Vincent de Marco Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Przed chwila w oknie Peer Guardiana pojawilo mi sie cos takiego: Connection Rejected: 193.110.120.7 - www.policjalask.neostrada.pl (11-21-2004 @ 14:56:46) Ten komunikat powtarzal sie chyba co 2-3 sek. jak jakas nawalnica. Trwalo to gdzies z minute a potem przestalo. Ten adres www to jest ich strona. Maja to na Neo postawione ? Miasto Łask, a ja - Wawa. O co chodzi ? A teraz jeszcze to: Connection Rejected: 195.187.136.11 - Sejm RP Warszawa AP2P (11-21-2004 @ 15:03:12) Nie qmam, Sejm RP ? A co oni maja z tym wszystkim wspolnego ? W Sejmie stoi jakis komp skanujacy P2P ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Mialem dokladnie to samo i to 20 razy dziennie-wywalilem peer guardiana i dalem normalny FW (kerio), oprocz tego mialem okolo 15 razy dziennie probe polaczenia z nr ip Komendy policji w Warszawie :) wiec ja tobie radze raczej olac to co pokazuje albo tak jak ja zainstalowac normalnego firewalla :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Oprocz Peer Guardiana mam jeszcze Norton Personal Firewall. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 wiesz ja sie strasznie zniechecilem do Peer guardiana po tym jak zajmuje mi ciagle okolo 90 % mocy procesora ;] a to jak dla mnie troche duzo.Moja opinia nie musisz sie oczywiscie stosowac-nie ma sensu uzywanie rownoczesnie peera i nortona.Peer jest w pewnym sensie firewallem o ograniczonych mozliwosciach wiec wydaje mi sie ze norton sam da sobie rade :D Tak wiec twoja decyzja ;] CU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 No ale Norton Personal Firewall to podstawa, bo jakis firewall kazdy musi miec. Natomiast Peer Guardian jest jakby specjalnie robiony dla potrzeb P2P. Wiec sam 'zwykly' firewall to za malo - jesli oczywiscie korzystamy z P2P. Slyszalem, ze ma byc niedlugo Peer Guardian 2.0, podobno super hiper i w ogole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 No ja slyszalem 2 wersje ze ma byc ta nowa wersja-cos tam na poziomie kernela ?itd itp ze miala mniej obciazac procesor, dzialac w tle itp. a druga opcja jaka slyszalem to to ze dalszy rozwoj zostal porzucony ;] tak wiec sam juz nie wiem.A co do p2p przejrzyj sobie logi nortona i zobaczysz ze masz proby polaczen z tych samych numerow IP co blokuje peer guardian.Przynajmniej u mnie tak jest :D Jak juz mowilem dla mnie ta kombinacja jest bez sensu to tak jakby instalowac 2 Fw naraz :] CU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Mam tez b.czesto odrzucane polaczenia z Sony Communication Network Corporation i Sony.Network.Taiwan.Limited (11-23-2004 @ 20:37:02). Nie wiem czy sie dobrze orientuje, ale jest chyba jakis oddzial Sony zajmujacy sie produkcja filmowa, cos jak Warner Bros, Paramount i te wszystkie inne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Jest coś takiego jak Protowall i jest tysiąc razy lepszy od Peerguardiana to po pierwsze, a po drugie połączenia typu Sejm itp. się zdarzały - ja sądzę, że po prostu sobie ściągają coś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Wiem ze jest Protowall, ale nie na kazdym systemie da sie to zainstalowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 29 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2004 Używam PeerGuardian lite - zdaje się, że jest w oparciu o PG2. Nie obciąża zupełnie systemu - max to 1% zużycia procka. Ale ma dużo rzeczy wyciętych. Mianowicie o jego pracy informuje tylko ikonka w trayu :) . Nic poza tym. Zadnych logów itp. A działa - bo także blokuje część reklam. Jest pewna róznica pomiędzy firewallem a pg i pw - mianowicie one blokują całą komunikację z danym adresem IP natomiast firewalle tylko pewne schematy komunikacji. Taki przykład - jeśli chcemy coś zassać emule to musimy ustawić firewalla tak, aby dozwala na pełną swobodną komunikację emule ze światem ale i w drugą stronę - rózne kompy bez problemów łączą się z emule. Sami taką furtkę dajemy. PG lub/i PW zamykają tą furtkę dla części adresów IP. To jest ich główna funkcja. One nie zastępują firewalla ale uzupełniają. W zasadzie to samo mozna osiągnąć poprzez odpowiednie ustawienia w firewallu. Część firewalli ma tzw "advanced rules" (lub coś w tym stylu), gdzie mozna na piechotę lub przy pomocy odpowiednio przygotowanego pliku wprowadzić te adresy i permanentnie je zablokować. Po prostu PG lub PW ma łatwiejszy sposób na dodawanie nowych adresów. Osobiście zawsze używam firewalla, a jak mam coś extra zassać to uruchamian dodatkowo pglite. Się rozpisałem...... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 29 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2004 Lada dzien ma wyjsc PG 2.0 - super hiper i w ogole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...