lycone Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Witam, Od jakiegoś czasu, czytałem testy, opinie i inne artykuły związane z Raid 0. W końcu się zdecydowałem i kupiłem 2x 2x ST3250410AS 7200.10 250GB 16MB SATA2 NCQ. Posiadam płytę Asus P5W DH Deluxe, która ma aż trzy możliwości łączenia dysków w Raid 0. Pierwszy z nich to kontroler ICH7R, drugi IMicron, a ostatni Silicon Image SiI 4723 SteelVine. Na początku odpadł układ JMicron, gdyż do połączenia Raid 0, jeden z HDD musi być włączony do E-Sata z tyłu komputera. Na pierwszy ogień poszedł układ Silicon Image SiI 4723 SteelVine, ponieważ było to najprostsze rozwiązanie, bo wystarczyło tylko zmienić zworkę na mobo, i dyski automatycznie połączyły się w Raid 0, bez instalacji jakichkolwiek sterowników. Nie potrzebna była nawet reinstalacja Windowsa. Więc odpalam system, włączam HDTacha, i co się okazało? Średni odczyt na tym kontrolerze to zaledwie 125 MB/s SCREEN. Pomyślałem, że to nie to co oczekuję po tych Barracudach... Jednak dla niektórych może się to okazać wystarczające, z powody prostoty konfiguracji (a raczej jej brak :) ). Następie podłączyłem HDD to wejść Sata którymi steruje ICH7R, biorę się za instalowanie systemu i... ba :kwasny: Potrzebna jest stacja dyskietek. Po kilku chwilach pożyczyłem stacje od znajomego i instalacja przebiegła bez problemów (tak mi się wydawało). Po zainstalowaniu Windows, wchodzę w Mój Komputer i wielkie zaskoczenie. Okazało się, że system zainstalował się na partycji G: od Raid 0, a partycja C: to ta z starego dysku z starym systemem. Szukam więc, w internecie jak zmienić literę dysku, aby C: była tą gdzie jest nowy system z Raid 0. Znalazłem coś na stronie Microsoftu, zmieniłem w rejestrze tj. tam pisali, ale System nie odpala się (zresztą to było opisane w tamtym poradniku, jako możliwy "efekt uboczny"). Jedyne co mi pozostało w takiej sytuacji, to wejść do Biosu, ustawić tryb Ide na standardowy, Bootowanie Windows, z starego dysku i udało się, odpalił się stary System, Ufff... :) Mam teraz kilka pytań (problemów). Jak zainstalować Windows na macierzy Raid 0, tak aby Windows znajdował się na partycji C:, dane np. na D:, E:, a partycje na starym HDD miały kolejne litery np. F:, G:, H:. Oczywiście później zredukowałbym tamte partycje na starym HDD, ale narazie mam tam ważne dane, i wolałbym je zatrzymać. Czy w takim razie wystarczy odpiąć stary HDD podczas instalowania macierzy i później podpiąć, a litery same się przydzielą jako kolejne, czy może jest jakiś inny sposób bez odpinania starego HDD? Druga sprawa to brak stacji dyskietek, musiałbym znowu ściągać znajomego z stacją. Próbowałem zintegrować sterowniki z płytą instalacyjną Windows, za pomocą programu nLite, jednak nie da się. :/ Zamontowałem obraz dyskietki w Virtual Flopy Drive, ale wyskakuje błąd podczas integracji SCREEN a podczas wgrywania, na dyskietkę wszystko odbyło sie bez problemów. Może wystarczyło by, aby ktoś wypakowałby to u siebie na dyskietkę, skopiował do folderu i podał mi lick do tych plików? Jeżeli ktoś by chciał spróbować, to podaje link do sterowników jakie mi są potrzebne: ASUS Drive Mam nadzieję, że napisałem wszystko w miarę zrozumiale, ale w razie problemów proszę pisać, postaram się inaczej wyjaśnić problem. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Po pierwsze mogłeś napisać to w temacie o RAID 0 a nie tworzyć kolejny tak się forum zaśmieca i informacje zaczynają być porozrzucane. Moim zdaniem jak już miałeś stacje dyskietek trzeba było zrobić tak, wszystkie ważne dane przegrać na ten "stary" dysk o którym wspominasz, następnie go odpiąć pozostawiając jedynie 2x 410AS na nich zbudować macierz i zainstalować system. Macierz możesz podzielić w instalatorze systemu lub też po zainstalowaniu systemu w zarządzaniu komputerem czy też jakimś softem do tego stworzonym. Dopiero po tych zabiegach podłączasz "stary" dysk i robisz z nim co tam dusza zapragnie. W ten sposób nie powinieneś mieć żadnego "bajzlu" z literami napędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lycone Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Już do tego doszedłem, jutro idę po stacje dyskietek, później wkleję screeny z testów : ) Na razie barracudy pracują osobno : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...