania.. W twoim przypadku powinno wyniesc to o wiele mniej 30-40 zl przypuszczam. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są na allegro padniete radki 9800... możesz kupić taką i przlutować...

1635327[/snapback]

tylko nie wiem czy wszystkie maja taki sam uklad, pewnie wiekszosc jest oparta o referencyjna karte ATI ale cholera chcialbym wiedziec co w zasadzie przelutowywuje :). A co do radkow padnietych na allegro to widzialem az 1 i za kosmiczna cene bo "podobno dziala"...

A jesli uklad nie jest powiazany bezposrednio z kwestia zasilania to moze da sie cos takiego znalesc na jakims tanszym modelu grafiki...

QuicksilveR -->dzieki, brzmi zachecajaco, jak sie powiedzie stawiam browara :)

Edytowane przez john_doe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi