nolab Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Witam. Chce zbudowac zestaw chlodzenia wodnego calkowicie pasywny, nie wiem jaka chlodnice wybrac, zastanawiam sie nad Black Water 123 Ultimate ( http://mcs.pc.pl/produkt1504.html ) oraz Alphacool NexXxoS Xtreme III ( http://mcs.pc.pl/produkt1474.html ) Ktora z tych 2 chlodnic bedzie wydajniejsza w pracy BEZ wentylatorow ..?? Jak ktos zna lepsza do 300 zl to prosze napisac icon_smile3.gif Wode w ruch bedzie wprawiac Alphacool AGB-Eheim 1000 12 V ( http://mcs.pc.pl/produkt1514.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 (edytowane) http://www.allegro.pl/item109599747__gigan...wa_okazja_.html jaki to ma chłodzić sprzet ile blokow itp. ... Edytowane 12 Czerwca 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nolab Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 (edytowane) tylko procesor AMD Althlon XP 2500 (wymienie na inny :P ale tez AMD ) bloczek pewnie zakupie u Termit_tm :) Edytowane 12 Czerwca 2006 przez nolab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 radzę sie pospieszyć zapasy się kończą te chłodnice nie sa stworzone do działania pasywnego przydał by sie choć mały nawiew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 (edytowane) Zalezy jakie kto ma temp. pokojowe, u mnie np. do wczoraj komp ladnie wstawal z temp. wody w granicach 20-22*C co odbijalo sie na temp. procka (27*C - 28*C) i reszty ukladu. Oczywiscie mowa tutaj o temp. w idle - bo w stresie temp wody w dniu dzisiejszym dojechala mi do 40*C (po godzinnej potyczce z prime'em). Moim zdaniem Nexxxos IIIe daje sobie rade w passivie, fakt faktem bedziesz mial gorsze temp. niz jakbys dal jakies ciche wentyle Edytowane 12 Czerwca 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 moze kupisz cos wiekszego?? ja mam 27* w idle na passive :) i 1,5v na procu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nolab Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 (edytowane) kierowalem sie testem na http://jet-pc.com/index.php?option=com_con...=1&limitstart=4 wedlug ktorego wynika ze Black Water 123 Ultimate chlodzony paswynie jest podobnej wydajnosci co Black Water 121 Advanced. Nie zalezy mi na jakims wilekim O/C a na ciszy.... mam zamiar wyciszyc cale pudlo. Chlodzenie na grafike zamowilem wczoraj (Be-Quiet Polar Freezer) termit_tm po wyczerpaniu zapasow bedziesz je jeszcze produkowal ..?? Edytowane 13 Czerwca 2006 przez nolab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 @Nicko13 - Mozesz miec chlodnice od Opla, Mercedesa czy od Iveco Daily i tak nic z tym nie zrobisz jak bedziesz mial temperature pokojowa w granicach 30*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nolab Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 no chyba ze ja do lodowki wsadzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 kierowalem sie testem na http://jet-pc.com/index.php?option=com_con...=1&limitstart=4 wedlug ktorego wynika ze Black Water 123 Ultimate chlodzony paswynie jest podobnej wydajnosci co Black Water 121 Advanced. Nie zalezy mi na jakims wilekim O/C a na ciszy.... mam zamiar wyciszyc cale pudlo. Chlodzenie na grafike zamowilem wczoraj (Be-Quiet Polar Freezer) termit_tm po wyczerpaniu zapasow bedziesz je jeszcze produkowal ..?? to kup lepiej ninije Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nolab Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 "to kup lepiej ninije " hmm ja chce miec wszystko chlodzone pasywnie ewentualnie jak beda zawysokie temp to 3 (albo 6) x Scythe S-Flex SFF21D 120mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bok_RN Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 (edytowane) kierując sie wynikami testów mówiących: "mały nawiew sprawdza się na cieńszych chłodnicach" (tak, dyskutowaliśmy juz na ten temat tutaj) proponowałbym raczej COOLTEK MAXISTREAM 120 mm Triple (np. w http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=729 ) a jeśli wybierzesz wariant z wolnoobrotowymi wiatrakami - moim zdaniem dooobry pomysł, np. 3x Coolink 120 na 5-7V (niesłyszalne, a różnica wydajności w porównaniu z pasywnym - znaczna!) to proponuje Chłodnica Freezer 3x120 + 3xCoolink 120 (np. w http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=850 ) Edytowane 13 Czerwca 2006 przez bok_RN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nolab Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Coolink 120 - Poziom hałasu: 16 - 25 dBA - Przepływ 48,8 - 86,7 m3/h Scythe S-Flex SFF21D 120mm - Poziom hałasu 8,70 dBA - Przepływ 65,92 m3/h o ile dane podane przy Scythe S-Flexie sa wiarygodne to moim zdaniem to jest lepsza opcja.. ale moge sie mylic Termit_tm po kliknieciu w link SPRZEDAM BLOK WODNY NA CPU FlowPin 261 pinów pojawia sie "Wiadomość forum Przepraszamy, wystąpił błąd. Jeśli nie jesteś pewny jak używać tej opcji lub nie wiesz dlaczego wystąpił błąd, spróbuj poszukać w plikach pomocy. Napotkane błędy: Link który zaprowadził cię do tej strony jest zły lub nieaktualny." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 u mnie nagrzewnica od opla rekorda wyczyszczona na passive bez problemów chłodziła Celerona D 2400@3600 i grafe fx5200. Temp powietrza była około 21*C a wody 27*C. Bez nawiewu zadnego! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nolab Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 mogl by ktos to w skrocie podsumowac... jaka chlodnica z wymienionych bedzie najlepsza jako pasywan i jaka z wiatrakami Scythe S-Flex SFF21D 120mm(zalezy mi na ciszy) i jeszcze takie pytanie.. co sadzicie jak bym wyposazyl zestaw w mCubed T-Balancer SL4 (http://mcs.pc.pl/produkt627.html) i ustawil go tak ze przy przekroczeniu pewnej temp wlaczaja sie wiatraczki potem przy przekroczeniu nastepnego progu dzialaja z wieksza moca.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 wiesz co... 1. najlepsza bedzie jak największa (na 3 wiatraki) - to logiczne 2. przy małym (ekstrapolując: przy braku) nawiewie najlepiej sprawdzają się te cieńsze, więc może COOLTEK MAINSTREAM 120 mm Triple albo COOLTEK MAXISTREAM 120 mm Triple (ten jest w sklepie RN)... 3. ............ale ! skoro już jesteś skłonny wydać: 279 (chłodnica z mcs) 3x56 (Scythe S-Flex) 199 (mCubed T-Balancer) czyliw sumie 646 pln .... to może lepiej chłodnicę dedykowaną do chłodzenia pasywnego ? aha - sklep do którego linki podajesz tani nie jest ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nolab Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 dolicz do tego jeszcze pompke za 300 zl ;] wiem ze tani nie jest :P ale podawalem dla przykladu :) hmm pasywne chlodnice sa za wielkie ... ni jak nie upchne ich w budzie ;] z tym juz bedzie ciezko... ale jakos dam rade :P choc... pomysle jeszcze nad tym ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 ... ta pompeczka jest za duża ... wogle brzydka . Weź lepiej ap 700l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nolab Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 hmm jak bym wziol tego ap700 to chyba bym muial dolozyc rezerwuar... i o ile sie nie myle jako ze Alphacool AGB-Eheim 1000 12 V bedzie zatopiona w zbiorniczku to bedzie wyciszona i wytlumiona :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 ja mam ap ... napełnić możesz przez trójnik , a rez do tego kosztuje 79 zł . Pompki nie słychać nawet jak masz ją przy uchu . Mam ją w avatarze zgrabniutka ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nolab Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 (edytowane) hmm mowisz o tej http://mcs.pc.pl/produkt1477.html ?? Edytowane 14 Czerwca 2006 przez nolab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 tak, albo może Lainga :> http://www.pc-tuning.pl/index.php?action=towar&id_towaru=789 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nolab Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 tez sie nad nia zastanawialem :D ale jakos bardziej przekonany do tego eheima jestem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 ja bym sie nie zastanawiał i brał lainga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 laing jest brzydki a ten AP śliczniutki ... no ale 70 zł piechota nie chodzi a pomiędzy ap a laingiem pewnie różnicy nie będzie ... I na mcs jest błąd bo pompeczka jest cichszai nie ma 8 w tylko 2,5 w ... oraz ma możliwość dobrania sobie kruccy na takie jakie chcemy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 laing jest brzydki a ten AP śliczniutki ... no ale 70 zł piechota nie chodzi a pomiędzy ap a laingiem pewnie różnicy nie będzie ... I na mcs jest błąd bo pompeczka jest cichszai nie ma 8 w tylko 2,5 w ... oraz ma możliwość dobrania sobie kruccy na takie jakie chcemy . Jeżeli miałby dołożyć te 70zł a dokładnie 69zł to dostałby włąsnie tego Lainga z gwintami czyli też mógłby sobie założyc króćce takie jakie by chciał, a Laing taki bez gwintów, kosztuje 249zł ;) Tylko że Laing bije na głowe wyższy model Alphacool'a AP900 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 bije w wydajności mierzonej zapewnie miernikiem ale jak wiemyy pewnie nie jest cichszy , ta wydajność w l nie przełoży sie w wydajnosć bo te pompki wszystko pociągną ... A tak przy okazji pokaz mi lainga 249 bez krucców .... ta wersja 249 ma choinki 10 ... a z tym po 270 tesz jaja bo trza jakieś przejściówki brać .... I jest brzydki ... Więc podsumowująć myslią że obie pompki pomimo innych osiągów w pomiarach jednak są na tyle wydajne w układach ze nie zauważy sie różnicy ... Zaprzeczysz ? Nie wiem może coś pokręciłęm ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 dobra lukas schowaj sie, bronisz tej pompki jak dziecka, laing jest lepszy i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Tylko bez takich tekstów jak ci sie nie podobają moje argumenty to ich nie czytaj ! A pompke zawsze będe polecał bo jest pod karzdym względem fajna ... Widziałes obie pompki w akcji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 (edytowane) http://www.liquidluxx.de/cms/artikel.php?a...w&id=16&seite=3 Tu masz porównanie Lainga i wyższego modelu AP900 Edytowane 14 Czerwca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...