L3Zza Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Witam, i od razu przepraszam za to, że nadaję temat który był już za pewne wałkowany, ale nie znalazłem żadnej odpowiedzi satysfakcjonującej mnie w pełni. Opiszę sytuację, z której mam nadzieje, pomożecie mi wyjść... Więc tak, dzisiaj w nocy podkręciłem sobie procesor tylko FSB dając ustawienie 200 MHZ. Ogromne przyspieszenie komputera można było odczuć już w trakcie wgrywania systemu :). Po wejściu do systemu, załamałem się temperaturą mojego procka. W ogóle nigdy się nie interesowałem temperaturą, ale jak zainstlowałem PC Alert to nie wiedziałem co mam ze sobą począć :). Więc tak, bez taktowania mój barton chodzi w granicach 50-55 stopni. Po przetaktowaniu do chodziło wczoraj nawet do 60 z groszami. Nie mam zielonego pojęcia jaki mam wentylator, generalnie chodzi na 4000 obrotach i jest chyba w wersji BOX z moim procesorem, więc to nic ciekawego. Jakiś Cooler Master przeznaczony do Athlonów. Starczy tego rozpisywania. Zadam Wam dwa pytania z których może będzie więcej :). Czy taka temperatura, nie zjara mi procesora ? i czy fsb 200 nie zjara mi również pamięci ? Nie zależy mi na tym, żeby się coś stało, bo pracuje na tym komputerze, dlatego było by nie ciekawie jakby mi się coś zebździło, a wzrost wydajności w obróbcę grafiki by mi się przyadł. Doradźcie jak mam zrobić, żeby było dobrze - będę dozgonnie dzwięczny - pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Co do pamięci to się nie przejmuj bo nic im nie będzie. Co do temperatury proca hym… dużo ale na forum jest całe masy ludzi co maja taki temp i ich proce żyją. W zasadzie jak nic się nie będzie haczyć to powinno być OK ale mimo to radzę ci w niedalekiej przyszłości założyć cos bardziej wydajnego na CPU aby chociaż przedłużyć jego rzycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griszman Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 (edytowane) Twoje pamięci są przystosowane do magistrali 400MHz. O nie się nie bój. Ja na box'owym cooler'ze też miałem takie temperatury, procesor się nie zjara, najwyżej trochę skróci się jego żywotność ;) Ale o to się nie martw, za ~5 lat i tak będziesz miał inny sprzęt. Ja bym radził podkręcić i zmienić chłodzenie, np na Spire WhisperRock IV, ale jak masz kasę lepiej kup jakiegoś Pentagram'a. Edytowane 25 Stycznia 2007 przez Griszman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos 555 Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 pantagram freezone QVC 100 lub 92 Cu to jest moc i.....waga !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 co do wentylatora...tak jak napisal kokos.....sprawdz jaka temperature osiaga ten procesor po dluzszym stresie (podsmaz go primem 95).....procesora nie zjarasz przy tej temperaturze, ale mam nadzieje ze masz wlaczone w biosie wylaczanie kompa gdy procesor osiagnie zbyt wysoka temperature (mi ta opcja raz uratowala moje Bartka..grzebalem przy kompie....skrecilem go.....poszedlem sobie na strych ojciec wlaczyl kompa i zaczal grac w windowsie w jakies pasjanse po jakims czasie przybiegl z tekstem ze w komputerze zaczela wyc jakas syrena a po chwili go wylaczylo , okazalo sie ze przy skrecaniu obudowy jeden kabelek wszedl miedzy smigla wentylatora na cpu i go zablokowal)...a wracajac do temperatury po zmianie tego boxowego g... zobaczysz jak ci temperatura spadnie....ja mam problem dobic do 50 stopni ..srednia temp.. normalnej pracy to 40-45 stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 swoja droga czy to nie dziwne ze temp od samego fsb, bez zmian vcore wzrosla o 5 stopni? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maltana Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Co do pamięci to się nie przejmuj bo nic im nie będzie. Co do temperatury proca hym… dużo ale na forum jest całe masy ludzi co maja taki temp i ich proce żyją. W zasadzie jak nic się nie będzie haczyć to powinno być OK ale mimo to radzę ci w niedalekiej przyszłości założyć cos bardziej wydajnego na CPU aby chociaż przedłużyć jego rzycie hehe, ja znam tylko rzyć, i za cholerę nie wiem w jaki sposób rzyć chciałeś przedłużyć...cos innego a i owszem, ale rzyć?? :twisted: oki, spoko, nie ma ludzi nieomylnych a wracając do tematu: niektóre procki chodzą spoko jeszcze przy 75'C, niektóre przy 60 już się wieszają. Wszystko zależy od procka. Temp. 60'C to żaden problem dla Bartona, który wytrzymuje 90' ALE: należy pamiętać że czujniki płyt głównych często przekłamują oczyt temp (o 10%, nawet 15%), większość temp. zawyża, ale sa i takie które zaniżają (tak na przykład SPECJALNIE jest zrobione na Abicie...jakoby Abity takie super do podkręcania były...a proca usmażyć mozna już przy 75-78'C). Tak że: wg mnie końcową temp. jest 70'C: jeśli twój procek dojdzie do tak wysokiej temp., to trzeba zacząć się martwić i kupować lepszy cooler. Ale jeśli przy 65'C nic się nie dzieje (w primie na ten przykład)....OLEJ TO!!! i tyle. Nie ma co "zrzucać" 10'C za 100-120 PLN (tyle kosztują coolery proponowane przez poprzedników), jesli nie jesteś maniakiem i po prostu MUSISZ mieć temp niższą niż 50'C, bo inaczej nie śpisz po nocach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Maltana: moj wentylator nie kosztowal 100-120 zl tylko 69 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dabek Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Po pierwsze o proca i pamięci nie masz sie nic martwić jak masz dobrą zasiłke, tylko jaką masz:?:. Po drugie o temperaturke się nie martw, bo nie przekracza wartości krytycznej. Jaka jest różnica czy proc ma 50, czy 55 - żadna, no może tylko sie skróci jego żywotność, ale o to sie nie martw, jak nie chcerz go trzymać tyle co ludzie mający teraz P 100. Sam wykręciłem swojego bartka na defaultowym Vcore narazie na 2366Mhz na WR4 nie wyszlifowanym ze standardową pastą z założonym coolerem 4000 obr osiąga przy smażeniu Prime z otwartą budą 50, a przy obrotach 2500 z zamkniętą budą 58, więc jak widać nie dzieje mi się nic i mi to wisi czy mam 8 stopni mniej czy więcej. A to wszystko na Codeshicie 300, to sie nazywa Hardcore 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos 555 Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 w mym wypadku ten pantagram który mam nie widzi różnicy czy masz 2500+ czy 3200+ (może 1 stopien nie zauważyłem by wiecej) w zamknietej budzie bez wentyla mam max 57 stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...