Skocz do zawartości
Cloperflake

Program Monitorujacy Kiedy Działa Internet.

Rekomendowane odpowiedzi

Tez mam ten problem pod Windosem XP.

Moja sieciowka to ASUS WL-138GV2.

Pod Windows 2003 problem prawie nie istnieje gdy sie wyłączy servis/usluge 'Wireless configuration'.

Zdarzają sie 'z rzadka', przerwy, ale raczej nie przeszkadzają aż tak.

Pod WindowsemXP nie za bardzo wiem co mam zrobić.

sieciowka moja posiada świetne oprogramowanie - posiadam druga na chipsecie rtl8180l i tam oprogramowanie jest fatalne (w związku, ze tylko teoretycznie oprogramowanie obsługuje WPA2 nie mogę sie połączyć za jej pomocą z AP) i nie mogę sprawdzić, czy tam tez by miało to miejsce (jestem pewny ze tak).

Nie sadze, aby to była wina sieciowki, ponieważ pod winXP ma to miejsce częściej - dlatego ma to bezpośredni związek z OS-em.

Oczywiście nie tylko z OS-em ale także w dużej mierze zależy jaki masz router (bo zapewne masz jakieś AP).

Miałem Belkin-a i potrafił sie 'zawiesić' w ten sposób, ze jak sie go przeciążyło to zostawiał tylko jeden kanał dostępu.

Teraz mam ASUS WL-500G Premium - 1 x Router, 4 x LAN, Wi-Fi 802.11b/g .

żeby sprawdzić o co chodzi z ta winda to trzeba by przeczytać masę skomplikowanych rzeczy i strukturze sieci w Windowsie, a na to raczej nie mam czasu - co pewnie i tak nie da rezultatu, bo to powinno działać od razu jak wszystko pod windowsem ( mogę co najwyżej dowiedzieć sie czemu - jak przypuszczam).

Ale ogólnie mogę z cala odpowiedzialnością powiedzieć, ze pod Windowsem siec wi-fi to jedna wielka prowizorka - siec wi-fi w Windows nie działa.

śmiem tak twierdzić bez głębszych analiz na podstawie trzech podstawowych rzeczy, które zauważyłem:

1. Użytkownik windows-a klika i instaluje w oprogramowanie, które dostał wraz z sieciowka i powinno działać jak sie już połączy (wszystko niby na tej zasadzie tu tak 'dziala').

2. Brat ma Macbooka i pod wirualna maszyna tez mu to nie działa (jak wiemy Mac ma najlepsza sieciowke z dostępnych), a pod MacOS- em działa i nigdy podobna sytuacja nie miała miejsca.

3. Mam tez PSP i tam tez żadna podobna sytuacja nie miała miejsca.

PODSUMOWANIE:

Czyli w podsumowaniu mogę powiedzieć, ze sprawna i niezawodna siec wi-fi pod windowsem jest niemożliwa do uzyskania i dziwie sie ze o tym nikt nie mówi bo to jest trochę dziwne jeśli najpopularniejszy OS na świecie ma 'takiego wala'.

Możesz jedynie poprawić sprawność swojej sieci pod windowsem:

1. Kup dobry router.

2. Kup dobra sieciowke.

3. Wymień system na Windows 2003 (jest darmowy trial), chyba ze wiesz jak to ulepszyć w winxp.

4. Popraw sygnał połączenia - antena.

--------------------------

Rozwinę temat, bo pod tym routerem rozłącza mi co parę sekund !

Zajrzałem o co chodzi.

Gdy chce naprawić siec wywala mi "flushing the ARP cache".

Temat został opisany miedzy innymi tutaj:

http://www.ozzu.com/ftopic32146.html i chyba nie da sie go ominąć :cry:

--------------------------------

OK - trochę za bardzo sie na sobie skupiłem.

Powiedz trochę więcej - czy jest to problem OS-a (wywala Ci jakieś komunikaty?), czy hardware-u.

Powiedz jaki masz hardware.

Czy masz podobny problem jak mój ?

Edytowane przez Smoq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi