Jump to content

inoman

Użytkownik
  • Posts

    8
  • Joined

  • Last visited

inoman's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

  • First Post Rare
  • One Month Later Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Week One Done Rare

Recent Badges

0

Reputation

  1. no i mam kolejny problem. Gdy na tamtym kablu ustawiłem rozdzielczość 4K teraz na dłuższym mi się nie łączy, bo komputer zapamiętał ustawienia 4K. Nie pomogło nawet to kiedy znów podłączyłem krótki kabel i zmieniłem na rozdzielczość 1920x1080 (przy której cały pulpit wyświetłił mi się w małym okienku, reszta ekranu była czarna). Jest jakaś możliwość żeby zmienić ustawienia rozdzielczość kiedy nie wyświetla mi ekranu telewizora? Czy reinstalacja sterowników jest jedynym rozwiązaniem?
  2. Okej, wina leżała po stronie kabla HDMI. Podłączyłem telewizor krótszym (5m) i wyświetlało mi normalnie, w 4K. Czy możecie więc polecić jakiś dobry kabel HDMI na 10m, który nie kosztowałby milion monet? Niestety telewizor stoi w pewnej odległości od komputera i 5m nie wystarczy.
  3. Cześć, Zakupiłem ostatnio telewizor LED TCL 43P615 43 " 4K (https://allegro.pl/oferta/telewizor-tcl-led-uhd-4k-43p615-smart-wifi-11368467856). Podłączyłem go do komputera, w którym mam kartę graficzną GTX 950 i chciałem ustawić rozdzielczość 3840 x 2160, która jest zalecana, albo nawet wyższą. Niestety po ustawienia wyższej rozdzielczości niż obecnie ustawiona (1920x1080) telewizor nie wyświetla już obrazu i pojawia się informacja, żebym podłączył urządzenie pod gniazdo HDMI. Zarówno telewizor jak i karta graficzna mają opcje wyświetlania w 4K. Sprawdziłem też kabel HDMI, którego używam i on również obsługuje 4K (https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-hdmi-hdmi-4k-fhd-miedz-ethernet-10m-10227654266?snapshot=MjAyMS0wNy0xOFQxOTowNDo1OC45NDRaO2J1eWVyO2JiYzk2MTJmZDVhMTk2NDY4MmZjY2JhYTE4ODIyMmIwM2NiZGY5OGNhZTllMmViY2RjN2MxNWZjYzhlNmJkYzM%3D). Jako drugiego monitora używam Samsunga T220, który poprzez adapter VGA na DVI podpięty jest pod złącze DVI na karcie. Monitor obsługuje rozdzielczość 1680x1050, więc i tak niższą niż obecnie mam na telewizorze, lecz spróbowałem odłączyć go w ogóle od komputera i wystartować na samym telewizorze, jednak wciąż nie mogłem wyświetlić wyższej rozdzielczości niż 1920x1080. Czy ktoś ma pomysł co jest nie tak?
  4. Tak zrobiłem 🙂 zobaczymy jak dojdzie 😛
  5. Cześć, Planuje dokupić dodatkową kość 4 gb RAM DDR3 do mojego PC. Obecnie posiadam taki oto zestaw: 2x2gb 1rx8 pc3-12800u-11-11-a1 w dual chanelu 1x4gb 1rx8 pc3-12800u-11-12-a1 Nie wiem jednak co oznaczają te końcowe oznaczenia, tj. 11-12-a1. Czy jeśli przykładowo kupię kość z oznaczeniem 11-13-a1, albo 11-12-b1 to będzie to miało jakiś wpływ? Czym to się różni? Tutaj linki do aukcji z kości, o których piszę powyżej: https://allegro.pl/oferta/hynix-hmt451u6bfr8a-pb-pc3l-12800u-1rx8-w-wa-10743062935 https://allegro.pl/oferta/hynix-hmt451u6afr8c-pb-4gb-1rx8-pc3-12800u-11-12-11044235155 I czy mieszanie kości różnych firm również ma wpływ? Bo znalazłem kość Kingstona z oznaczeniem 11-12-a1: https://allegro.pl/oferta/kingston-pc3l-12800u-4gb-ddr3-hp698650-154-hyag-11032023554
  6. Cześć, Używam telewizora Sharp LC-40CFG6352E jako drugiego ekranu w komputerze, podłączonego przez HDMI, a także zwykłego monitora, podłączonego przez DVI. Gdy używam zwykłego monitora to dźwięk przekazywany jest do głośników komputerowych, natomiast kiedy przełączam ekran na Sharpa to obraz jest, ale brak jest dźwięku - dźwięk wciąż kierowany jest do głośników. W panelu sterowania nie mam opcji wybrania cyfrowego urządzenia audio (czyli telewizora), informuje mnie, że urządzenie jest odłączone. Problem występował już wcześniej, ale zawsze po resecie kompa mogłem już zmienić przesyłanie dźwięku na HDMI, a najczęściej po prostu urządzenie automatycznie się zmieniało po tym jak przeskakiwałem z monitora na telewizor. Próbowałem pogrzebać w menu telewizora, ale niestety nic nie znalazłem. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
  7. Cześć, Mam Della Optiplexa 7010 i próbowałem zainstalować na nim Windowsa 10, którego mam na pendrive. Nigdy nie używałem Della i nie wiedziałem jak startować z pendrive, więc obejrzałem film na yt, który miał mi to wyjaśnić. https://www.youtube.com/watch?v=uWUJS19T8iY&ab_channel=ItSystem Zrobiłem to co na filmiku czyli: 1. W General > Boot Sequence zmieniłem z Legacy na UEFI. Problem jest taki, że podczas wybierania UEFI w Boot List Option w Boot Sequence nie zaznaczyłem USB, wydaje mi się że nie było tam niczego do wyboru, więc nic nie zaznaczyłem. 2. W Advanced Boot Options odznaczyłem Enable Legacy Option ROMs 3. W Secure Boot > Secure Boot Enable zaznaczyłem Enabled. 4. Kliknalem Apply i Exit. Teraz po uruchomieniu komputera wyswietla mi sie czarny ekran, monitor miga, nie ma logo Dellla, nie moge wejsc do biosu ani nic zrobić. Czytałem kilka forów angielskich, na których ludzie opisywali problem, jednak ja jestem totalnie zielony w komputerach, nie wiem jak wyjąć baterie zasilania z płyty głównej i gdzie ona jest. https://www.dell.com/community/Desktops-General-Read-Only/Dell-desktop-complete-blank-screen-after-setting-Secure-boot-ON/td-p/4210041 https://www.dell.com/community/Optiplex-Desktops/Dell-7010-black-screen-after-boot-to-UEFI-and-secure-boot/td-p/7189100 Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś wytłumaczy mi to jak totalnemu d*bilowi, krok po kroku co powinienem zrobić, żeby móc ponownie wejść do BIOSu.
×
×
  • Create New...