BQB Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Jak pisalem tu: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=99092 chcialem zmienic chlodzenie i zamontowalem. Calosc wyglada tak: http://www.stanbor.pl/BQB/buda/Obraz114.jpg http://www.stanbor.pl/BQB/buda/Obraz115.jpg http://www.stanbor.pl/BQB/buda/Obraz124.jpg http://www.stanbor.pl/BQB/buda/Obraz125.jpg http://www.stanbor.pl/BQB/buda/Obraz127.jpg Ale temperatury nie sa juz rozowe: po wlaczeniu komputera: http://www.stanbor.pl/BQB/Obraz091.jpg po zaladowaniu windowsa - zadzialal patch na nforce: http://www.stanbor.pl/BQB/Obraz094.jpg wlaczam prime95 z takim testem: http://www.stanbor.pl/BQB/Obraz099.jpg i temperatura szybko wzrosla: http://www.stanbor.pl/BQB/Obraz101.jpg po 11 minutach: http://www.stanbor.pl/BQB/Obraz109.jpg po kolejnych 12 minutach: http://www.stanbor.pl/BQB/Obraz145.jpg no i wywalilem w sumie 500 zł i jest jeszcze gorzej niż z CPC. Jedyna korzysc jest taka, ze mi nie warczy wentyl od grafiki. I co o tym sadzicie - co jest zle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Prawdopodobnie blok nie przylega dobrze do procka. Spróbuj mocniej dokręcić zapinke, poza tym nie wiem jak wyglada jak układ bo ani jedna fota nie działa z obrazkami układu. Moze coś źle złożyłes albo układ jest zapowietrzony ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 jak Ci sie proc tak grzeje to sprawdz jaka jest temperatura wody - czy dobrze blok odprowadza cieplo jesli nie to popraw zamocowanie - dokrec go jesli to jest ok to daj znac - bedziemy myslec( nad pompką, oporami układu,nagrzewnicy,wiatrakatorach na chlodnicy :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 No to teraz linki poprawione. Nagrzewnica po tych 20 minutach bardzo ciepla, blok raczej dobrze docisniety - jak jeszcze troche pokrzece, to te sprezynki beda cale scisniete, pasty malo, uklad nie jest zapowietrzony. Fotki takie sobie, bo mialem od kumpla aparat tylko na jeden dzien i nie umien ustawiac. Myslalem, ze M na pokretle to makro zdjecia, a to oznacza manual :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Stary MEGA LOL dla Ciebie. Odpowiedź masz przed oczami a my na fotkach. Jak ma się nie gotować woda skoro nagrzewnica nie ma praktycznie mozłiwosci oddania ciepła do otoczenia bo raz ze nie wieje przez nią nic a po drugie nie ma nawet minimum prześwitu od obudowy zeby konwekcja miała szanse zadziałać. Weż chłodnice podnieś jakies 2-3cm do góry zeby mogła oddychać, daj na nią ze dwa wiatraczki 8x8, połóż po prostu na niej zeby wyciagały powietrze i zobacz co sie dzieje. Gwarantuje ze nie ujrzysz 60C nawet po godzinie prime :? Normalnie zero pomyslunku, sorki stary ale to juz przechodzi samo siebie, czyżbyś od C_C totalnie ogłupiał :?: Peace i zrób co mówiłem a będzie oki i zauważysz ze nie na marne wydałeś te 500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Z ciekawości - jak odpowietrzałeś układ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiZaRd Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 ja focie ta nagrzewnica wyglada jakby czyms owinieta....ale to pwnie takie złudzenie ;p zrob shroud docisnij blok zapodaj wentyla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 nazir123 Bardzo prosto - pojemnik po kanapkach od CPC, w nim pompka i koncowka weza. Troche pokrecilem nagrzewnica i powietrze ucieklo. A podwoda potem zalozylem waz. Ale i tak planuje zalozyc jakis zbiornik wyrownawczy, coby dolewac algon. WiZaRd To tylko takie wrazenie. Co to jest ten shroud? Przydal by sie jakis slowniczek na forum dla nowych. Bloku juz bardziej dociskac nie bede, bo calkiem scisne sprezynki. No a na ta nagrzewnice to bede musial przymocowac jakos wentyl - mam papsta 8412 to bedzie cicho. I mam nadzieje, ze taki jeden wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 jak przymocujesz wentyl na nagrzewnice to tak jak powiedzial Hipo podnies ja na jakis kolkach 2-3cm do gory, poprawi to znaczaco cyrkulacje powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Co to jest ten shroud?Szukajka boli, co nie??? PS: sorki za porównanie ale to tak jak byś kupił za wielki szmal komputer tylko zapomniał o monitorze i do wszystkich miał pretensje, że nic nie widzisz :twisted: Poszukaj - poczytaj - popraw (nowe prawo "3xP") Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 nazir123 a szukales moze tego slowa na tym forum? po przejrzeniu kilkudziesieciu postow mam dosc, bo wszedzie pisze ktos, ze shroud by sie przydal, albo go zrobi z tektury albo z pleksi albo z blachy czy czegos innego - nigdzie nie jest napisana jasna i prosta definicja tego. Powinien byc jakis slowniczek pojec na forum przyklejony coby nowi mogli poczytac i wiedziec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 nazir123 a szukales moze tego slowa na tym forum? po przejrzeniu kilkudziesieciu postow mam dosc, bo wszedzie pisze ktos, ze shroud by sie przydal, albo go zrobi z tektury albo z pleksi albo z blachy czy czegos innego - nigdzie nie jest napisana jasna i prosta definicja tego. Powinien byc jakis slowniczek pojec na forum przyklejony coby nowi mogli poczytac i wiedziec. shroud -> obudowa na chłodnice/nagrzewnice tak by wiatrak przedmuchiwał na całej powierzchni ... coś jak na nagrzewnicy na samochodzie. Układ jest dobry brakuje tylko wiatraka na chłodnicy ... bo pasywnie nie schłodzisz takiego sprzetu. kup dwia/jeden wiatrak/i i puść na 5/7 V powinno być dobrze. MIchał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Vegan I o to mi chodzilo. Czyli ma byc troche podobne do karmika dla ptakow? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 no to teraz ja się wypowiem na 100% blok ci źle leży ponieważ masz zapinkę na socket bez dziurkową czyli obejmkę metalową by Mate nie jeden miał już kłopoty z tym. blok leży ci jak kołyska na zapince i dlatego tak masz nawet przy wyłaczonych wentylatorach wzrost temperatur powinien odbyć sie w przeciągu kilku godzin a tobie skacze odrazu coś nie tak masz założone ściagaj blok a najlepiej wywal płytę z budy zakładaj odnowa blok i obserwój z każdej strony jak leży na zapince tej metalowej by ułożył się równiutko i dopiero all wkładaj do budy i podłacz all i zobaczysz rezultat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 O kufa, a ja tak sie meczylem z wszystkimi kabelkami w budzie, zeby bylo ladnie i mi sie teraz podoba. A zakladalem blok na wlozonej, ale zapinke to jak zakladalem, to nie wiedzialem, czy dawac pod sruby pod zapinke podkladki i okazalo sie, ze niedawac, bo wtedy sruby dotykaja plyty. BTW abandona bardzo ciezko bylo mi zamocowac na grafice - gdyby te krocce katowe byly skierowane troche bardziej do srodka, to by niebylo problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Thorn Kolega napisał wyzej ze nagrzewnica jest bardzo ciepła więc blok raczej dobrze powinien przylegać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 BQB - co do abadona to juz widze ze zle go zalozyles dlatego miales problemy... (albo ja kiepsko widze) mianowicie nakretki od gory a nie od dolu sie zakreca (tak jak jest zamoontowane w obudowie ;) ).... Co do bloczku na cpu to na bank zapinka... Ciezko jest cos na to poradzic znam wielu ktorzy walczyli wiekszosc przegrala ;)... Obowiazkowo cichy wentyla na nagrzewnice :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Hipo Nagrzewnica po godzinie prime jest bardzo ciepla - rzeklbym nawet ze goraca - jak poloze na niej reke, to chwile (kilkanascie sekund) moge ja tam utrzymac, natomiast zbiorniczki to tylko na kilka sekund i juz jest za goraco, wiec ta nagrzewnica szybko odbiera z wody cieplo. Wentyl zastosuje tak jak mowicie, ale zrobie to dopiero pod koniec tygodnia. fireblade3 No na to to bym nie wpadl, z tym mocowaniem bloku. Poprostu zalozylem go tak samo jak na procesor, a tu zonk. Ale chyba jak jest zalozone tak jak teraz to nie przeszkadza? No to chyba bede musial pokombinowac z plyta glowna - wyciagnac ja cala, tylko to predko nie nastapi. Mam 3 letniego syna, ktory jest bardzo zainteresowany czesciami komputerowymi i wyjmowac bede, gdy zona pojdzie gdzies z nim na kilka godzin - np do mojej tesciowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 BQB - co do abadona to juz widze ze zle go zalozyles dlatego miales problemy... (albo ja kiepsko widze) mianowicie nakretki od gory a nie od dolu sie zakreca (tak jak jest zamoontowane w obudowie ;) ).... Czyli nakręca się je od strony płytki drukowanej a nie od strony bloku??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Vegan I o to mi chodzilo. Czyli ma byc troche podobne do karmika dla ptakow? :D moze znajde ci lepsze foto shroud ma obejmowac nagrzewnice z góry (w miare szczelnie po bokach) wiatrak na gorze dmucha powietrzem do góry .. ssajac je spod nagrzewnicy .. ldatego tez nagrzewnica musi wisiec z 2-3cm nad buda nie masz plexy? nie problem :) pokombinuj tak :D albo tak zasada jest prosta .. chcesz wymusc przeplyw powietrza przez nagrzewnice z dołu do góry .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Moze tez wygladac tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 7 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2004 No to zrobilem sobie z kartonika i temperatura: jak wentyl na 12V - o 8 stopni nizsza (ale jest za glosno) jak 7V - o 4 nizsza (prawie nic nie slychac) Nic, chyba trzeba by bylo wyciagnac cala plyte i patrzac pod swiatlo dociskac procka :? Ale to chyba dopiero w styczniu zrobie :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit202 Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 podlacz jakis termometr i sprawdz jaka masz temperature wody , bo jesli masz chlodnice zapchaną ( czymkolwiek/cokolwiek ) to nawet wiatrak nie pomoze , no i mamy nadzieje ze przewiew pod chlodnicą jest ?? jesli temp. wody jest wysoka to nie ma co patrzyc na procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Troche ciezko bedzie zmierzyc temperature w ukladzie zamknietym. Jak jeszcze mozna by bylo zmierzyc temperature - zmierzyc temperature wezom? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit202 Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 weze troche izolują pare stopni, najlepiej dotknij do chlodnicy , ma cienką scianke i nie bedzie duzej roznicy, jaki masz termometr ? mozesz tez sprawdzic na "palca" moja chlodnica na palca jest zimna :) ale mam wlaczone wiatraki, ma okolo 29-30*C , oczywiscie passiv bedzie miala wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 No jak nie miala wentylatora, to dosyc szybko (30 minut) stawala sie bardzo ciepla, teraz jest troszeczke podniesiona, zrobiony shroud i jeden wentyl na 7V. A termometru, to wlasciwie nie mam zadnego, ale moge zmierzyc lekarskim rteciowym, powinno byc chyba OK? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 tylko czy Ci zakresu starczy 30* dla czlowiekia to juz prawie zgon ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 Starczy, najwyzej sobie dorysuje, a skala zaczyna sie chyba od 25. Jako, ze temperatura na tym termometrze rosnie liniowo, to zmierze sobie zakres np jednego stopnia i przelicze na milimetry :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit202 Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 a to ciekawe, ja mam 36.6*C i jakos zyje :P:P:P:P moze chciales napisac 40 albo wiecej ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 a jakby ci spadlo do 30 to juz bys nie zyl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...