Skocz do zawartości
fat_edgar

2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam zlozyc sobie kompa na plytce Asus A8V Deluxe Via K8T800Pro + Athlon 64 3000+ (s939).

Stoje teraz przed wyborem pamieci i mam na oku 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10274

Jednak czytalem ze ow pamieci nie lubia sie z epoxami, abitami i asusami z AMD. Chce rowniez skrecic proca i nie wiem czy przez zwiekszenie fsb nie bede mial problemow z pamieciami. Chodzi mi szczegolnie o stabilna prace.

Prosze o rade, bo czytalem na forum troche o pamieciach i nie wiem co ma do konca myslec. Czy te pamieci beda sie spisywaly i nie bedzie z nimi problemow, czy tez dac sobie z nimi spokoj i rozejrzec sie za czyms innym (Geil, Kingston). Te dwie firmy w zasadzie wchodza w gre z blachego powodu. Zalezy mi zeby kupic sprzet w Komputroniku (ze wzgledu na wygode zakupu jak rowniez ewentualnej reklamacji).

Najchetniej 1GB cena do 700.

Z gory dzieki za pomoc i pozdawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ich nie kupował. Lepiej kup Kingmax Tiny BGA. Są zajebiste i nie drogie. W sklepie można kupić takie od 730 zeta, oczywiście 2x512. Kumpel ma je na Asus'ie na KT600, idą na cl 2.0 bez problemów!

Edytowane przez Griszman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam sobie to przeczytać:

http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=96

wiem, że w komputroniku Hynixów nie ma ale one są po prostu the best. Pamięci bez problemu działają na szynie FSB przekraczjącej 250 MHz i do tego często można niższe timingi ustawić (dla 200 nie jest problem cl2). Kingmaxy (zarówno tiny BGA jak i Hardcore) bardzo dobra propozycja również, choć cenka ich juz nie jest tak niska.

Mam obecnie w domu 2 x 512 Kingsona ktore biegają mi na tym asusie (A8V Deluxe) na 275 MHz jednak nie wiem czy chce się ich pozbywać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, zjarzylem ze barwkomp ma sieidzbe u mnie w poznaniu, wiec wstepnie decyduje sie na te Hynixy x2 http://www.barwkomp.pl/index2.php?id2=menu...00&kat=&pkat=:) Wg specyfikacji leca na cl 3, wiec czy sa az tak dobre, ze bezproblemowo odpalaja sie na cl 2 ?

Btw widze, ze kosci sa gole, zatem przydaloby sie jakies chlodzenie, co polecacie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W artykule pisało, że pamięci te pracują na cl2 do około 220 MHz. Pisało też że nie wymagają chldozenia.

Normalna pamieć pracująca na zegarze okolo 200 MHz nie wydziela więcej jak 3 W ciepła. Więc co chcesz chłodzić ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi