Skocz do zawartości
viking34

Win XP Pro - problem z ntoskrnl.exe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! podczas uruchamiania systemu /XP Pro/ co jakiś czas wyswietla mi sie komunikat o utraconym- lub uszkodzonym pliku "ntoskrnl.exe" - po kilku restartach system wstaje - ja podmieniam ten plik z płyty CD z systemem i na jakis czas jest spokó - po kilku - kilkunastu dniach sytuacja sie powtarza- czy ktoś zna sposób na "wyleczenie" tej przypadłości ? Dzięki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób tworzyłeś partycje na dysku? Czy czasem nie 'rewealcyjnym' Partition Magic?

Może masz wiruska, który uszkadza jądro?

A może system jest już stary i zasyfiony całkowicie i powinieneś pomyśleć o reinstalce?

Na tym dysku wcześniej stał Win98SE i Mandarynka 9 - w czerwcu br postawiłem XP Pro - dysk formatowałem i tworzylem partycje fdiskiem - PartitionMagis wsadzilem po zainstalowaniu systemu - jak zaczelo mi sie tak dziac- bo chciałem sprawdzic dysk .Z atywirusów używam AVG7 wersja z PCWK...

Z XP jestem zadowolony - przy przesiadce z 98- to tak jak z roweru do auta - tylko ta jedna rzecz mnie wkurza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym dysku wcześniej stał Win98SE i Mandarynka 9 - w czerwcu br postawiłem XP Pro - dysk formatowałem i tworzylem partycje fdiskiem - PartitionMagis wsadzilem po zainstalowaniu systemu - jak zaczelo mi sie tak dziac- bo chciałem sprawdzic dysk .Z atywirusów używam AVG7 wersja z PCWK...

Z XP jestem zadowolony - przy przesiadce z 98- to tak jak z roweru do auta - tylko ta jedna rzecz mnie wkurza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym dysku wcześniej .........

======================================

i po problemie... okazało się że to padała mi stacja dyskietek /słowo/ po wymianie na nową problem ZNIKŁ !!!

Koles z pracy - /spędził dwa lata w niemczech pracując w ich oddziale microsoftu/ po zapoznaniu sie z tym komunikatem powiedział że to "błąd 'błędu'" związanego ze sprzętem i miał racje (chyba).

dodał że w XP jest jeszcze wiele komunikatów które nie mają niczego współnego z wyświetlanym problemem :)

W każdym razie od wymiany flopa - opisywana przezemnie wyżej sytuacja nigdy /odpukać/ się nie wydarzyła.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi