Skocz do zawartości
Destiny

Wymiana wentyla od zasiłki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie przymierzam się do zakupu 3 wentylatorków Arctic Cooling - Fan PRO Termal Control.

Jeden zamontuje jako wciągający, 2 jako wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący a 3 chciałem dać zamiast tego wyjca w zasilaczu. Moje pytanie więc czy będę miał z tym jakiś problem, czy nie ma w tym żadnej filozofii??

Moja zasiłka to HuntKey 300W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. w zasilkach sa kable wlutowane - nawet jak masz regulacje to moga byc tylko 2 bo 3 sluzy do pomiaru obrotow a nie regulacji

2. z reguly jest on wlutowany albo w PCB zasilki albo w taki maly ukladzik kontrolujacy obroty

3. te wentyle co chcesz kupic maja kontrole termiczna i sugerowalbym wycicac termistor i zewrzec koncowki ale to sprawdzisz w praniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie nie zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem nie będzie lepszy i cichszy zasilacz. Myślę o Chieftec HPC-360-302-DF - 360W. Jest jakaś alternatywa dla niego?? Wtedy zamontowałbym tylko dwa Artcticki, jeden wciągający a drugi wyciągający. Miałbym ciszę i lepsze o/c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Myślę o Chieftec HPC-360-302-DF - 360W. Jest jakaś alternatywa dla niego?? Wtedy zamontowałbym tylko dwa Artcticki, ...

nie odzezwal sie ayem :P ale Ty napisales

wlasnie o to chodzi ze SIRTEC (HighPower, Chieftec, Enlight, ...) wlutowuje kabelki zasilajce w PCB zasilacza i zeby wymienic trzeba wylutowac/obciac - co moze sie = z utrata gwarancji - no chyba ze masz dostep do lutowniczki SMD to "bezsladowo" mozna wylutowac (wykrecajac wczesniej cala plytke durkowana z puszki) ...

a co do ceny za tego HK to wystaw na Allegro i sie dowiesz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obcięcia termoregulatora to jak najbardziej. Mam założony na radiator na procku i jak była diodka pod radiator NorthBridge podłożona to mi kręcił się ok 1200. A jak odciąłem termoregulator to mi jesdzie na 3200 rpm. Teraz do sklepu elektronicznego trzeba iść i regulator ręczny (obrotowy) trzeba nabyć bo troszkę głośny się wiatrak stał, ale dmucha że chej.

wW niektórych zasiłkach jest wiatrak podpinany na złączkę dwupinową. Wtedy nie ma problemu wyciągaż kabelki i odpowiednie dwa odpowiednio wkładasz w zworką dwupinową lub w trójpinową (te też można podpiąć pod złącze dwupinowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Właśnie przymierzam się do zakupu 3 wentylatorków Arctic Cooling - Fan PRO Termal Control.

Jeden zamontuje jako wciągający, 2 jako wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący a 3 chciałem dać zamiast tego wyjca w zasilaczu. Moje pytanie więc czy będę miał z tym jakiś problem, czy nie ma w tym żadnej filozofii??

Moja zasiłka to HuntKey 300W.

Nie bedzie zadnych filozofii.

W HuntKeyu wentyl jest podloczony taka malutka wtyczka.

Wymiana bezproblemowa, sam kiedys wymienialem, ale na Zalmana ZM F1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile moge ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> za tego Huntka??

mysle ze na allegro powyzej 100 zł pojdzie spokojnie

Ja swojego za 115 sprzedalem 8) (z wymienionym wentylem, lwasnie na ZM F1)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll:

IMO uzywany HK 300W gora 75zl (jak wygalda na nowke i ma papiery) ale to i tak sporo

jeszcze zalezy ktory stary ATX 2.01 czy nowy ATX 2.03 - za starego to nie dalbym wiecej jak 50zl (nowka i z papierami) wolalbym juz za okolo 60zl Enlighta 250W :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll: 

IMO uzywany HK 300W gora 75zl (jak wygalda na nowke i ma papiery) ale to i tak sporo

jeszcze zalezy ktory stary ATX 2.01 czy nowy ATX 2.03 - za starego to nie dalbym wiecej jak 50zl (nowka i z papierami) wolalbym juz za okolo 60zl Enlighta 250W :P

To ty. Ale ludzie na allegro niekoniecznie sa takimi znawcami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi