Skocz do zawartości
Keniger

K7s8x + 2.20a = Bios nie wstaje

Rekomendowane odpowiedzi

Był to 3 bios instalowany owego wieczoru na mojej kości. Niestety okazał się ostatni gydż po nim nie wstał. Wcześniejsze 2 biosy to 2.26 i 2.25 (25 zrobili ci sami ludzie co 2.20a ale nie pamiętam nazwy tego team'u, tylko że tam nie było teamingu pamięci). Dodam że instalki poszły bez problemu. Pas - pres reset - no i po tym resecie sie nie podniósł.

Interesuje mnie czy taki flash (za pomocą zalecanego programu przez AsRock) powoduje nadpisanie Boot Blocku. Jeżeli nie to system powinien ruszyć z dyskietki ratunkowej.

Czy jest możliwe że nowy bios nie wykrywa mojego durona 900. Bo według mojej naciąganej teori może tak być. Włożony xp z ukruszonym rdzeniem reaguje tak samo.

Może ktoś spotkał się z taką sytuacją lub gdzieś o tym czytał. Najlepiej by było żebym sam rozwiązał ten problem.

W innym wypadku zostaje użycie drugiej płyty głównej (ten sam model) i użycie jej jako programatora. Kość z biosem wyciągam ze swojej płyty i wciskam w włączony komp puszczony na dyskietce ratunkowej i flasciach!e bios. Chcę mieć jednak pewność że na 100 % jest to bezpieczne. Nie chcę zwalić płyty kumpla.

Podobno gwarancja producenta nie obejmuje uszkodzeń powstałych w wyniku nieudanej zmiany biosu.

Gwarantuje też serwis ale nie obejmuje uszkodzeń fizycznych powstałych w wyniku użytkowania.

Flash biosu jednak takich fizycznych uszkodzeń nie spowodował... więc podlega wymianie?

Ludzie pomóżcie bo mnie krew zalewa, lada dzień mam dostać 1700+ JIUGB 0251 a tu taki KRAP!!! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety - miałem podobny problem... Bios 2.20a nie wstał... Oddałem chipa do programatora, zaprogramowali 2.20 spowrotem - wszystko ok.

To nie koniec moich bojów - jakiś czas później wgrałem 2.30 - mówię tamten był nieoficjalny, wiadomo - coś zrobili nie tak - u mnie nie działa... Reset kompa przy 2.30 - nie wstaje!! Myślałem, że się rozpłaczę... Ale udało się kompa uratować - założyłem zworkę na reset ustawień bios'a i tak uruchomiłem komputer (wciąż z założoną zworką - inaczej nie pomagało).

Dodam, żę w tym AsRocku BootBlock nie działa jakoś dobrze - próbowałem przywrócić za każdym razem z dyskietki ratunkowej, stacja startowała, czytała plik, system zapikał, reset... I wciąż black-screen. :(

Reasumując - spróbuj założyć zworkę resetującą bios komputera i go wtedy włączyć. U mnie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie masz pamieci? jak masz ddr400 to z durniem ci komp nie wstanie bo plyta nie toleruje najszybszych pamieci i procja na najwolniejszej fsb sam sie nad tym glowilem pare h zanim znalazlem to malyni literkami w instrukcji ktora raz kiedys sie d oczegos przydala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi