Skocz do zawartości
Kosher

MSI 845 Ultra + PIV 1,6A

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem.

1. Po zwiekszeniu magistrali ponad 143Mhz plyta pomimo sztywnych ustawien dla pamieci (najszybszych) sama ustawia najwolniejsze. Kiedy w windowsie programem Fuzzy Logic 4 podniose magistrale do np. 155Mhz (tyle wytrzymuja maje pamieci na najszybszych ustawieniach) to wszystko dziala OK. Jednak takie ustawianie jest conajmniej niewygodne.

2. Procesor po przekroczeniu magistrali 162Mhz (2592Mhz) nie uruchamia sie, podczas gdy ww. programem dobije do 168Mhz (2688Mhz) wszystko na napieciu 1,6v.

Czy posiadacze tej plyty maja podobne problemy? Czy jest jakies obejscie tego utrudnienia? Czy na innych plytach wystepuje ten sam problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zwiekszeniu magistrali ponad 143Mhz plyta pomimo sztywnych ustawien dla pamieci (najszybszych) sama ustawia najwolniejsze.

Przeciez pialem o tym kilkakrotnie :evil:

Przy kreceniu programem Fuzzy Logic niedzieje sie tak gdyz jest to wina biosu i przy poscie biosu jesli jest powyzej 145FSB przestawiana najwolniejsze timingi :cry: ( jedynie mozna liczyc ze to naprawia w nowym biosie)

Program WPCREDIT tez tu nic niepomoze :twisted: testowalem i zwizy przy zmianie :cry:

Znalazlem jeszcze kilka mniejszych lub wiekszych bledow :twisted: w biosie tej plyty niestety.

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi dokladnie o to czy na innych plytach wystepuje podobny problem. Wiem ze na Gigabyte 8RXP (czy jakos tak) jest podobnie, wiec moze to nie kwestia biosu (w sensie jego bledow) tylko celowe ustawienie producenta. Co do procka, wina lezy po stronie temperatury, napiecia czy szybkosci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze tak jest to raczej niezaliczyl bym do bledu to raczej celowe ustawienie producenta :cry:

Byc moze na innych plytach tez tak sie dzieje ale jest to wszystko kwestia biosu :?

Moze (jakies specyfikacje Intela) lub tez brak stabilnosci powyzej 145FSB na wysokich timingach (w co watpie) w kazdym badz razie to jest tylko i wylacznie wina biosu.

Cziekawe jak to jest w EPOX SOYO ASUS na 845D ????

Ps.Grzebalem ostatnio w tym biosie programikiem do edycji Ami biosow

i jest tam cala masa ukrytych opcji :lol: ktore mozna by bylo ujawnic :)

ale cos ten programik niedziala tak jak potrzeba :cry:

(w porownaniu do programow do edycji biou AWARDA wiec boje sie flashowania przerobionego biosu :roll: )

W w bosach AWARDA przerabialaem i flaschowalem bez problemu (ale tam bylo 2 moze 3 opcje ukryte a tu naprawde sporo :?: :?: )

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bawilem sie programem AMIBCP70. Powlaczalem opcje, ktore teoretycznie mogly by wylaczyc autoconfig pamieci ale niestety dalej tego nie ominalem. Mysle ze jak dorwe druga kostke z biosem to pobawie sie na calego. Tak na marginesie to bez obaw mozesz aktywowac wszystkie potrzebne Ci opcje, ja tak zrobilem i poza ogromnymn zamieszaniem nie mam zadnych problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie mi moja niewiedze w temacie, ale od dluzszego czasu siedzialem w AMD, jednak skoro P4 podkreca sie tak przyjemnie, to chyba jednak sie skusze, czy wszystkie egzemplarze p4 1.6 GHz sie tak podkrecaja? I jaka plyte do tego wybrac w kontekscie problemow z msi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bawilem sie programem AMIBCP70. Powlaczalem opcje, ktore teoretycznie mogly by wylaczyc autoconfig

Tez sie bawilem i jest kilka opcji przydatnych :) ( mam wersje amibcp75103 :wink: czyli ta twoja troszke za stara :( )

Mysle ze mam sposob na te ustawienia pamieci :)

Z tym ze moze byc tak ze pozniej niebedzie mozna dac mniejszych timingow :(

Ustawie na sztywno 2-2-2-6 jak zadziala to dam znac bede za 20 min

:lol: albo i nie :cry:

Jak narazie udalo mi sie naprawic 2 powazne bledy dzieki przestawieniu ukrytych opcji :lol: :lol: a moze i 3 to musze sprawdzic :?: :?:

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uprzedze Cie troche, ja juz to zrobilem i niestety zadnego skutku to nie odnioslo. Sprawdzales co np. Sandra mowi o Twoich pamieciach? Mi wydaje sie ze wina lezy po stronie info z SPD na pamieciach. Jesli by plyta dostala informacje ze pamieci np. sa 166 CL2 to by pozwalala do tej magistrali pracowac pamieciom z ww. wartoscia. Nie sprawdzalem jeszcze tej hipotezy ale moze jeszcze dzis wsadze jakies badziewiaste 128 mb i wtedy sprawdze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie mi moja niewiedze w temacie, ale od dluzszego czasu siedzialem w AMD, jednak skoro P4 podkreca sie tak przyjemnie, to chyba jednak sie skusze, czy wszystkie egzemplarze p4 1.6 GHz sie tak podkrecaja? I jaka plyte do tego wybrac w kontekscie problemow z msi?

Co do pIV to wydaje mi sie ze trudniej trafic na slaby egzemplarz niz taki, ktory pojdzie na min. 2,4Ghz.

Kwestia plyty. Jedyne co moge powiedziec to to ze max power to Abit TH II. Ja z tej MSI jestem bardzo zadowolony i na inna pod DDR-y nie zamienil bym sie. Tak sie zlozylo ze mialem juz 512Mb DDR i troche bym przeinwestowal kupujac plyte o prawie 200 zeta drozsza + min. 200 zeta za wymiane pamieci. Co do SIS-a 645(DX) to jest on na pewno godny uwagi ale jakos stare przyzwyczajenia kaza mi kupowac intel+intel.

Na Twoim miejscu poczekal bym na 845E moze bedzie jeszcze lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uprzedze Cie troche, ja juz to zrobilem i niestety zadnego skutku to nie odnioslo

I mi tez niestety :twisted: :twisted: co najgorsze WPCREDIT tez odpada :x ( czekamy na nowy bios :cry: )

U mnie na EPoXie nie ma czegoś takiego

A z kad ta pewnosc :?: :?: polecam sprawdzenie programem CPU-Z 100 KB (zakladka memory)

http://www.cpuid.com/download/cpu-z-112.zip

I napisz jak masz faktyczie przy 150 FSB ??? bo MSI powyzej 145 FSB 2,5-3-3-7 :? :?

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na www.pc.com.pl jest test tej plyty ( narazie tylko sandra) ale niesadze zeby byla w czyms lepsza to jest ten sam chipset z oficjalna obsluga 133FSB.

To samo sie tyczy SIS 645 CZY 645DX to praktycznie to samo.

Ta MSI co ja testuja na 845E to nawet ten sam model plyty co nasza ??? MS-6398 :lol:

Ale test pamieci wyszedl 10% mniej niz u mnie na 845D :?: :?:

i jakies klopoty( slabe wyniki ) HDD

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na www.pc.com.pl jest test tej plyty ( narazie tylko sandra) ale niesadze zeby byla w czyms lepsza to jest ten sam chipset z oficjalna obsluga 133FSB.

To samo sie tyczy SIS 645 CZY 645DX to praktycznie to samo.

Ta MSI co ja testuja na 845E to nawet ten sam model plyty co nasza ??? MS-6398 :lol:

Ale test pamieci wyszedl 10% mniej niz u mnie na 845D :?: :?:

i jakies klopoty( slabe wyniki ) HDD

Remik

a co myslicie o płycie GIGABYTE 8IRX???

chodzi mi o mozliwosci do podkrecenia, ak sie dobrze orentuje to i napiecie na agp i na ddr-ach mozna zmieniac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglbys przeslac mi przerobiony przez Ciebie bios, bo mi po aktywowaniu niektorych funkcji pojawiaja sie zamiasc np. wartosci en. dis. jakies dziwne krzaczki. Dodatkowo po przeladowaniu biosu moge wybierac uruchamianie systemu tylko miedzy CD a Floppy. Juz powoli trace cierpliwosc.

grafik3d@inetia.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglbys przeslac mi przerobiony przez Ciebie bios,

Niema sprawy ale jakie opcje chcesz odblokowane ??????(WSZYSTKO)

Bo ja nieodblokowywalem wszystkiego

I u mnie wszystko OK

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, doszlo jednak dalej mam ten sam problem. Ja mam wersje plyty z Raidem i teraz moge bootowac tylko z CD, dyskietki, dodatkowego kontrolera itp. natomiast zadnej opcji HDD0, HDD1 itp. Wlasciwie to maly problem bo i tak da sie ustawic zeby czytal z czegokolwiek. Wkurzam sie jednak troche bo lubie miec wszystko OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

natomiast zadnej opcji HDD0, HDD1 itp

To widzialem zablokowane na 4 Boot Device bo na 1,2,3 niema ??

Dlubales cos w Fuzzy Logic 4?

A skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Fuzzy Logic 4 ??? ja mam 3 ?????

Daj namiar na ten prog bo na MSI widze 3 :(

A ta 3 jakos dziwnie chodzi nic niemoge zmieniac tylko samo zmienia :(

Ciekawe czy faktycznie przestawia te napiecia ???

W MSI na 845E jest AGP do 1.8 MEM 2.8

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz co wymoodziles

Nic ciekawego :cry: ten caly Fuzi Logic to straszny syf :twisted:

I jednak AGP i MEM niezwieksza :cry: jak dasz np. 2,8v save i wyjdziesz z prog to po wejsciu jest znowu 2,6v

Jest jeszcze plyta MSI 845 ULTRA-C i co mnie dziwilo jest o 10 zl drozsza od 845 ULTRA bez C

A roznice BRAK dzwieku 6 CMI tylko Kodek :cry: i 6 PCI i ma radiatory na stabilizatorach napiecia ??????

Sciagnolem od niej bios i go edytowalem i tam mozna AGP do 1.8v MEM 2,8 :evil:

Zastanawialem sie nad wgraniem go ale stracilbym dzwiek i niewiem na 100 % czy to by wyszlo.

Trzeba czekac na nowy bios narazie i tyle :cry: :cry: a jak wyjdzie nic ciekawego nieprzyniesie wtedy mozna zaczac kabinowac :D

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym biosem od ULTRA-C to jest tak ze bez powaznej ingerencji na 100% Ci nie pojdzie ale podsunales mi pomysl. Sprawdze czym jeden od drugiego sie rozni w kwestii napiecia AGP i pamieci. Moze uda mi sie cos zdzialac.

Jakbys jednak ryzykowal to najpierw przygotuj sobie dyskietke, na ktora rozpakuj sobie np. 6398v32, zmien nazwe biosu na Amiboot.rom i jak Ci sie nie uda upgrade to uruchom kompa z wcisnietymi klawiszami ctrl+home i z dyskietka we floppie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym Amibot.rom to wiem :lol: to jest troszcke lepiej rozwiazane niz u AWARDA .

Mysle ze plyta jest w stanie podawac napiecie 1.8 AGP i 2.8 MEM tylko kwestia tego biosu :cry:

( kiedys do MSI K7 TURBO na VIA KT7A byly specjalne biosy dajace wieksze napicie na CPU niz inne)

Ale jednak bios od ULTA-C moze cos niedzialac ta 6 PCI ?? i raczej nie ryzykuje :cry:

Napisz cos wiecej o swoim pomysle :idea: :lol:

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kombinowalem na rozne sposoby, jak modyfikowalem bios od ultra to komputer wstawal ale zadnej roznicy z orginalem nie bylo a jak bawilem sie ultra-c to komp nigdy nie wstawal. Chyba to oleje bo juz mi sie znudzilo ciagle flashowanie biosu. Mysle ze do tego typu zabawy trzeba nieco wiecej umiejetnosci, kiedys natknalem sie na goscia o pseudo Luka Vander... costam, on moze by z palcem w d.... to zrobil. Jesli ktos kto to czyta wie jak sie z nim skontaktowac to bede zobowiazany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi ci o "Luka Vandergaart " to mozesz go spotkac na grupie benchmark.pl :lol: news://news.benchmark.pl/pl.benchmark.forum

Ale on ci raczej nic niepomoze w tej sprawie :?

Luka przerabial biosy ale dodajac np. nowy bios do HPT 370/366 do biosu oryginalnego.

A to jest dosc proste (sam przerabiam) bo bios sklada sie z kilku segmetow ktore mozna podmieniac ale ten wlasciwy sterujacy to raczej nic niepokabinujesz w nim tylko programikami typu (ten co uzywales)

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Definitywnie odpuscilem sobie grzebanie w biosie i poczekam na nowy. Zrobilem kilka testow ale nie jestem pewny czy wszystko jest OK, gdyby chcialo Ci sie porownac (slabe sa zwlaszcza wyniki pamieci i nie wiem czy tylko ze wzgledu na najwolniejsze timingi).

PIV 1.6A@2.56A (16x160) 512Mb 2,5 - 3 - 3 - 7

Sandra 2002

CPU- 4934/3106

Multi.- 10170/12402

Mem.- 2392/2390

PcMark 2002

CPU- 6052

Mem.- 5393

CCR

Wynik ogolny- 7785

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszke mam wyniki wieksze szczegolnie w PCMARK 2002 :?: :?:

Powtarzalem 2 i 3 raz wynik ciut mniejszy ale kilka punktow :lol:

Obnizylem taktowanie do 160FSB 2561Mhz pokazuje CPU-Z pamieci tez najwolniejsze timingi 2,5 - 3 - 3 - 7 Windows XP

Sandra 2002

CPU- 5074/3128

Multi.- 10167/12422

Mem.- 2447/2444 :!:

PcMark 2002

CPU- 6305 :!:

Mem.- 5733 :!: :!: :!:

CCR

Wynik ogolny- 7917 :!:

( ten bench jest kiepski za duza roznica miedzy kolejnymi testami)

Moze to wina ze ja mam 256Mb a ty 512Mb (ale raczej nie)

ja wszystko co pracowalo w tle wylaczylem moze u ciebie cos hamowalo :?:

Sprobuj na swiezo wlaczonym kompie i wszystko powylaczaj :!:

Remik

[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...