Skocz do zawartości
tomeczek80

Płyta PCChips M726, jaki procesor ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem w spadku płytę PC Chips M726 i mam zamiar jakoś ją zagospodarować. Jak na razie zainstalowałem Celerona 533 na przejściówce PGA370, kartę graficzną nvidia TNT2 32mb i szczerze mówiąc jestem bardzo zawiedziony wydajnością. Nie wiem czy zainstalowanie przejściówki FCPGA i zakup np. Pentiuma III 800 Mhz (płyta obsługuje mnożnik do 8x, szyna 66,100,112,133, ale słyszałem że na 133 nie chodzi...)zakończy się powodzeniem, nie wiem czy ta płyta współpracuje z takimi przejściówkami. A może jednak ta szyna 133 działa i lepiej kupić PIII 1000 Mhz ? Płyta ma wgrany bios z 1999 roku, nowszych chyba już nie ma... Co robić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta ogólnie jest konfliktowa, np. potrafi działać tylko jeden slot pamięci (sic!), itp.

Wrzuć przejściówkę FCPGA i spróbuj z np. Celeronem 800-1000 MHz (fsb 100MHz). Co do PIII, to uważam, że nie ma sensu ich kupować, zwłaszcza do takiej płyty (co innego, gdybyś miał np. Abit BX-133 Raid :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego wedlug ciebie wydajnosc jest do bani?

moze ta przejsciowka jest zwalona?

miales kiedys podobna sytuacje. plyta slo1 i celereon 433 na przejsciowce pga370. wydajnosc tragiczna. windows 98 instalowal sie przeszlo 3godziny. dramat. okazalo sie ze wina byla wlasnie przejsciowka bo po wlozeniu do plyty p2 wszystko dzialalo jak nalezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi