budasty Opublikowano 30 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2002 Mam prostą ATX-ową obudowę. Temperatura płyty głównej dochodzi po kilkugodzinnym wygrzewaniu kompa do 40 stopni, trochę dużo. Z tyłu obudowy jest miejsce na dodatkowy wentylatorek - czy taka modyfikacja poprawi w znaczący sposób chłodzenie? Wiem, że najlepiej byłoby dwa wentyle: z przodu i z tyłu ale chodzi mi tylko o jeden dodatkowy i w dodatku niegłośny... :) . Proszę o konkretne odpowiedzi za które z góry serdecznie dziękuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josef Opublikowano 30 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2002 Oj, sporo już było podobnych postów - czasem warto zapodać search'a :oops: . A tak realnie. Jak Cię stać na gigantyczny :wink: wydatek kilkudziesięciu złotiszy na wiatrak i ewentualnie grilla (tj. takie metalowe ustrojstwo zapobiegające wkręceniu kota do kompa, do smażenia kiełbasek średnio się nadaje) to warto - tylko małą uwaga - jak możesz to wytnij sobie z tyłu obudowy to miejsce za wiatrakiem - tam gdzie są te otworki do wywiewu. Nie wiem po co oni (producenci :?: ) to wogóle robią - nich będzię albo gładka blacha albo konkretny otwór. Zresztą jak już kupisz sobie wentyla to zrób mały test - porównaj siłę dmuchania normalnie tj. bez fizycznych przeszkód i po założeniu z tyłu kompa - jeszcze z otworkami. Mała różnica,co :D . A jak sobie otwór powiększysz to i hałas będzie mniejszy - nie tylko z powodu braku tych otworków ale też dlatego, że będziesz mógł zasilać wentyla niższym napięciem powiedzmy 5V lub 7V. Swoją drogą założę się, że nie masz w zasilaczu otworów na dole obudowy - brak cyrkulacji robi swoje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crackers Opublikowano 30 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2002 Tak btw powiem, że jak sobie zamknę obudowę, to też mam na płycie ok. 40st. Zdjąłem jedną przysłonę boczną i temp. na p(ł)ycie g(ł)ównej nie przekracza 30st.! Więc jeśli masz troszkę kasy, to se kup wiatrak + grill. Jak nie masz za wiele, to po prostu zdejmij jeden bok, a kasę wydać np. na ArcticSilvera3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budasty Opublikowano 30 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2002 Tak btw powiem, że jak sobie zamknę obudowę, to też mam na płycie ok. 40st. Zdjąłem jedną przysłonę boczną i temp. na p(ł)ycie g(ł)ównej nie przekracza 30st.! Więc jeśli masz troszkę kasy, to se kup wiatrak + grill. Jak nie masz za wiele, to po prostu zdejmij jeden bok, a kasę wydać np. na ArcticSilvera3. Zdjęcie obudowy nie wchodzi w rachubę, byłoby za głośno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 30 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2002 Wiatrak do obudowy to nie wydatek parudziesięciu złotych...bez przesady! Np. SUNON na łożyskach ślizgowych /a więc cichy/ kosztuje w sklepie Pccooler w Warszawie http://www.pccooler.com.pl 19 pln brutto + "nakładka przeciw wkręceniu kota" za 2 złote. Takie cudo ma 2500 obrotów, nie jest za głośne...choć obudowa może wpaść w rezonans. JA wyciąłem sobie dziurę w górnej obudowie o średnicy 90mm i umieściłem wiatrak, który wyciąga powietrze ze środka rzecz jasna, wprost nad procesorem - efekt - temperatura procesora spadłą o 8 stopni w pracy normalnej do 10 przy wysiłku. SZOK...i nie ma nadmuchu z dołu. Ze śrubkami, podkładkami gumowymi i włącznikiem zewnętrznym zmieściłem się w 25 złotych. POLECAM !!! Myślę, że podobne efekty będą przy zamocowanu wiatraka na tylnej ściance - u mnie nie ma na to miejsca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crackers Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 A... tak btw, to czy opłaca się kupić maty korkowe do kompa za prawie 28zł??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 A... tak btw, to czy opłaca się kupić maty korkowe do kompa za prawie 28zł??? Raczej tak , ja sobie wykleilem korkiem all inside, troche to wycisza ale ja dalem za korek 24 zl :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 W castoramie bodajze czy w praktikerze kupilem za 20 :)) wszystko zalezy od tego czy masz big towera czy midi... A co do wiatraka, to wywalilem w bocznej sciance dziure na wiatraka ze starego zasilacza i wali na karty z boku. efekt? 10 stopni w dol na plycie, kilka na procesorze, ze 20 na karcie (riva tnt bez wiatraka i heatsinkow na ramie - przedtem sie strasznie grzaja teraz tylko jest lekko ciepla) a uszczelniona obudowa jest na max cicha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 heh , faktycznie, ja mam na razie midi towera :( ale jak dobrze pojdzie to moze zrobie tego big-a :) a korka to jeszcze jadna mata nawet zostala mi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crackers Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 To se kupie :D I... jeszcze jedno! Czym najlepiej wycinać dziury w obudowie i jak bym chciał plekse, to gdzie ją kupić ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 To se kupie :D I... jeszcze jedno! Czym najlepiej wycinać dziury w obudowie i jak bym chciał plekse, to gdzie ją kupić ??? dziury to najlepiej otwornica, masz od razu idealne kolo, tylko oszlifowac, u mnie takie dziury mozna sobie zrobic w markecie OBI, cale 7 zl biora za to ;) W tym samym OBI mozna tez qpic plexi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 Ku* a ja sie meczylem z tydzien reczna (!) wiertarka i szlifierka, a tu raptem 7 zeta zaoszczedzilem :))) Co za dol... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 Ku* a ja sie meczylem z tydzien reczna (!) wiertarka i szlifierka, a tu raptem 7 zeta zaoszczedzilem :))) Co za dol... Wiesz ......... jakby na to popatrzec z drogiej strony : - zaoszczedziles na 2 piffka :) - masz rekodzielo , nie ? - a satysfakcja ??? mi nie chcialo sie meczyc (leser ze mnie :)) i wywalilem ta kasa na dziure :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crackers Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 HEHE :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 ehh normalnie ide jutro z rana walnac te dwa piwa, bo sie wkurzylem troche :)) ale co do satysfakcji masz racje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...