Gość ShKieLet Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Chciał opisać jak ja poradziłem sobie z siecią lokalną i mam nadzieje że może to komuś pomoże.Odwieczny problem zapychania sieci programami p2p u mnie nie istnieje.Mój router to Zyxel 650HW niby ma ograniczenie pasma ale nie nadaje sie ono do niczego.Cały sprzet w mojej sieci stoi w odzielnym pomieszczeniu.Jest to router Zyxela oraz komputer z dwoma kartami sieciowymi Realtek.Na tym że kompie zrobiłem Mostek sieciowy ale przypisałem mu także normalne IP tak że jest widoczny w sieci.Do ograniczania pasma uzywam bandwidth controller ( nic lepszego pod winde nie ma chyba ).Sygnał z routera przelatuje przez mostek i jest na tym mostu ograniczany Uploaddownload ( w mojej sieci jest updown 255 bytes per secon ) Aby ludzie w sieci nie mieli ograniczonego transferu w wewnątrz lan nalezy zrobić regułke w BC po stronie karty siecowiej która jest podłaczona do routera.Na komputerze z tymże mostkiem jest zrobiony server DHCP z przydzielaniem po MAC adresie.Gdy ktoś z sieci zmieni ręcznie IP to nie przyspieszy sobie gdyż do każdego nie wyciętego przez firewall w routerze jest przypisane ograniczenie transferu,a jedynie zrobi konflikt IP ( ban wtyczkowy na 3 dni :) ) .Wiem że nie każdy to zrozumie i nie jest to tanie rozwiązanie ale ja jako mały adminek siecina 14 osób od 4 lat doszedłem do takiego rozwiązania.poniżej macie screen ze zdalnego pulpitu tego kompa.łacze moje to neostrada i nie zdarza sie żeby było zatkane i każdy zadowolony że sciąga sobie z p2p.Działa to bardzo stabilnie komp sie restartuje tylko wtedy gdy prądu zabraknie. http://www.dyjewska.neostrada.pl/siec2.jpg pomyślałem że podziele sie tym może komuś sie przyda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Duzo prostsze, mniej pradozerne i tansze rozwiazanie to - jeden nawet bardzo stary komp z linux-em i mozesz ksztaltowac, dzielic, ciac ruch, "dzielic i rzadzic" siecia ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ShKieLet Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Uspokój sie...A generalnie moim marzeniem jest żeby ktoś wyprodukował router z...dobrym podziałem łaczą z takimi możliwościami jak BC...filtrowaniem adresów MAC i DHCP z przydzielaniem po MAC ( dlink ) stabilnoscią działania ( zyxel ).Nie rozumiem ze ktoś nie pomyślał że jest zapotrzebowanie na taki niedrogi router.Z tych do 1000 zł każdy ma jakies minusy które zbyt bardzo bolą.I nie mówcie tu bajek że są takie po 7000 zł bo w dobie dzisiejszej techniki można tanio wyprodukowac taki router...Byłoby to najtańsze rozwiązanie i najlepsze do małych sieci lokalnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Routerów z większą ilością funkcji za np 1000zł się nie opłaca kupować. Wystarczy kupić jakiegoś starego kompa procek około 200MHz, ramu 64MB bez grafiki, bez dysku wystarczy karta CF 16MB ( teraz kosztują grosze ) + przejściówka CF to IDE i zainstalować http://m0n0.ch/wall/ Oczywiście mozna instalować tez na dysku, czy CDROMie (przy CD potrzeba wtedy floppa na plik konfiguracyjny) jednak dyski i cdromy się psują więc polecam karte Compact Flash. Popatrzcie sobie do działu screenshot ( Traffic shaper - regulowanie przepływu ). Pod względem ilości funkcji nawet bardzo drogie routery się chowają. I na dodatek co jakiś czas dodają nowe funkcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Uspokoic sie ? A co zdenerwowalem sie, podnioslem glos ? Rynku nie oszukasz, za kazdy ficzer trzeba placic, routery sprzetowe z traffic shapingiem nie beda jeszcze dlugo tanie, jesli kiedykolwiek beda(cisco chyba dopiero nad takowymi pracuje). Do tych celow w zastosowaniach "domowych" obecnie sluza wlasnie linuxy or windowsy+BC(ale serwer stawiac na windzie to przegiecie delikatne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...