Skocz do zawartości
NoSF

Werewolf Project

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wreszcie mam czas, aby zmienić conieco w swojej budzie. Mój pierwszy mod wyglądał następująco:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=512...cer+pod+no%BFem

Tym razem chciałbym wprowadzić kilka zmian, ponieważ czas mija i pewne rzeczy w budzie zaczynają mniej lub bardziej irytować.

Dlaczego Werewolf Project? Bo w wilczo-wilkołaczym klimacie chciałbym zmodować moją obecną budkę. To ten sam Tracer co poprzednio - jednak zmiany będą spore.

Co planuję:

1. Zmiana wyglądu okna (wentyl, grill wg własnego projektu, koniec z obleśnymi uszczelkami, grawerka ;-)

2. Zmiana na front panelu (oprócz sterowania pilotem mam teraz IrDA, chciałbym także zwiększyć przepustowość powietrza na froncie bo zamontowałem przedni wentyl - jak to osiągnę - może jakaś fajna kratka miast tej plastikowej wygiętej powierzchni; malowanie napędów na czarno)

3. PORZĄDNE lakierowanie

4. System WC

5. Poprawa przepływu powietrza wewnątrz budy

Całość w wilczym, mrocznym klimacie

Od czego zacznę?

Dołączona grafika

1 - usunięcie uszczelki

2- umiejscowienie odatkoweg wentylka (do czasu zamontowania WC będzie tuba połączona z procem, później odwrócę pleksę i wentyl będzie wiał na grafikę)

No i oczywiście malowanko.

A potem coś z frontem....

Dołączona grafika

tak to wygląda obecnie

---------------------------------------------

Uszczelki usunąłem (brak fotek bo i po co one?), krawędzie wyszlifowałem papierem ściernym by nie były ostre.

Zaprojektowałem własny grill w postaci wyjącego wilka i zamówiłem wycięcie go laserem. Pod grillem dodatkowo umieściłem siatkę (pomalowaną na czarno, wycięta ze zużytego filtra powietrza do kosiarki).

Wyciąłem otwór w plexi (nawierty jeden przy drugim, potem pilniczek i na końcu papier ścierny), wywierciłem otwory na śruby. Zmontowałem całość:

Dołączona grafika

Zakupiłem 2 wentyle Arctic Cooling TC 10 dB

Dołączona grafika

Jeden poszedł na razie na procka, ten z procka zamontowałem na froncie.

Drugi ma siedzieć w oknie. Zastanawiałem się, co by zrobić by nie trzeba było za każdym razem jak się otwiera okno odłączać wentyl od zasilania (obecnie z mobo) - postanowiłem przymontować wtyczkę przy samym wentylku- by było praktyczniej.

2 VIII 2004

Użyłem gniazdka i wtyczki telefonicznej - takie mniejsze niż RJ45

Dołączona grafika

Potem męczyłem się, aby to zamontować w wentylku od wewnątrz:

Dołączona grafika

Lutownica idzie w ruch! Obudowa wentyla jest z takiej nibyplastikowej pianki, dość delikatna. Postanowiłem zatem nie ciąć, lecz wypalić...

Dołączona grafika

Mała przymiarka...

Dołączona grafika

I see a white plug and I wanna paint it BLACK :twisted:

Dołączona grafika

Po malowanku - montaż:

Dołączona grafika

Potem wziąłem się za zamontowanie wtyczki do kabelka.

Lutowanko, termokurczka - i już!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Potem zająłem się czyszczeniem i szlifowaniem boku obudowy - no i tak to wygląda:

Dołączona grafika

Na dziś to tyle, jutro lub pojutrze biorę się za malowanko - będą fotki.

Pozdrowienia,

NoSF

Edytowane przez NoSF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny pomysł z wentylatorem.

Ile kosztował cię grill?

Jakie dasz oświetlenie? Może czerwone? Pasowało by do klimatu.

Gdzieś na obudowie mógłbyś dać takie trzy śladu po pazurach (namalować np. za pomocą szablonu).

I co z przodem? Coś bardziej wyszukanego (moze jakaś rzeźba)?

Jeśli masz jakieś konkretne motywy, które Ciebie inspirują (jakieś obrazki itp.) to wrzuć je na forum może coś wymyślimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dziś było malowanko, jednak MOTIP to jest to ;-) niestety puszeczka 200ml którą kupiłem wystarczyła "na styk" na blachę, będę musiał kupić jeszcze jedną na plastiki, chyba kupię jakąś większą bo może blachy walnę jeszcze jedną warstwą. W każdym razie udało mi się bez zacieków ;-)

Co do grilla to 80mm kosztował mnie z wysyłką 15 zł - bo projekt w CorelDraw zrobiłem sam i nie musiałem płacić za przerysowywanie.

Oświetlonko chciałbym niebieskozielone ale nie wiem, czy się uda taką barwę uzyskać, obecnie mam wszystko niebieskie (ale to już powszedne).

AC - jest to rozwiązanie doraźne a nie docelowe, zdecydowanie nie nadaje się do dużych temperatur więc proc chodzi z zegarem fabrycznym. Niedawno włączyłem kompa więc jest teraz 32,5*C - wskazanie Sandry. Przy obciążeniu dochodzi do 47*C czyli raczej mrozu nie ma - w Biosie czyta odpowiednio od 45 do 52*C. Za to jest dużo ciszej. Gdy już zmontuję WC to ten Arctic pójdzie na wylot tylniej ścianki.

Zamówiłem już radiatorek Zalmana na NB bo ten wiatrak standardowy w ABIT NF7 dość głośno świszcze.

Zielu co do inspiracji to jeszcze podeślę jakie mam koncepcje i pomoc się przyda by ten front wreszcie zmienić! Kupiłem już szpachlówkę, teraz tylko muszę kupić jakąś kratkę.

Niebawem zamieszczę fotki i projekt kolejnych zmian.

Dzięki za komentarze i opinie, pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Top i bok pomalowany, bok muszę koniecznie walnąć jeszcze jedną warstwą, a top wygląda tak:

Dołączona grafika

Bokiem się jeszcze chwalić nie będę bo muszę poprawić ;-)

A tak wygląda przód budy zdemontowany (zdjąłem z niego także tą czarną zaokragloną osłonkę i osłonkę panelu z przyciskami power/reset)

Dołączona grafika

A oto co znajduje się pod frontem budy

Dołączona grafika

Tak najogólniej to pomysł mam taki - wyciąć ten plastik w dwóch płaszczyznach koło panelu z przyciskami (który trzymałby się tylko na pasku plastiku z góry ), wkleić pod spód siatkę. Oczywiście przyszpachlować i zaokraglić. W blasze wyciąć otworki na wentyle bo te dziurki to chyba raczej mają słaby przepływ powietrza... zastanawiam się też czy by nie umieścić tylko jednego wentylka tak jak teraz na 5v ale za to na środku (obecnie jest po prawej) - czy wrzucić 2? Za opcją z dwoma wentylami przemawiałoby rozmieszczenie siatki (po lewej i prawej stronie od przycisków, a środek zajmie panel z przyciskami).

Wyrzuciłem z budy ABITowski wiatrak na NB, zapodałem Zalmanka NB47J

Dołączona grafika

tak wygląda to po zdjęciu wiatraka

Dołączona grafika

a tak przed założeniem Zalmana

- mam nadzieję że tak rozłożona pasta jest OK

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i po

Dołączona grafika

Zielu, wysyłam Ci emaila, prześlij co tam masz ciekawego.

Plany na najbliższy czas: prysnąć jeszcze jedną warstwę na bok budy bo wyszła nieco blado (motip 200ml starczył na 2 warstwy na całej budzie).

Zająć się zmianami frontu budy.

No to pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że ktoś ma taką samą jak ja obudowę (tj. Tracer Magnetic). Ja swoją pomalowałem i troszeczkę front przerobiłem, ale to dopiero początek. Mógłbym zapodać foty, ale nie mam gdzie ich wrzucić

pześlij mi na patryk.tp@neostrada.pl to ci wrzuce :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś kolejna porcja materiałów z pracy nad modem. Najpierw przedstawię graficzną symulację zmian wyglądu panelu przedniego - proszę się nie śmiać gdyż są to szkice graficzne a nie wizualizacja np. ze sketchupa więc cienie i inne efekty są raczej "na oko":

Dołączona grafika

Pierwsze ujęcie przedstawia obecny wygląd frontu po zdjęciu z ramy obudowy - zmieniłem tylko tło na jednorodne by całość była bardziej wyraźna. Kolejne fotki to zmiany po wycięciu otworów wentylacyjnych i zaszpachlowaniu obecnych "wlotów" powietrza. Następnie z zamontowaną siatką. Nie jest to może rozwiązanie odkrywcze, ale wg mnie jest optymalne. Postanowiłem także umieścić motyw śladów wilczych pazurów po bokach panelu.

Przedstawiam także pomysły na ten mod przesłane przez Ziela:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

GRILL

Dla osób, które pytają gdzie zamówiłem grill z własnym wzorem - zrobiłem to przez Allegro, tu link http://www.allegro.pl/show_user_auctions.p....php?uid=369028

Pozdrawiam i czekam na opinie i sugestie!

NoSF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jeszcze nie wyszedł bo to projekt a nie fotki ;-) ale chyba tak to będzie wyglądać. Muszę tylko do OBI albo PRAKTIKERA jechać i kupić taką siatkę.

A co do grawerki ten obrazek który przesłałeś jest OK ale nadaje się tylko na laser - a to kosztuje mnóstwo kasy (sprawdzałem w Krakowie - w 40 zl moze jakos bym się zamknął).

Mam inny pomysł:

Dołączona grafika

i takie coś może wydziarałbym ręcznie...

NoSF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś kolejne fotki z realizacji projektu. Tym razem zająłem się nadawaniem nowego kształtu panelu przedniego.

Na podstawie szkicu zamieszczonego wyżej zrobiłem szablon zaokrąglonej łukowato powierzchni którą chciałem wyciąć. Od szablonu odrysowałem kontur, następnie lutownica poszła w ruch (sporządziłem sobie osobną końcówkę do wypalania plastiku). Potem pilniki, papier ścierny - i oto obecny wygląd panelu przedniego:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Godzinkę temu zaszpachlowałem te otwory po bokach - takie to wloty powietrza zaprojektowali inżynierowie Tracera 8) Teraz panel schnie

(dżizys ku### ja pier#### ale ta szpachla śmierdzi!!!! Musiałem się z tym wyprowadzić na balkon)

Fotki wrzucę jak zrobię jeszcze ślady szponów.

Tymczasem,

NoSF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE:

Kilka słonecznych dni odwiodło mnie od modowania - ale już wracam i nadsyłam następne fotki z prac nad budą:

Dołączona grafika

1 to wywiercony otwór mocujący do panelu USB - do tej pory było to przymocowane "na kleju"; 2 to nadlane plastikiem i zaszpachlowane mocowanie kolumny z włącznikiem/restartem, kolumna była z dość cienkiego plastiku i po wycięciu otworów na siatkę stała nieco elastyczna

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wypaliłem i zacząłem piłować pilniczkami "ślady szponów" ale jeszcze trzeba to dopracować

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A to siatka, jaką użyję do wypełnienia otworów po wyciętym plastiku (z głośniczków jakiegoś złomiastego jamnika)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tak prezentuje się mocowanie panelu USB - na śrubach raczej tego nie chwycę - mało miejsca - ale może miedziany drucik skręcony na końcach i odrobina kleju?

A teraz mam do Was pytanko - czy tą siatkę walnąć na czarno czy na chrom a może na niebiesko???

I jeszcze jedno - jak mocno świecą wentyle LED? Pod siatką mają być 2 wentylatorki i zastanawiam się czy nie dać takich podświetlanych lub takie przezroczyste które może podświetlą się katodą którą umieszczę w obudowie????

Z góry dzięki za pomoc,

pozdrawiam

NoSF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dalsze raporty z pola bitwy:

A więc zdecydowałem jednak siatkę walnąć na czarno, jedną stronę już wstępnie pomalowałem i przykleiłem.

Wpadłem na nowy pomysł - nie było go w projekcie - ale postanowiłem go zrealizować - a oto efekty:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czego szukać na zdjęciu? :twisted:

Owkorz PŁOMIENI !

Nie są jeszcze wyszlifowane i zaszpachlowane jak trzeba, ale już jakoś się prezentują ;-)

Pozdrawiam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze ,propo obudowy na jakiej stronce moge znalesc jakies obrazki z pomalowanymi obudowami ,bo chcialbym sobie swoja odmienic ,mam na 1 ze scianek 2 wentyle i myslalem ze moze z jakimis znakami lub wrzutami na sciance obudowy ,moj komp nabierze estetycznego wygladu

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może zamiast płomieni jakieś gałęzie?

Będą pasować do wilka :)

Jak na razie modzik fajnie ciągnie do przodu, ale nie będę bardzo chwalił, bo mógłbym zapeszyć (a kysz! ;) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały update: skończyłem zabawę z płomieniami - zaszpachlowane, wyszlifowane - nie ukrywam, że było to dość pracochłonne i przypominało nieco rzeźbienie :wink: Z efektu na chwilę obecną jestem zadowolony w 90% - trzeba jeszcze conieco domalować i może wygładzić.

Zamieszczone fotki to ogień :twisted: po jednej stronie, który już prysnąłem jedną warstwą farby. Schło to znacznie dłużej niż na metalu, ale cóż: tworzywo sztuczne ( hehehe ktoś wpadnie na to jakie??? )

Dołączona grafika < - - - - - - - > Dołączona grafika

Niebawem ciąg dalszy,

Over and out

NoSF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny pomysl z tym gniazdkiem i wtyczka od telefonu :D

podoba mi sie, amm nadzieje, ze go nei opatentyujesz, bo ma mzamiar go sobei wykorzystac

Dodam tylko, ze gniazdko telefoniczne ma oznaczenie RJ11

Widze, ze postepy sa znaczace... Interesujace pomysly masz NoSF... GOOD JOB... Obys skonczyl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE:Płomienie po lewej wygładzone i pomalowane jeszcze raz, dodaję fotkę płomieni po prawej po wstępnym malowaniu.

Istotnie, płomienie wykonane są z termoutwardzalnego PCV (modelina hehe). Jak wykonane? Uformowane,utwardzone w gorącej wodzie, przyklejone do plastiku, zaszpachlowane, wyszlifowane, znów zaszpachlowane i tak kilka razy-aż do pomalowania.

Widać różnice między jednym a drugim, ale jakoś mi to nie przeszkadza a może i dodaje nieco urozmaicenia?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na fotce widać już mniej więcej jak to będzie wyglądać. Ta niedokładnie wycięta dziura to miejsce na panel USB - identyczny jak na fotce na samej górze tematu (czyli z chromowanej blachy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NoSF: A ja mam do ciebie wielką prośbę, czy wiesz może czy w Krakowie wykonują takie grawerki laserowe ale z wysyłką do innego miasta, bo chce wykonać dosyć dokładną i skomplikowaną grawerkę ale niesety u mnie czegoś takiego chyba nie robią, a angela.pl nie daje znaku czy cośtakiego mi wykona... A mod idzie w dobrym kierunku, też myślę (zgapiam :wink: ) o jakiś małych wzorkach na budę z modeliny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam szukałem takiej firmy w Krakowie, nawet gdzieś miałem adres - może jeszcze go znajdę - ale odradzam: cena odstraszająca (pamiętam, że mi chyba wyszło za grawerkę 10x10 cm koło 50 zł).

Mam natomiast inny pomysł i może też z niego skorzystasz: widziałeś może "grawerowane" szyby drzwi w sklepach? Kiedyś się przyjrzałem i są to naklejki! Wystarczy więc iść do jakiejs firmy poligraficzno/reklamowej i zlecić im wycięcie ploterkiem wzór o jaki nam chodzi z folii białej samoprzylepnej półtransparentnej.

Dziś sobie odpuszczam modowanie, może wrócę w weekend do roboty. Czekam na zamówione potencjometry do rheobusa :twisted:

Pozdrowienia i dzięki za pokrzepiające me serce komentarze 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi