Kidzi Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Witam wszystkich :D Piszę po raz 1, aczkolwiek czytelnikiem jestem od dluższego czasu. Kompletuję właśnie nowe WC w związku ze styczniowo-lutową przesiadką na A64. Czemu nowe ? Ano dotychczasowe CPC przestaje mi wystarczać, no i pompy, sądząc po odgłosach, już dobiegają końca swych dni :? Tak wiem, CPC to syf, malaria itd., ale jedyna zaleta komponentów tej firmy (cena ?) pozwoliła mi ponad rok temu wejść w ten jakże pasjonujący temat :D Wyniki może nie są złe (w stresie 46-48 st. na konfiguracji w podpisie, chłodzony CPU, NB i GPU), ale nie był bym sobą nie udoskonalając czegoś 8) :arrow: Pompka już jest. Hydor Seltz L-30. Idea się nie zmienia (3 bloki + chłodnica), więc myślę wystarczy. :arrow: Chłodnica - też już jest. Nagrzewnica VW vento/golf ( http://www.automotosklep.home.pl/cgibin/sh...00&sid=2bf1bd70 ). Tak wiem, aluminiowa, ale korozji da się zapobiec (Copal), a konstrukcja nagrzewnicy jest obiecująca (do tego 2 wentyle 120mm na 5-7 V) :arrow: Blok na CPU - no tu mam problem z wyborem, bo musi pasować także w przyszłości na A64. Mój aktualny typ to Uriel MultiTop, ewentualnie droższy X3M (chociaż do tego jeszcze musiałbym dozbierać kasy). Ktoś ma inne pomysły ? Będę wdzięczny za podpowiedzi. :arrow: Bloki na NB i GPU - no tu chwilowo z braku środków postanowiłem pozostać przy blokach cpc, jako że nawet w obecnej chwili w zupełności wystarczają (temp. mierzone niezależnym termometrem oscylują wokół ~30 st. chipset i ~40 st. gpu, więc chyba nie jest źle). Małą średnicę wlotów/wylotów tych bloków postanowiłem ominąć podłączając je rownolegle do wylotów bloku CPU i łącząc z powrotem w jeden grubszy wąż przed wejściem na chłodnicę. :arrow: Rezerwuar - jako że idea umieszczenia pompy w zbiorniku z wodą od początku mi się podobała (zawieszenie pompy na wężu zapobiega przenoszeniu drgań), chciałbym przy niej pozostać. Planowałem wykorzystać do tego celu większą wersje zbiornika z MCS, ale jak rozpakowałem Hydora, to doszedłem do wniosku, że to się może nie udać :wink: Także ta kwestia też pozostaje otwarta, może zmajstruję coś sam z EasyClicka jak to jest opisane, grunt żeby zmieściło się do obudowy - mam na ten cel miejsce 5,25"x3 w obudowie big tower (no, powiedzmy x 3,5). Chłodnica zajmie miejsce tuż pod górną powierzchnią obudowy, w której będą wycięte otwory na odprowadzenie powietrza ze wspomnianych wentyli 120mm. To by było na tyle jeśli chodzi o projekt mojego nowego WC, z chęcią poczytam uwagi/sugestie/krytykę (wyłączając krytykę cpc :twisted: ) na ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Kidzi Blok na CPU - proponowalbym powerX, potem dokupisz sobie top z plexi na A64 i uszczelke silikonowa i bedzie pasowac. Odnosnie powieszenia na wezu - chyba sam cos takiego zrobie - podciagne delikatnie waz do gory. Ja mam L20 i umnie narazie wyglada to tak: http://www.stanbor.pl/BQB/buda/Obraz124.jpg Ps. Tez przesiadlem sie z CPC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kidzi Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Właśnie czytam twoje zmagania z temperaturą :wink: Dzięki, sprawdzę tego PowerX'a. A ktoś się orientuje może gdzie można dostać Uriela 2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...