Skocz do zawartości
exorcist

Pytanie apropo chlodzenia wodnego i blokow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam własnie nadszedł czas aby powoli zmienić chłodzenie powietrzne na wode Oczywisce nie odrazu wszystko caly zestaw kupic tylko powli kupywac czesci az skompletuje i odpale sprzet ale mam pare watpliwosci Wiec tak moze na poczatku pokaze co planuje kupic:

X3M P4

Abadon GPU

Abadon NB

Pojemnik 133 1,5 litrowy

Black Ice Extreme 2

Eheim 1060

Oczywiście wszystko z króćami WT 14

Wiem ile to bedzie kosztowalo ale ni oto mi chodzi

Tylko mam pytanie a propo bloku Abadon NB poniewaz jak widać posiadam płytke ABIT IC7-G i na mostku jest radiatorek z mocowaniem na "drut" inaczej zapinka druciana, coolerek jak w plycie IC7-Max3. No i z tego co widzalem to ic7-g nie ma otworow wokół chipsetu na montaż a właśnie ten bloczek potrzebóje ów otworów, tak więc pytanie czy jest jakas możliwość zamocowania tego bloku na mojej płycie ??? Wiecie kawalek drutu odpowiednio wygiać i jakoś by trzymało Dobra tak więć pierwsze pytanie za mną Przyszedł czas na drugie apropo pompki EHIEM 1060. Oto jej specyfikacja:

Dane techniczne:

Obciążalność powyżej 4 bloków

Zasilanie 220V

Wydajność 2280l/h

Moc 50W

Wirnik na trzpieniu ceramicznym samo smarownym

Maksymalna wysokość podnoszenia słupa wody 3,1m

Jak widać jest to mocna pompa i zastanawia mnie jakbym ją podłączył do mojego zestawu czy ciśnienie nie zsuneło by mi węży :/ to mnie zastanawia jak widać planuje zestaw oparty na 3 blokach a przy dwóch można też byłoby ją zastosować

To by było na tyle tak więc oczekuje waszej pomocnej ręki czy jak to tam się mówi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... EHIEM 1060. Oto jej specyfikacja:  

Dane techniczne:  

Obciążalność powyżej 4 bloków  

Zasilanie 220V  

Wydajność 2280l/h  

Moc 50W  

Wirnik na trzpieniu ceramicznym samo smarownym  

Maksymalna wysokość podnoszenia słupa wody 3,1m  

Jak widać jest to mocna pompa i zastanawia mnie jakbym ją podłączył do mojego zestawu czy ciśnienie nie zsuneło by mi węży :/ to mnie zastanawia jak widać planuje zestaw oparty na 3 blokach a przy dwóch można też byłoby ją zastosować  

To by było na tyle tak więc oczekuje waszej pomocnej ręki czy jak to tam się mówi

HAHAH Boisz się takiego maleństwa ?? Moja ma 3,5m3/h (policz sobie ile to litrów :) ) i 4m słupa wody i jakoś węże nie pękają ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"dlaczego stosujecie pompy tak mocne"

1) Przy dużym układzie - jak mój - są duże orory

2) Większy przepływ poprawia wydajność układu - w większości przypadków

3) Mocna pompa wcale nie musi wydzialać dużo ciepła.

4) Pompy niezatapialne nie grzeją wody

5) Mocniejsza pompa != głośniejsza pompa (!= - nierówna się)

Powyższe warunki spełniają pompki od CO lub CWU :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak dal mnie tak extremalnie pomy to troszqe głupota bo co ci to da ze bedize ci tak woda pociskac ..?

wazne aby słyp wody potrafiła wyniesc wysoko a przeplyw to on moze miec 600l jak dla mnie

co do bloków to za power x zaplącisz kolo 50zł mniej

a ta chłodznica tez jest sporo tańsza

http://www.pccom.pl/catalog/product_info.p...1e0ceae3e442537

lecz nnie wiem jak z jej wydajnoscia bo nigdy jej w łąpakach nie miałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi