Skocz do zawartości
Sundin

Dziwny Klopot Z Pamiecia I Plyta

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj grajac w jedna gre pojawil mi sie "niebieski ekran" na ktorym bylo napisane nr bledu i takie tam,wiem ze taki blad to raczej cos powaznego ale zresetowalem komputer lecz po ponownym uruchomieniu bald wystepowal nadal po probie wlaczenia jakiejkolwiek gry i czasami nawet jak przegladalem strony www.Dzisiaj rano odrazu zabralem za instalke systemu ale k**** to nic nie dalo i blad nadal jest.Po rozkreceniu kompa doszedlem do tego ze problem oraz dziwne zachowania HDD(tzn caly czas pracuje podczas 3d marka 2003 i przez to sie kaszani) sa spowodowane koscia pamieci,wyciagnalem jedna i bylo wszystko ok,bylem przekonany ze to wlasnie ta kosc ale po wyciagnieciu drugiej i wlozeniu pierwszej nadal wystepuja dziwne zdazenia.Zadna kombinacja pamieci nie przyniosla skutku komputer chodzi jedynie sprawnie jak jest jedna kosc (obie 512 kingston).Sprzet mam podkrecony ale chodzil tak bez zarzutow prawie rok wiec w tym raczej nie problem.Wszystko wskazuje ze jest to wina plyty glownej ale dziwna sprawa ze chodzi bez problemu na jednej kosci,zasilacz mam dosyc dobry(TAGAN 360w) wiec to tez odpada.Moja dokladna konfiguracja to ATHLON 2000XP+(@2121) PLYTA EPOX 8RDA3+ ,2 x 512 MB 400 KONGSTON ,TAGAN 360,RADEON 9800 PRO... DZIEKI ZA POMOC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarowno na jednej jak i drugiej kosci jak jest tylko jedna w kompie to smiga bez problemu ? dziwne... sproboj dac na 2 kosciach moze gorsze timingi albo fsb, ewentualnie podnies napiecie o 0.2V mozna tez sprobowac wgrac najnowszy bios a wczesniej tego tez sprobowac calkiem wyczyscic. Tak jakby plyta odmawiala posluszenstwa.

P.S na identycznej plycie glownej kumpel mial taki problem z miesiac temu, mowil ze padla mu 1 kosc ramu bo byly blue screnyale chyab po jej wymianie bylo tosamo bo plyta calkiem padla ze 2 tygodnie temu i nie wstaje, jesli wszystkie wspomniane zabiegi nie pomoga to ja bym ja jak najszybciej spzredawal :)

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie problem gdzie ja teraz taka plyte dostane to jedna z najlepszych jesli nie najlepsza pod NF2,chodzila zajebiscie przez 1,5 roku a teraz takie cos :unsure: .Dodam jeszcze ze teraz pisze ten teks jak mam obie kosci wlozone a wywala mnie z windy jak zapuszcze jakas gre albo benchmarka (jakby z grafika 3d nie mogl sobie poradzic ale karte wykluczam). <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie nie jest to jakiś dziwne i rzadkie zjawisko, po prostu pamięć gryzie się z płytą lub jedna z kości jest uszkodzona, mimo, że w pracy w pojedynkę tego nie wykazuje. Miałem identyczny problem z 2x 512 Twinmos, wymieniłem na 2x512 Elixir i wszystko jest w porządku.

Sprawdź jeszcze pamieci programem Memtest i GoldMemory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie problem gdzie ja teraz taka plyte dostane to jedna z najlepszych jesli nie najlepsza pod NF2,chodzila zajebiscie przez 1,5 roku a teraz takie cos :unsure: .Dodam jeszcze ze teraz pisze ten teks jak mam obie kosci wlozone a wywala mnie z windy jak zapuszcze jakas gre albo benchmarka (jakby z grafika 3d nie mogl sobie poradzic ale karte wykluczam). <_<

kup ABIT-a NF7-S jest lepszy od tego epoxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q B A Jakbys przeczytal dokladniej posta to bys zauwazyl za uzywam takiej samej konfiguracji od ponad roku, takze pamieci odrazu przestaly wspolpracowac <_< ?Nic nie jest nowe co by moglo to spowodowac, zaden sterownik,zaden program ,zadna gra, wszystko co teraz sie kaszani mialem odpalone po setki razy bez zadnych klopotow (caly dzien dzisiaj przegladam net i nic sie nie dzieje, problem dotyczy aplikaji 3D).Najdziwniejsze jest to ze jak wyjme jedna kosc to komputer wraca do zdrowia ale zadna kombinacja dwoch pamieci nie skutkuje.GRY I BENCHAMRKI IDA TYLKO NA JEDNEJ I TO OBEJETNIE NA JAKIEJ Z TYCH DWOCH KOSCI,TAKZE USTERKE PAMIECI MOZNA WYKLUCZYC :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi