Skocz do zawartości
Martinii

Głosny Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupilem jakis czas temu zasilacz Topower TOP-627P6 EZ o mocy 520W. Wykonanie na najwyzszym poziomie, odpinane kabelki, zapas mocy, pieknie trzyma napiecia i.... jest glosny. Zlozylem sobie ostatnio WC i zasilacz stal sie najglosniejszym elementem kompa. Zdjalem grile z obu wentyli i troche to pomoglo. Teraz msysle nad wymiana wentyli na jakies bardziej ciche. Oto specyfikacja wentyli, ktore sa umieszczone teraz w zasilaczu:

- Ilość wentylatorów: 2

- Automatyczna kontrola wentylatorów: Tak

- Typ chłodzenia: aktywne, "Push Pull"

- Wentylator 1:

Dołączona grafika

----Marka wentylatora: Globe Fan

----Model wentylatora: S0802512MD

----Wymiary [mm]: 80 x 80 x 25

----Napięcie znamionowe: DC12V

----Szacowany prąd: 0.17A

----Typ łożyska: ślizgowe

- Wentylator 2:

Dołączona grafika

----Marka wentylatora: Globe Fan

----Model wentylatora: S0801512M

----Wymiary [mm]: 80 x 80 x 15

----Napięcie znamionowe: DC12V

----Szacowany prąd: 0.13A

----Typ łożyska: ślizgowe

Przegladajac oferte sklepow zwrocilem uwage na nastepujacych kandydatow:

:arrow: Sharkoon System Fan S 80x80x25 mm -15dBA

:arrow: Akasa Amber Ultra Quiet 80mm

:arrow: Sharkoon Silent Eagle 2000 -17 dB(A)

:arrow: Papst 8412NGL 80mm 12 dB 2pin

Jakos najbardziej przemawia do mnie ten PAPST. Troche poszukalem informacji na jego temat tu na forum i widze ze roznie to bywa... Jedni pisza ze rzeczywiscie nieslyszalny, inni skrecaja go jeszcze na 5v, inni znow pisza, ze wyraznie go slychac...

O reszczie kandydatow nic nie wiem. Sugeruje sie tylko specyfikacja podana na stronie sklepu.

Nie interesuja mnie zadne fikusne konstrukcje (swiecace, UV itp). Nie chce takze wydawac wiecej niz te powiedzmy 50zl za sztuke. Nie moze byc tez wentyl za slaby (np. Sharkoon Silent Eagle 1000 -8.9 dB(A)) bo mi sie zasilacz ugotuje.

Prosze Was o rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Papsty cykają, ale po kilku dniach łożyska się wyrabiają i o jakichkolwiek odgłosach (poza przepływem powietrza) możesz zapomnieć. Sprawdzone na trzech stodwudziestkach i dwóch osiemdziesiątkach.

Nie oczekuj cudów, nie ma wentylatorów fabrycznie niesłyszalnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o wentyle to ja kupiłe ostatnio Coolinka x8-1500, ma podstawowo 1500rpm i już na pełnych obrotach jest jak na moje ucho bardzo cichy a po skręceniu na 7V staje się wręcz bezgłośny. A jeśli nie chcesz ich skręcać to proponuje kupić Coolinka x8-1100 RPM on już na def jest praktycznie bezgłośny. A cena tego wiatera też jest w miarę przystępna:

26 zł np tutaj

A jeżeli chciałbyś mieć automatyczną regulację odbrotów to polecić mogę to

Edytowane przez KvaNfield

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zasilacz chiefteca 360W, do jakiegoś bliżej nieokreślonego czasu były tam dwa wentylatorki 80mm. Chałąsowały niemiłosiernie O_o, i w dodatku ten wbudowany automatyczny kontroler obrotów.. Pozbyłem sięobu wentyli, kupiłem obudowe plexi, uv, na allegro, wydremelowałem otwór na jeden wiatrak 120mm który kupiłem na gieldzie za 12zł . Wiatraczyna na srubach siedzi przykręcony do zasilacza, kabelkiem doprowadzony do kontrolera zalmana zm-mfc1 i puszcozny na 5v... CISZA nastała, jak komp jest obciążony benchmarkami, grami, tot ez mam na 5v i się słabo grzeje zasilka :] Już ponad 6 miechów mi tak komp chodzi, nonstop prawie.

PS: dodam że jednocześnie mam OC na procku i grafice

Edytowane przez wirion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polece to co Bobby82 czyli Y.S. Techa 80mm. Wstawilem go do chiefa z podpisu. Na max obrotach cichy moze nie jest, ale skrecony do ok 1100rpm dmucha tak jak standardowy w chiefie majacy 1400rpm i jest cichy. Glosniejszy od niego jest hdd samsunga. Co ciekawe na angeli w opisie podaja ze jest porownywalny do papsta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozbyłem sięobu wentyli, kupiłem obudowe plexi, uv, na allegro, wydremelowałem otwór na jeden wiatrak 120mm który kupiłem na gieldzie za 12zł . Wiatraczyna na srubach siedzi przykręcony do zasilacza, kabelkiem doprowadzony do kontrolera zalmana zm-mfc1 i puszcozny na 5v

Też zmodyfikowałem taką zasiłkę i mam pytanko tą 120-tkę dałeś od spodu(czyli wdmuciach!e do zasiłki)?

tak jest w mojej narazie jest 92 ale będzie 120

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem zainteresowany cieciem czy wymiana obudowy. Zamierzam wlazyc 2 wentyle 80mm na miejsce istniejacych. Sedno sparawy: jakie wentyle?

Jeśli boisz się "ubrudzić rączek" to dla jasności - roboty jest 15 minut. Jeśli boisz się utraty gwarancji - ja ci daję gwarancję, że trzeba się postarać, żeby w jakikolwiek sposób uszkodzić zasilacz (nie-mechanicznie).

Jeśli jednak się przekonasz to wystarczy wyrzucić wentyl z tyłu, na dole wyciąć otór (najlepiej równe koło) o odpowiedniej średnicy, dorobić otwory na śruby i zamontować cooler. Jeśli zrobisz to dobrze, nawet nie będzie widać, że wentylator był zmieniany ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KvaNfield popraw linka ;)

Co jest w tych Chieftekach(mam na mysli wersji 360 watt z dwoma wentylami) ze musza tak hałasowac? :? Podobno ta firma montuje słabe radiatory.. i głosny (w typ przypadku wentylator wydmuciach!acy). Czy warto pobawic sie w doklejenie do istniejacych radiatorów paru kawałkow innych by łatwiej było odprowadzac ciepło? ;) Bowiem te ktore sa najbardziej oddalone od duzego wentula grzeja sie najbardziej, dosc mocno.. Wiec to one pewnie powoduja iz kontroler obrotow tak rozpedza te dmuchawe :/ Zamontowałem zamiast tego wdmuciach!acego inny, duzo wydajnijszy i zauwazyłem ze wentyl wydmuciach!acy hałasuje tak samo jak wczesniej.. wiec montowanie cichszych(mniej wydajnych wentyli) jest chyba nieodpowiednim rozwiazaniem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie pod temat. Jakie rozmairy na wentylator w Delcie 350W i na jaki polecicie wymienic zeby bylo ciszej? :)

Wentylator w Chieftecu/Delcie 350W ma 120mm

Jeżeli chcesz, aby było jeszcze ciszej, bierz Fandera 120 - 50 zł (ale nie wiem czy się opłaca kupować wentyl który kosztuje tyle, co cały zasilacz*)

*W przypadku Chiefteca połowe zasialcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Chiefa 450W, tam jest wmontowany jakiś 120mm - jedyne co teraz hałasuje w moim kompie to właśnie to. Nie tarkocze tylko szumi i to sporawo. Czy Akasa będzie cichsza od defaultowego wentyla Chiefa? Trudno mi powiedzieć jaki to jest wentyl, bo nigdzie tego nie mogę znaleść...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Chiefa 450W, tam jest wmontowany jakiś 120mm - jedyne co teraz hałasuje w moim kompie to właśnie to. Nie tarkocze tylko szumi i to sporawo. Czy Akasa będzie cichsza od defaultowego wentyla Chiefa? Trudno mi powiedzieć jaki to jest wentyl, bo nigdzie tego nie mogę znaleść...

Nie trzeba nowego wentyla :) Ja mam dokładnie taki sam zasilacz i zrobiłem ostatnio "silent moda";) wystarczy Ci śrubokręt, chwila wolnego czasu i pentagram multiconector albo dowolny regulator obrotów. Wymontowujesz zasilacz z kompa, odkręcasz wszystkie pięć śrubeczek i otwerasz (wysuwa się z obudowy jak szuflada:)) Następnie lokalizujesz kabelek od zasilania wentylatora i odpinasz go od źródła prądu, jest na złączu dwupinowym, ale do trzypinowego po lekkim odgięciu plastiku wchodzi bez problemu:D, Następnie wychaczasz kabelek z opasek przytrzymujących (może okazać się, że trzeba będzie zdjąć końcówkę jak u mnie), możesz też opaski poprzecinać i później założyć nowe, ale to rozwiązanie zdecydowanie mniej eleganckie :P Po wszysktkim odkręcasz wenty i przekręcasz go tak, żeby wyjście przewodu zasilającego było jak najbliżej otworu, przez który kable wychodzą z zasilacza. Wypuszczasz rzeczony kabelek z wiązką przewodów, skręcasz zasilacz i montujesz go w obudowie,. Nie zapomnij tylko podłączyć zasilania wentyla :) U mnie jest podłączony do ww. pentagrama multiconectora na napięciu 5v. Wentyl jest praktycznie niesłyszalny, a wydmuciach!e cały czas chłodne powietrze (a zasilacz jest jednak troszkę obciążony). http://sferis.pl/sklep/product_info.php/pr...ee6401174b4615e to jakbyś miał problem ze znalezieniem multiconnectora :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba nowego wentyla :) Ja mam dokładnie taki sam zasilacz i zrobiłem ostatnio "silent moda";) wystarczy Ci śrubokręt, chwila wolnego czasu i pentagram multiconector albo dowolny regulator obrotów. Wymontowujesz zasilacz z kompa, odkręcasz wszystkie pięć śrubeczek i otwerasz (wysuwa się z obudowy jak szuflada:)) Następnie lokalizujesz kabelek od zasilania wentylatora i odpinasz go od źródła prądu, jest na złączu dwupinowym, ale do trzypinowego po lekkim odgięciu plastiku wchodzi bez problemu:D, Następnie wychaczasz kabelek z opasek przytrzymujących (może okazać się, że trzeba będzie zdjąć końcówkę jak u mnie), możesz też opaski poprzecinać i później założyć nowe, ale to rozwiązanie zdecydowanie mniej eleganckie :P Po wszysktkim odkręcasz wenty i przekręcasz go tak, żeby wyjście przewodu zasilającego było jak najbliżej otworu, przez który kable wychodzą z zasilacza. Wypuszczasz rzeczony kabelek z wiązką przewodów, skręcasz zasilacz i montujesz go w obudowie,. Nie zapomnij tylko podłączyć zasilania wentyla :) U mnie jest podłączony do ww. pentagrama multiconectora na napięciu 5v. Wentyl jest praktycznie niesłyszalny, a wydmuciach!e cały czas chłodne powietrze (a zasilacz jest jednak troszkę obciążony). http://sferis.pl/sklep/product_info.php/pr...ee6401174b4615e to jakbyś miał problem ze znalezieniem multiconnectora :D

Hm... A ile już tak działasz na takim modzie? Bo mam podobną konfigurację jak ty, ale obawiam się, że po podkręceniu zasiłka w pewnym momencie się spali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... A ile już tak działasz na takim modzie? Bo mam podobną konfigurację jak ty, ale obawiam się, że po podkręceniu zasiłka w pewnym momencie się spali

Około tygodnia tak działam, ale jak pisałem nawet po kilku godzinach męczenia kompa z zasilacza wylatuje dosyć chłodne powietrze. A mój konfig niestety więcej prądu bierze niż Twój :( zwłaszcza radek, bo na procu napięcia nie podnosiłem, więc powinno być podobnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi