Slayer Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Jako, że łącze mam coraz to bardziej beznadziejne ( użytkowników coraz więcej podpiętych :?) chciałbym się przesiąść na emule ( lub inny korzystający z sieci edonkey 2000), który mógłby mi zmniejszyć poziom wysyłania bez wpływu na prędkość pobierania ( która jest ustawiona na nieskończoność). Mam na mysli ograniczenie stałe wysyłanie do pewnego poziomu np. 4 kiloB/s a pobieranie na nieosiągalne i tak np. 5500 kB/s ( ile łącze da rady, tyle będzie, czyli usunięcie ogranicznika 1:4 u/d ) Co w tym temacie polecacie? Zmienić providera/admina nie mogę ;) PS- proszę nie wyzywać tu od leecherów, bo dawałbym i 100 kB/s gdybym miał lepsze łącze- na obecną chwilę korzystam z moda dajacego minimum 5 kiloB/s, ale ze statystyk mi wychodzi i tak jakoś 1/2 wysyłanie/pobieranie i nie jest tego wiele ( komp chodzi 24 h/dobę ,a w nocy niby "przyśpiesza" do max 40 kiloB/s, ale w praktyce jest znacznie mniej) :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Każde oprogramowanie do sieci edonkey opiera się o ratio wiec nie za bardzo będziesz mógł maxymalnie ograniczyć upload nie licząc się z tym że automatycznie spadnie ci download Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 Cos mi sie zdaje, ze musialbys sobie samemu przekompilowac jakiegos klienta emule i wywalic ogranicznik. Z tego co wiem, dostepne klienty automatycznie limituja predkosc sciagania w zaleznosci od uploadu jaki ustawisz. Oczywiscie, zgodnie z tym co napisal Walker3d bedziesz mial problemy ze wzgledu na ratio, ale klient sam w sobie nie powinien limitowac ci predkosci sciagania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 Nie zabardzo znam się na emule, jednak ograniczyć upload mozna programem netlimiter. Wtedy w emule mozna sobie ustawić upload i download jaki kto chce, a program net limiter i tak będzie przestrzegać ustawionych ograniczeń czyli powinien rozwiązać się problem z ratio 1:4 [u/d]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 Fakt, o tym nie pomyslalem. Moge jednak zapewnic ze sposob z NetLimiterem jest sprawdzony. Sam z niego korzystalem, jak chcialem sobie pograc w cos przez siec nie tracac kolejki (ograniczalem wtedy download i upload do 1kB/s). Sprawy ratio to nie zalatwia (bo to jest obliczane na podstawie przeslanych i wyslanych danych), ale umozliwia ustawienie wyzszego limitu downloadu w konfiguracji programu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...