Skocz do zawartości
w1sh

Szybkie pytanie ... czekam na szybka odpowiedz ; D

Rekomendowane odpowiedzi

Elo. Jutro kolo gdz. 14 jade zakupic jedna kostke (256/400). Kasa do dyspozycji ~ 180 - 190 zł ;d Do wyboru mam Hynixy, Kingstony, TwinMosy i wszystkim znane, "wspaniałe" GENERIC'i :D. Co mam łykać ? Nie mysle specjalnie o kreceniu, chodz nie powiem, mam zamiar zmienic chodzby timingi... Wszystki ktore wymienilem - no moze procz mega tanich genericow ;d - sa w podobnej cenie, ale slyszalem rozne opinie, z doswiadcznia(chodz raczej mysle tu o k graficznych) wiem ze Hynixy sa bardzo dobre, ale jedni mowia ze zimne jakby nie dizalaly w ogole, a drudzy ze mozna sobie jajca smażyc, Kingstony ... no wiadomo, reklama robi swoje i mysle ze sa bardoz dobre, ale wkraczam w swiat undergroundowow, ktorzy moga zmienic moje pogladay :D TwinMOS ... szczerze - nigdy nie mialem z nimi "stycznosci" i wogole nie wiem nic na ich temat. Wasze zadanie :D - do dzis (23.11.2004 r ;d), do godziny ~ 13:30 musicie pomoc mi wybrac pamieci wydajne(najlepiej wydajne juz standardowo), w miare "chlodne" i ... to chyba wszystko ;] Dodam odrazu ze aktualnie w budce mam jakis szit ... GoodRam (256/400), nie wiem cyz przyda sie Wam to info, ale wole napisac teraz, niz wrocic ze szkoly i przeczytac 10 postow typu "jaka masz aktualnie pamiec". Dobra koncze, ide spac i czekam na Wasze odpowiedzi ;] Pozdrooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm no dobra, dzieki, zakupilem TwinMOSy, wypas, tz. nie wiem czy wypas bo wlasciwie jeszcze z nimi nic nie robilem ;] ale tak ogolnie to zadnego problemu nie ma, teraz jedno podstawowe, lgupie pytanie ,.. w czym mam zminic timeingi :< ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timingi zmieniasz w BIOS'ie - najczęściej w sekcji "Advancced Chipset Setting" i potem "DRAM Setting" (lub o podobnej nazwie). Najprawdopodobniej będzie tam sporo opcji zaciemnionych i jedna o wartości - "By SPD". Zmień ją na "User" i już możesz do woli zmieniać parametry pracy pamięci. Ogólnie im mniejsze wartości (opóźnienia), tym lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anooooo wlasnie hehe dzieki bo wiedizlem ze tam, ale nie wiedizlem jak to "odblokowac" nawet sprawdzalem ze jest opcja "By user" ale jej nie uaktywnilem ;] Jeszcze raz dzieki, i jeszcze ostatnie pytniae, jesli mam dwie inne kosci (tz. obie sa 400 mhz i 256, ale inna firma) czy nie bedzie jakichs problemow ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi