Skocz do zawartości
Szeku

FWC >> izolacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Na poczatku chcialbym powiedziec ze to moj pierwszy post na tym forum :D

No ale przejdzmy od razu do konkretow.........

Jestem w trakcie budowy FWC. Prace ida narazie dobrze. Moze zamieszcze kilka fotek.

Mam zamiar zamontowac 3 bloki wodne na CPU GPU i mostek.

W zwiazku z tym mam pytanie do ludzi bardziej

wtajemniczonych (ja jestem narazie poczatkujacy :oops: ) w FWC i FC.

Mianowicie.... jak ma wygladac izolacja blokow wodnych ? Prosilbym moze jakis schemacik

zeby orientacyjnie wiedziec.. oraz z czego proponujecie ja wykonac. Oczywiscie moje motto

to TANIO i WYDAJNIE... wiec napiszcie o jakis tanich elementach :lol: Acha i jeszcze jedna sprawa...

na NB nie mam zadnych dziurek do zamontowania. Czyli jak mam tam umiescic blok z izolacja ??

To narazie wszystkie pytania. Prosze o jak najbardziej wyczerpujace odpowiedzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej wykonać izolację z otulin stosowanych w klimatyzacjach

Ja kupuję 9/6 za 5zł/2m, wystarczy co nieco pociachać, nawinąć,

zacisnąć silikonem/butaprenem/opaską, wyłożyć wokół socketu i

napełnić luki powietrzne smarem dielektrycznym lub silikonem,

który po wystygnięciu miałby gumowatą budowę.

Przejrzyj www.xtremesystems.org/forums -> dział Chilled Liquid Cooling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za szybka odpowiedz :)

Poczytam wszystko i po dokladnie przemysle.

Mam jeszemy pytanie dotyczace temeratur i skraplania sie wody.

Od jakiej temp skrapla sie woda na przewodach, i jak to jest ze spodem bloku ?

Przeciez on nie jest izolowany a roznica temperator jest? Czy tam moze zrobic sie "wilgotnie" :lol:

I jak przymocowac blok wodny z izolacja do plyty glownej (nie mam zadnych dzior w mobo)

EDIT:

Mam jeszcze pytanie dot. mojej pompki (zabardzo nie znam sie na tych oznaczeniach) jakie sa jej parametry ?

PoMpA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp skraplania sie jest rozna zalezy od wilgotnosci itp ale ogolna zasada jest taka ze bez izolacji sie tego nie zaklada, smar w proline, sylikon w sklepach rtv ale mozesz tez zwyklego uzywac. Foto pompy nie dziala wiec nic ci rfaczej o niej nie powiem ;)

A blok nie jest izolowany pod spodem bo tam nie ma powietrza wiec woda nie ma prawa sie skraplac ;) a jesli powietrze jest to wtedy daje sie wlasnie ten smar dielektryczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjecie dziala.... tylko najpier musisz wejsc tutaj http://www.hostima.net/n-gage/ a puzniej do wfc 001.jpg

Czy oplaca sie specjalnie zamawiac TEN smar z niemiec ?? Bo to nie jest duzy problem dla mnie.... czy ten z proline w zupelnosci wystarcza ?

I czy taki silikon moze byc ? http://www.radiohobby.com.pl/images/strony/chem_h.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I czy taki silikon moze byc ?http://www.radiohobby.com.pl/images/strony/chem_h.html

to nie jest sylikon tylko pasta termoprzewodząca ;) tym sie procka smaruj choć do OC to sie raczej nie nadaje :P

zdjecie dziala.... tylko najpier musisz wejsc tutaj http://www.hostima.net/n-gage/ a puzniej do wfc 001.jpg

To nie jest pompka jak napisałes tylko kompresor

4zl w malej wystarczajacej tubce

Po co co ci z niemiec ten zwykły naprawde nie jest zły, dostaniesz go w kazdym sklepie z majstrownictwem, sam go uzywałem jak swojego czasu miałme peltiera :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi