hinco Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Dzisiaj z nudów i z tego co miałem w domu postanowiłem zrobić parownik do fc(heh, mój pierwszy) jest juz pospawany ale jest minimalny przeciek (w wodzie przy 15 barach jest mgiełka) jutro jak wszyscy z domu wyjdą zasmrodze kuchnie bo żeby to zespawać potrzeba mnóstwo energi cieplnej a do tego mapp sie kończy ;/ Spód ma 25 pinów, dno 3mm piny 7, przelotka to kawał 10mm miedzi z wyżłobionymi rowkami na powracający gaz, oraz z jednym otworem na środku dla kapilary, 4 pozostałe to przejście do poziomu niżej ;) top to miedź 5mm w środku kapa i ssanie od zewnątrz. Nie mam fot części bo zapomniałem ; ] projekt(projektu nie było a to jest tylko przelanie na ekran tego jak mniej wiecej wygląda evap) przeznaczenie to prawdopodobnie kompresor ok 1/8hp (coś jak ma Kwazor i sie chwali:P )więc myśle że taki evap styknie wszystko robiłem przy pomocy wielkiego Bosha z tarczą 230mm oraz wietrarką też konkretną nie stołową <sorry za foty ale nokia to nokia :x> sesja ciśnieniowa zaliczona :D cudowne tlenki :x wieża ; o // upgrade super fotka super jakości z super aparatu jakim jest nokia! :| :E wyrównałem spód Pytanie do wszystkich! Podczas polerowania zacząłem se zastanawiać, czy to że w rurce 12mm jest rurka 1/4'(nie 6mm jak myślałem, taka mi sprzedali) nie wpłynie jakoś na wydajność czy gaz bedzie swobodnie odpływał, po przeliczeniu wyszło mi że to tak jakby gaz wracał rurką o średnicy 8 mm. Co o tym myśłicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Pytanie do wszystkich! Podczas polerowania zacząłem se zastanawiać, czy to że w rurce 12mm jest rurka 1/4'(nie 6mm jak myślałem, taka mi sprzedali) nie wpłynie jakoś na wydajność czy gaz bedzie swobodnie odpływał, po przeliczeniu wyszło mi że to tak jakby gaz wracał rurką o średnicy 8 mm. Co o tym myśłicie? mysle ze spoko ;) btw fajny evap tylko lama jestes ze nie ma fotek srodka ;) Edytowane 19 Lutego 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 mysle ze spoko ;) btw fajny evap tylko lama jestes ze nie ma fotek srodka ;) to żebyś popracował wyobraźnią<lol> serio, to ja nie myślałem że uda mi sie to pospawać, kuchenka + palnik propan butan + mapp i trzeba było na prawde długo grzać żeby roztopić brąz, o mało nie porzuciłem projektu (wszystko zrobiłem w 5h :lol: ) myśle o zmianie palnika bo mapp drogi w utrzymaniu <_< propan butan+tlen...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Drogi lub nie, ale przejście na propan/acetylen+tlen tez tanie nie jest. Trzab kupowac cały zestaw butle, palnik, reduktor, węze i bezpieczniki a to tanie też nie jest. Edytowane 19 Lutego 2006 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Drogi lub nie, ale przejście na propan/acetylen+tlen tez tanie nie jest. Trzab kupowac cały zestaw butle, palnik, reduktor, węze i bezpieczniki a to tanie też nie jest. :( Myślałem raczej o propan butan z butli 11kg(mam taką z reduktorem) + tlen Zastanawia mnie czy to będzie godnie zastępować mapp, i jak wygląda taka stacja i na ile tlenu wystarcza... Tonic chyba coś takiego miał.... :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 tlen niestety szybko sie konczy, no i butla droga. zapytaj sie w stray pozarnej czy maja na sprzedaz taka niska stazacka - dwa razy nizsza os norlanej, jezeli bez atestu to na lewo napelnij gdzies. ale za butle duza nowa na tlen, z atestem trzeba liczyc jakies 600 zł + gaz. ewentulanie jakies 20gr dzinnie za wypozyczenie butli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Tonic ma sam palnik, którego sie pozbywa. Przeczytaj topic o palnikach na freoniaczu. Butla to nie problem, ja kupiłem za 5zł na złomie, moze jeszcze takie bede miec. Teraz jest u Luka, mam nadzieje, że dobrze będzie mu słuzyć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 są jeszcze tleny od bernzomatica ;) drogie ale są ; ] Jeszcze nad tym pomyśle, kończmy OT a teraz zachwalajcie mój evap za oryginalność (nie wykonanie ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Ale do tlenu bernzomatica potrzebujesz raczej palnik bernzomatica a to dlatego, że przyda się jeszcze jedno "gniazdo" do jego upuszczania wraz z reduktorem :) Edytowane 19 Lutego 2006 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 ale brzydki ten evap :D » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « dajcie linka do freoniacza, bo mi sie gdzieś zgubił :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 http://www.ocetimes.webd.pl/freoniacz/forum/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Tonic ma sam palnik, którego sie pozbywa. Przeczytaj topic o palnikach na freoniaczu. Butla to nie problem, ja kupiłem za 5zł na złomie, moze jeszcze takie bede miec. Teraz jest u Luka, mam nadzieje, że dobrze będzie mu słuzyć :) Na 100% znajdzie sie w niej 2kg etylenu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...