Skocz do zawartości
feluś

toppower 400w zabił mi radka 9800se@pro

Rekomendowane odpowiedzi

włącz MotherBoardMonitor, zapuść 3dmarka jakiegoś (najlepiej 2001), a później prime95 na godzinę i zapodaj wtedy z MBM najniższe i najwyższe napięcia zanotowane przez program; najlepiej zrób to po podkręceniu proca i grafy :)

POzdr.

kurczę nie mam prime 95 ani motherboardmonitor:( skąd najszybciej ściągnąć te programy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i guzik a nie sobie pokręciłem . Powyżej 2200 mhz i v-core 1.65 komp się restartuje. Nie mam miernika ale 5 v wynosi koło 4.84 a 12v coś koło 12.6 według speedfana zmieniłem mobo na asusa i to samo. /czy to wina płyt zasilanuch z 5 v no bo czego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to bym stawiał, że coś z chłodzeniem masz nie tak. Płyta powyżej pewnej temperatury wyłącza kompa i tyle, jak dajesz większe vcore to tym bardziej.

Jeżeli nie , to albo zmień płytę albo zasilacz na ANteca (zakup płyty będzie tańszy).

Mały OT

Płyty ciągnące napięcie z 5v zrzucają niejako większość odpowiedzialności za zasilanie na zasilacz komputera, ponieważ nie muszą już zmniejszać napięcia z 12v , tylko z 5v, więc można w nich zastosować tańsze elementy o gorszych charakterystykach, lub usunąć co niektóre z płyty np . na zasilaniu z 5v dwufazowy zasilacz na płycie będzie w stanie obsłużyć większość z athlonów 0,13(widziałem takie coś na asrocku). Na zasilaniu z 12v taki wynalazek po prostu by się zjarał i potrzebny jest już zasilacz o co najmniej 3 fazach i dużo lepszych elementach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz ze stabilizowaną dwunastką i z mocną piątką. Na pewno antec.

Do tego na początku przyszłego roku będzie dostępny nowy zasilacz NeoTECa o mocy 480W z odpinanymi kablami. Po teście prototypu, wiem, że nawet true power 550 przy nim wymięka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszę w tym tygodniu zamówić zasilacz (ten co mam jest już praktycznie sprzedany) :) co polecasz w tej chwili? do ok. 300zł, uwzględniając omawiane wymagania (z mocną piątką i stabilizowaną dwunastką) ?

POzdr.

ja polecam to co mam :D czyli topower 400 P5 nickeled plating ( ta niebiańska cisza tego było mi trzeba )

spokojnie będzie twój konfig ciągnąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że ty masz dodatkowe zasilanie na procu z +12V

a ja nie... i ja jeszcze na dodatkek kręcę proca (napięcie na CPU 2,00V) co robi ze standardowych 68W sporo powyżej 100W (2600MHz)

dlatego potrzebuję jak pisał BENITO:

"Zasilacz ze stabilizowaną dwunastką i z mocną piątką."

DO 300zł ! ! !

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja nie... i ja jeszcze na dodatkek kręcę proca (napięcie na CPU 2,00V) co robi ze standardowych 68W sporo powyżej 100W (2600MHz)

DO 300zł ! ! !

POzdr.

a uważasz ze w przypadku topower 400 40A na lini 5V to jest mało?? według mnie to już jest bardzo duże natężenie prądu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DO 300zł ! ! !

POzdr.

a uważasz ze w przypadku topower 400 40A na lini 5V to jest mało?? według mnie to już jest bardzo duże natężenie prądu

to z uwagi na OC brać topowera czy aerocoola?

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbowałbym poszukać czegoś innego z fabryki CWT , to oni robią zasiłki dla anteca. W tej cenie raczej o samym antecu zapomnij.

a który byś na moim miejscu wybrał z tej trójki:

Pod uwagę biorę: (+3,3v +5v +12v)

- Aerocoola 450W 28A 32A 26A

- Topowera 400W 28A 40A 20A (max.22A) ?

- Be-quiet 400W 28A 40A 20A

???

POzdr. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni z racji dodatkowych wtyczek na podłączenie 3 wentylatorów, 3 min studzenie komputera po wyłączeniu go i długich kabli zasilających skręconych, żeby nie zawadzały (do płyty posiada siatkę).

Jak widzisz w podpisie, ja mam wersję 450W, więc wiem co mówię:)

W dodatku jest bardzo ładny z wyglądu i ma fajne matowe pudełko z lampartem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kolei mój wybór to:

- Be-quiet! 450W ATX 1.3, 2 Fan Silent

- Topower 450W Japannese Steel

Wiem, że ta sam fabryka ale bequiety chyba

trochę lepsza jakość wykonania co?

@EDDY

Czy to prawda, że mają też manualne sterowanie wentami?

Aha zmieniam platformę na PCI-Express i widziałem,

że niektóre PSU mają dodatkową wtyczkę EPS do PCX.

Po co to komu teraz skoro PCX może ciągnąć o ile dobrze

pamiętam do 75W. Powieniem zwracać na to uwagę?

Mile widziane opinie na tremat tych zasiłek

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

topower ma także berdzo dobre wykonanie! bequiet rózwnież! i obydwa są bardzo dobre!

bequiet ma o 2 molexy wiecej od topowera! no i te dodatkowe kable dla 3 wentyl! ale w wersji 450watt topower ma az o 6 A wiecej od biequieta na lini 12V a to sporo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kaczala  

miła opinia widziana na temat Twojej obecnej zasiłki

POzdr.

jeśli chodzi ci o zasiłkę z podpisu kaczały czyli modecom cwt 350 bdp to miałem ją tydzien temu przez jakies 4 dni! dobrze trzymała napięcia! jej parametry to :

3,3v - 28A

5v - 35A

12v - 16A

ale jak dla mnie była głośna miałem wersję silver z 2 czarnymi wentylami! głownie dlatego ze była głośna to ją zwróciłem! szczególnie jak się kompa podkręciło i wszystko zaczęło się grzać wentyle w zasiłce przyspieszały i były głośne! do tego podniosła mi sie temp na procu o jakies 5-6C chociaż zasiłka ma jeden wentyl nad prockiem! a teraz jak mam tego topowera co jest dziwne ale dla mnie bardzo miłe to fakt ze mi sie temp obniżyła na procku! aktualnie mam 40 C w idle na niekręconym bartku a pentagram na lov ustawiony!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego nie wziełeś sobie wersji black tego Topowera?  

podobno jest lepiej wyposażona :)

POzdr.

nie chciałem juz zasiłki z wentylem nad prockiem gdyz wczesniejszy modecom podniósł mi temp tak jak pisałem! a po drugie black jest droższy a ja z ledwością ustukałem na wersje tą co mam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi