Slayer Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Jak mają się te procesory ( 64 bit) do 128 bitowego Sony? I czy na serio to jest 128 bit CPU, czy tylko GPU? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 BTW Dreamcast też ma 128 bitowy procesor... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 BTW Dreamcast też ma 128 bitowy procesor... Dreamcast ma 32 bit CPU na 100%, a grafika jest 64 bitowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 No to mamy fajnie - Ponad dwuletnia konsola zgniata Hammera ... Człowieku, przecież jasne ejst, że to procesor graficzny ma 128 bit. A tak poza tym wydajność PS2 inaczej się przelicza niż PeCeta. Z tego co pamiętam, PS2 ma aż... 4 MB VRAM - ale bardzo szybkiej. Bo przecież po co tam tyle RAMu, VRAMu skoro i tak gierki śmigają pod 640x480 (w niektórych przypadkach 800x600). Liczy się szybkość, a nie ilość. Procesorem 300 MHz również nie może być porównywany np. z Pentium II 300. Bez przesady, tam 300 MHz przypomina z lekka Athlona... model 1,6 GHz daje ten sam, a często leszpy efekt niż P4 2 GHz. Tylko nie pamiętam kot stworzył tą grafę w PS2 - chyba NEC, ale nie jestem pewnien. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Jak mają się te procesory ( 64 bit) do 128 bitowego Sony? I czy na serio to jest 128 bit CPU, czy tylko GPU? A jakie to ma znaczenie ? Gdyby o ogólnej wydajności CPU decydowała jednynie szerokośm maguistrali danych byo by zbyt pieknie. Powiem tak, takie porównania suchych liczb do niczego nie prowadzą. widziałem kiedyś taką tabele z której wynikało jednoznacznie że komputer PC wydajnością kilkukrotnie przewyrzsza PS2. I co z tego ? Nic. Zwróć uwage na to ze PS2 to tylko konsola i tam nie muszą mieć 512MB ramu itp. a PC jest o wiele bardziej uniwersalnym urządzeniem. Jego sys. operacyjny został tak napisany by służył nie tylko do gier. Stąd dosć duże straty mocy i pamięci. Poza tym, konsola ma jeden układ graficzny i do niego odwołujesz się bezpośrednio (w pewnym sensie) pisząc aplikacje pod PS2, a nie przez API jak w windowsie. Stąd takie różnice w ogólnej wydajności.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Chodzi mi o to, bo chcę ocenić( mniej więcej) realną możliwość stworzenia emulatora PSX 2 na PC. Bo jeżeli rzeczywiście CPu PSX 2 jest 128 bitowe( w co wątpię), to nie ma szans, by stworzyć działający emu na PC 32 bit czy nawet 64 bit. Przypominałoby to odpalanie programu dla 386 na 286 :wink: . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 DC Procesor glowny Hitachi SH4 200Mxz Pamiec operacyjna 16 MB SDRAM 100Mhz Uklad graficzny Pover VR2 firmy Nec 8MB pamieci SGRAM 100Mhz Dzwiek DSP 16bit,64kanaly,2MB pamiecu PS2 Procesor Glowny 128 Emonition Engine 194,9Mhz Pamiec operacyjna 32 Rambus DirectRam o dostepie pakietowym Uklad Graficzny Graphics Syntethiser"Sony"4MB RDRAM 174Mhz Dzwiek 16bit , 48kanalow 2Mb GCN Procesor Glowny IBM Power PC Gekko 485Mhz Pamiec operacyjna 40MB w dwoch blokach 24MB 1T-SRAM i 16MB DRAM 81Mhz Uklad graficzny Flipper ATI/Nintendo 3MB pamieci,2MB bufor ramki ,1MB tekstury 162Mhz dzwiek Mocronix 16bit 64 kanaly dekodowanie ADPCM XBOX Zubozony pentium III albo poprostu Celeron 733Mhz Pamiec operacyjna 64MB wspolna dla wszystkich ukladow Uklad graficzny GF4 lub Gf3 kjorzystajacy z glownej pamieci operacyjnej 233Hhz Procesor DSP sprzetowa dekompresja Dolby Digital 64 Surrond , 256 kanalow stereo Przepustowosc szyny danych "Teoria" Xbox przepustowosc magistram danych GB/sek 6,4 wspolczynnik wypelniania fillrate 4GB/sek PS2 przepustowosc magistram danych GB/sek 3,2 wspolczynnik wypelniania fillrate 2,4 GB/sek GCN przepustowosc magistram danych GB/sek 2,6 wspolczynnik wypelniania fillrate 2,4 GB/sek DC przepustowosc magistram danych GB/sek 0,8 8O wspolczynnik wypelniania fillrate 0,5 8O teraz ile kazdz z konsol wielokontow z efektami Xbox 30milionow /sek PS2 15milionow/sek GCN 12milionow/sek DC 4miliony/sek a dreamcast nie jest wcale 128 systemem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 dreamcast ma tak slabe osiagi bo jest to konstrukcja krora miala premiere w 1998 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 BTW Dreamcast też ma 128 bitowy procesor... Dreamcast ma 32 bit CPU na 100%, a grafika jest 64 bitowa. Dreamcast ma albo 2x64 bitowy lub bardziej prawdopodobne 4x32 bitowy stad te 128 bitow :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 dreamcast ma tak slabe osiagi bo jest to konstrukcja krora miala premiere w 1998 :)Czy ja wiem jak to jest z tymi slabymi osiagami. Widzialem i gralem w NHL 2k2 na DC i szczerze mowiac wygladalo to lepiej niz NHL 2002 na moim PC. W ogole jak widze niektore gry na konsole(tzn na PS2, DC, GCN bo tylko z tymi mam obecnie kontakt) to nie moge sie oprzec wrazeniu ze producenci gier na PC robia z nas idiotow. Grafika za 600zl, proc za 400, RAM za 300 i inne dodatki a gry wygladaja jak na konsoli za 800zl :evil: No ale przynajmniej gry na PC sa w rozsadnych cenach :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 dreamcast ma tak slabe osiagi bo jest to konstrukcja krora miala premiere w 1998 :)Czy ja wiem jak to jest z tymi slabymi osiagami. Widzialem i gralem w NHL 2k2 na DC i szczerze mowiac wygladalo to lepiej niz NHL 2002 na moim PC. W ogole jak widze niektore gry na konsole(tzn na PS2, DC, GCN bo tylko z tymi mam obecnie kontakt) to nie moge sie oprzec wrazeniu ze producenci gier na PC robia z nas idiotow. Grafika za 600zl, proc za 400, RAM za 300 i inne dodatki a gry wygladaja jak na konsoli za 800zl :evil: No ale przynajmniej gry na PC sa w rozsadnych cenach :)Dreamcata mozna kupic juz za 250-300zł albo jeszcze taniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Bo to jest tak jak sie ma zamkniety sytem i zna jego mozliwosci. I tak np. Sony, Nintendo i Microsoft daja biblioteki, specjalne programy do wycisniecia z konsoli 7 potow, dzieki temu tez sa tego takie dobre wyniki w postaci fajnej grafy. A na dodatek zobaczcie ile czasu oni robia te gry i ile pieniedzy to kosztuje np MGS2 robiony byl przez minimum 3 lata (moze wiecej) i kosztowal pewnie ze 15~25 mln dolcow. To duzo. 2. Nie tylko grafa sie liczy. Teraz w GCN albo w XBoxie a nawet PS2 dolaczaja dzwiek w DTS, albo w Dolby Pro Logic 2 (GCN-Rouge Squadron 2- boski dzwiek), a XBox ma standardowo w kazdej prawie grze zaimplementowany dzwiek DD 5.1 3. Głowna jednostka DC to byl Hitachi i był 64 bitowy (tak wyczytalem z Neo Plusa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...