Szeku Opublikowano 7 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2004 Witajcie! Na poczatku chcialbym powiedziec ze to moj pierwszy post na tym forum :D No ale przejdzmy od razu do konkretow......... Jestem w trakcie budowy FWC. Prace ida narazie dobrze. Moze zamieszcze kilka fotek. Mam zamiar zamontowac 3 bloki wodne na CPU GPU i mostek. W zwiazku z tym mam pytanie do ludzi bardziej wtajemniczonych (ja jestem narazie poczatkujacy :oops: ) w FWC i FC. Mianowicie.... jak ma wygladac izolacja blokow wodnych ? Prosilbym moze jakis schemacik zeby orientacyjnie wiedziec.. oraz z czego proponujecie ja wykonac. Oczywiscie moje motto to TANIO i WYDAJNIE... wiec napiszcie o jakis tanich elementach :lol: Acha i jeszcze jedna sprawa... na NB nie mam zadnych dziurek do zamontowania. Czyli jak mam tam umiescic blok z izolacja ?? To narazie wszystkie pytania. Prosze o jak najbardziej wyczerpujace odpowiedzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 7 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2004 Najprościej wykonać izolację z otulin stosowanych w klimatyzacjach Ja kupuję 9/6 za 5zł/2m, wystarczy co nieco pociachać, nawinąć, zacisnąć silikonem/butaprenem/opaską, wyłożyć wokół socketu i napełnić luki powietrzne smarem dielektrycznym lub silikonem, który po wystygnięciu miałby gumowatą budowę. Przejrzyj www.xtremesystems.org/forums -> dział Chilled Liquid Cooling Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 http://wwww.vr-zone.com/?i=230&s=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeku Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 Dzieki za szybka odpowiedz :) Poczytam wszystko i po dokladnie przemysle. Mam jeszemy pytanie dotyczace temeratur i skraplania sie wody. Od jakiej temp skrapla sie woda na przewodach, i jak to jest ze spodem bloku ? Przeciez on nie jest izolowany a roznica temperator jest? Czy tam moze zrobic sie "wilgotnie" :lol: I jak przymocowac blok wodny z izolacja do plyty glownej (nie mam zadnych dzior w mobo) EDIT: Mam jeszcze pytanie dot. mojej pompki (zabardzo nie znam sie na tych oznaczeniach) jakie sa jej parametry ? PoMpA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeku Opublikowano 11 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2004 WItam ponownie.... niestety nikt nieodpowiedzial na moje poprzednie pytanie :( Mam nastepne pytanie do Tonica.... gdzie moge kupic smar dielektryczny?? lub sylikon RTV ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 11 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2004 Temp skraplania sie jest rozna zalezy od wilgotnosci itp ale ogolna zasada jest taka ze bez izolacji sie tego nie zaklada, smar w proline, sylikon w sklepach rtv ale mozesz tez zwyklego uzywac. Foto pompy nie dziala wiec nic ci rfaczej o niej nie powiem ;) A blok nie jest izolowany pod spodem bo tam nie ma powietrza wiec woda nie ma prawa sie skraplac ;) a jesli powietrze jest to wtedy daje sie wlasnie ten smar dielektryczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Dobry jest też tani silikon uniwersalny, kupowałem go za jakieś 10-15zł w OBI ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 4zl w malej wystarczajacej tubce :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeku Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 zdjecie dziala.... tylko najpier musisz wejsc tutaj http://www.hostima.net/n-gage/ a puzniej do wfc 001.jpg Czy oplaca sie specjalnie zamawiac TEN smar z niemiec ?? Bo to nie jest duzy problem dla mnie.... czy ten z proline w zupelnosci wystarcza ? I czy taki silikon moze byc ? http://www.radiohobby.com.pl/images/strony/chem_h.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 I czy taki silikon moze byc ?http://www.radiohobby.com.pl/images/strony/chem_h.htmlto nie jest sylikon tylko pasta termoprzewodząca ;) tym sie procka smaruj choć do OC to sie raczej nie nadaje :P zdjecie dziala.... tylko najpier musisz wejsc tutaj http://www.hostima.net/n-gage/ a puzniej do wfc 001.jpgTo nie jest pompka jak napisałes tylko kompresor 4zl w malej wystarczajacej tubcePo co co ci z niemiec ten zwykły naprawde nie jest zły, dostaniesz go w kazdym sklepie z majstrownictwem, sam go uzywałem jak swojego czasu miałme peltiera :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...