Skocz do zawartości
piotrek223

Pomóżcie !! Problem z instalacja XP :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzis dostalem kompa i chcialem zainstalowac win xp profesional.

Moj komp to Athlon 1900+ płyta głowna Gigabyte i dysk Barracuda IV 60GB... mam tez napew cd-rom , oby dwa polaczone sa do plyty oddzielnymi kablami i zworki ustawione na master . Plyta sie bootuje , laduja sie jakies sterowniki a pozniej kiedy trzeba wcisnac Enter zeby przejsc do instalacji , wyskakuje komunikat ze "Nie znaleziono dysku" lub stacji dysku... i komputer sie po 15 sekundach sie restartuje.. Co jst grane ?? Ktos mial tutaj podobny problem lub wie o oo chodzi bo juz mnie cholera bierze !!! zworki kombinowalem roznie ustawiac, wyglada to tak jakby wogole twardziel nie byl podlaczony a jest !! Tasmy wpinalem do roznych gniazd od lewej od prawej itd....

Co sie dzieje ???

Dzieki za pomoc

Pozdrawiam

Piotrek (zrozpaczony)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moj komp to Athlon 1900+ płyta głowna Gigabyte i dysk Barracuda IV 60GB...  mam tez napew cd-rom , oby dwa polaczone sa do plyty oddzielnymi kablami i zworki ustawione na master . Plyta sie bootuje , laduja sie jakies sterowniki a pozniej kiedy trzeba wcisnac Enter zeby przejsc do instalacji , wyskakuje komunikat ze "Nie znaleziono dysku" lub stacji dysku... i komputer sie po 15 sekundach sie restartuje.. Co jst grane ?? Ktos mial tutaj podobny problem lub wie o oo chodzi bo juz mnie cholera bierze !!! zworki kombinowalem roznie ustawiac, wyglada to tak jakby wogole twardziel nie byl podlaczony a jest !! Tasmy wpinalem do roznych gniazd od lewej od prawej itd....  

Co sie dzieje ???

Dzieki za pomoc

Pozdrawiam

Piotrek (zrozpaczony)

CZeść Nigdy nie miałem takiego problemu cały czas pracuje na XP i reinstalka srednio co 2 miechy;)) a sprawdzałeś hdd dosie ?? jest oczywiscie sprawny ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moj komp to Athlon 1900+ płyta głowna Gigabyte i dysk Barracuda IV 60GB...  mam tez napew cd-rom , oby dwa polaczone sa do plyty oddzielnymi kablami i zworki ustawione na master . Plyta sie bootuje , laduja sie jakies sterowniki a pozniej kiedy trzeba wcisnac Enter zeby przejsc do instalacji , wyskakuje komunikat ze "Nie znaleziono dysku" lub stacji dysku... i komputer sie po 15 sekundach sie restartuje.. Co jst grane ?? Ktos mial tutaj podobny problem lub wie o oo chodzi bo juz mnie cholera bierze !!! zworki kombinowalem roznie ustawiac, wyglada to tak jakby wogole twardziel nie byl podlaczony a jest !! Tasmy wpinalem do roznych gniazd od lewej od prawej itd....  

Co sie dzieje ???

Dzieki za pomoc

Pozdrawiam

Piotrek (zrozpaczony)

a na pewno dobrze poustawiałeś zworki-master i slave

sprawdz w biosie jak to wyglada i czy odpowiada temu jak podłączyłeś?

spróbuj dac hdd na master a cd na slave na jednej tasmie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie masz dodatkowy kontroles na plycie ktorego instalka XP nie obsluguje. Co zrobic? Ano podlacz dyski pod inne kanaly IDE na plycie, a jesli to nie pomoze to dowiedz sie jaki masz kontroler, wejdz na strone producenta i znajdz sterowniki do tego kontrolera dla WinXP lub 2000... potem skopiuj to na dyskietke i podczas instalacji XP kiedy mozesz wcisnac ktorys tam F. zeby dac wlasne stery do XP daj te z dyskietki

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mozesz miec dysku podpietego do dodatkowego kontrolera , tylko do "zwyklego" (tego ktory obsługuje chipset MOBO) Sterowniki do dodatkowego bedo dopiero pozniej instalowane. Mialem ten sam problem

mozna miec odpiety dysk pod dodatkowy konroler (sam xp na dodatkowym instalowalem bo 2 dyski mialem w raidzie 0 ) tylko musisz jak Imperator napisal stery od kontrolera najpierw zainstalowac powinienes je miec na cd-ku od mobo zgrywasz na dyskietke i podczas instlacji na samym poczatku wciskasz F6 i czekasz az sie inne stery poladuja i puzniej wywali zeby zainstalowac dodatkowy kontroler i wszystko bedzie grac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...