Skocz do zawartości
kwakman

Projekt Wc + Budowa Reza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na forum (mimo iż długo obserwuje co się tutaj dzieje :-P ) wiec serdecznie WITAM WSZYSTKICH

wracając do tematu

kończę kompletować zestaw i chcę wam przedstawić mój pomysł jak umieścić całe WC w niedużej budzie CHIEFTEC DG-01B-D-U (pomniejszona wersja Dragona)

skromne Wymiary: 440mm x 180mm x 460mm,

squad :D

Pompa Innovatek HPPS

blok CPU KTC PQ-Plus P4 775 (od kolegi Bartka z forum pruecp.pl którego pozdrawiam :D )

blok GPU Abadon PRO

chlodnica cooltek xstream 2x120 SM 8/10

węze 2m Alphacool PUR 8x1 (niebieski)

2xFander 120 mm

dodatkowo płyn niebieski 1 L Alphacola - zeby było ładnie :D

wszystko na SM 8/10

zestaw to Pentuim D 915 @3,2 na AC

grafa GF 8600 Galaxy (DDR2 :sad: )

mobo Gigabyte GA-N650SLI-DS4L

Zasiłka Seasonic 600HT

plan jest taki aby upchnąć całość do środka bez niszczenia budy chcę ją za jakiś sprzedac (jest w w bdb stanie) i kupić coś większego (CM 590)

ale narazie musze sie zadowolić chieftec-kiem bo w planach jest po drodze C2D :D

planuje tez zrobić Reza z przeźroczystej Rury z ABS-u (materiał bliżej mi nie znany)

rura jest z ciekiego twardego i zarazem elastycznego "plastiku" gr 1,2 mm

mam zamiar wyciąć 2 koła z plexi o grubości około 2cm i wkleić na silikon (bezbarwny:D) do wnętrza rury, w pelix wkręcone beda 2 krucce na dole

i z góry korek (1/4")

teraz pytanie poniżej na fotce przedstawiłem 2 możliwości poprowadzenia węzy z reza 2 na dole lub jedn góra jeden z dołu

( jest też opcja żeby krućce wkręcić poziomo w plexe (rez bedzie w pionie) i założyć złączki kątowe dzeiki czemu węze pojdą odrazu do góry - fajni by to wyglądało :-P )

teraz fotki::::::

buda

Dołączona grafika

Dołączona grafika

dolny wiatrak wciąga powietrze do budy, górny dmucha w drugą stronę (wewntualnie moge założyć 3 wiatraki - 2 z lewej i wszytsskie beda wypychać powietrze z budy)

"rurka"

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

te "zatyczki - kółka" są gumowe i kompletnie nie da się nic z nich zrobić pozostaje tylko gruba plexi i silikon

narazie to wysztsko czekam na wasze zje...i, sugestie pomysły i podpowiedzi

ciiekay jestem cz ta pompa pociagnie taki zestaw, ten KTC ma b. duze opory ale mysle ze da rady

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli uda Ci się dobrze wyciąć i uszczelnić dekielki reza to będzie ok. są tematy podobne na forum, może Cię zainspiruje jakiś

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=134746

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=142463

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=227185

i jeszcze kilka innych

opcja nr2 jest ok.

Zwoduj też NB bo twój układ lubi ciepełko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzałem te tematy wczesniej i chyba bede probował opcji 2 (krucce poziomo ja da rady) , tylko nieiwme jak z tą przegroda czy ja robic czy dac sobie spokuj

lece do garazu kumpla (piwko i moze cos wymajsrtujemy razem)

co do NB to bedzie w przyszłoci tylko nie wiem jak ta pompa da rady, moze bedzie trzeba lapsza albo ktc na prsiona wymienic wtedy mniejszy opor

(EDIT: sobota) niestety reza nie udało sie zrobic z powodu braku gwintownika - kumpel ma wsyzstkie oprucz 1/4 cala

w dodatku plexa niecheiał sie dobrze obrabiac, samo koło wyszło idealnie i pasuje do rury, ale juz wywiercenie dziur sprawiło nam problem wiertło nowka troche poszczrbiło nam otwor

jezeli ktos ma doswiadzczenia w obrabiaonu plexy to bym prosil o jakas pomoc

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez kwakman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi