Skocz do zawartości
fit

WC 100% miedzi = 0% węży w budzie

Rekomendowane odpowiedzi

chcialem pokazac parę zdjęc mojego WC chłodzącego ważniejsze elementy w kompie:

cpu, hdd, gpu, nb i zasilacz

rozwiązanie jest ciekawe bo jest wykonane całkowicie z miedzi, zaletą jest 100% szczelność oraz łatwość montażu i demontażu (zajmuje to 10 minut)

oczywiscie dla fanów efektów świetlnych takie rozwązanie jest nieakceptowałne :D - ja cenię sobie ciszę i bezpieczeństwo

wlot na CPU wąż 16/22 i dalej rurką 15mm do bloku potem reszta rozprowadzona 12mm a łaczenia elementów zrobione są wtykówkami camozzi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sprawa... w koncu te rurki miedziane tez oddaja Cieplo ( i masz zintegrowana chlodnice z rurek... ;]]]] a ludziska sprzedaja takie na allegro :D )

Ja mam tylko pare offtopicowych pytan:

1. jaka nagrzewnica i jaki wentyl na niej?

2. jaka pompa?

3. jakie temperatury?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ktos juz widzial U-rurki na zdjeciach to moje rev1 - wtedy do dysku i od grafy szedłem wężami

blok na zasilacz to samoróbka :D jest taki srebrny bo pochromowany (zeby ktos nie myslal ze to aluminium)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

do chlodzenia uzywam łady + 2 wentylatory 12cm sterowane speedfanem z NF7s, pompuje buczący eheim :(

temperatury zadowalające (najgorętsze są RAMy grafy - ok 60st, procek chodzi na 2,6G @1,85V w stresie ma około 52 stopnie ale to nie jest najwazniejsze - temperatura zalezy mocno od szybkosci wiatrakow - dysk zawsze jest najzimniejszy pomimo ze owinięty w grubą filcową wykładzinę

widzialem na forum rozwiązanie z chlodnicą na zewnątrz mieszkania - bardzo mi się podoba i moze już na wiosnę wystawię ładę na dwór :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Very nice, podoba mi sie, 2 in1 rurki oddaja cieplo, pelna szczelnosc, duzo roboty, ale gratuluje, tylko jedno pytanie jak dopasowywales rurki zeby wszystko bylo na styk znaczy np jak jest to z polaczeniami na proca ???, naprawde fajne WC :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zero mobilnosci :lol: - wypuszczam wode, odpinam węże i już caly komp mobilny - do tymczasowego chlodzenia starczy pompka i wiadro wody :D

montaz i demontaż jest trywialny - Linoge wiesz jak dziala szybkozłaczka? po prostu wciskasz koniec węża (w moim przypadku rurki) w złaczkę - oring zapewnia szczelnosc - rurki maja tę zaletę że szczelnosc jest 100% (Camozzi gwaranuje o ile pamietam 10 atm gazu!) dopasowane rurki w kształcie litery U łaczą 2 szybkozłaczki - oceniam ze dopuszczalny luz poprzeczny jest rzędu 0,2mm - do uzyskania w warunkach domowych jak widać

@KGB - masz rację i rzeczwyscie jak zmienialem spowrotem DFI na abita to uzylem nowego (a wlasciwie starego z rev1) zestawu Ururek ( mam parkę Ururek do DFI pasujacą do Uriela/Atiry + blok chłodzacy mosfety i NB - moze ktoś chce :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.

mnie sie nie podoba ..

wiem ze nie chodzi o to zeby wszystko sie swiecilo jak psu jajca ale to nie wyglada za bardzo .. szczegolnie kolor tej miedzi .. jakby przypucowac i zapodac lakierek..

aczkolwiek pewnie funkcjonalne jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całkiem fajne, napewno sporo pracy cię to kosztowało i dlatego gratuluje, ale ja bym takiego czegoś u mnie nie chciał bo:

a) jednak te rurki powodują zwiększenie ilości kolanek (ty masz sporo), a co za tym idzie zmniejszenie przepływu

B) węże jednak są ładniejsze, widać wode, mozna podświetlić, cosik dolać itd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzilo mi o samo monataz rurek ale to ze jak chyba ze jak rozkrecasz to w kompie to resztki wody zawsze zostaja ... a jak wkladasz cale to raczej nie jest za wygodne do umocowanie co niesie ze soba dalsze konsekwencje ...

co do obaw o opory to to rozwiaznie gwarantuje mniejsze straty przeplywu ...

(mnie sie podoba tylko ze trzeba sie z tym narobic i miec narzedzia a ja mam lutownice (z lidla 15 zl wyprzedac :D ) i male kombinerki ;) no i krzyzak :) zeby chodziac jakies imadlo sie znalazlo )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

resztki wody zostają w blokach... i w poziomie łatwo uniknąć zawilgocenia

jeżeli chodzi o śniedzienie - elementy z rev1 są pochromowane jakby ktoś nie widział a pozostałe rurki na pweno nie zostaną POLAKIEROWANE jak ktoś sugerował bo cenię sobie funkcjonalnośc nad lamerski wygląd - jeżeli już to je także pochromuję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linoge w jaki sposób taki układ gwarantuje mniejsze straty przepływu ?

konstrukcja laczenia kolanko - rurka powoduje mniejsze zawirowania ( woda nie ma oporu w postaci rantu kolanka i calosc ma mniej wiecej taka sama srednice przeplywu ) ale moge sie mylic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to prawda że żeby grafę wyjąć trzeba część rozebrać (4 elementy = 4 minuty) ale to czeka każdego kto ma WC na GPU?? a ci co mają węże zanim odpalą kompa to przez godzinę testują czy nie wycieka spod cybanta a ja w zasadzie włączam wodę i odpalam...- noi pozatym w jakim celu miałbym wyjmować grafę ?? następne wyjęcie planuję za rok :D (no chyba ze zdecyduję sie na naklejenie radiatorów na RAMy),

rurki miedzianej przed włożeniem nie trzeba niczym obklejać... tylko nasmarować wazeliną żeby gładko wyszła przy demontażu, a pompke zmieniam - eheim wlasciwie nie buczy tylko buczy wieczko easyclicka od wibracji pompki (no w dzień nie słychac ale w nocy tak)- na szczęście już grundfosika kupiłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i trzeba jeszcze wode spuscic (ale to zabrzmialo :twisted: ) z ukladu. Ja mam grafe na wezach, zeby ja w miare wyjac nie musze odlaczac wezy. Zawsze mozna blok odkrecic i wyjac grafe. Kolejna wada ukladu calkiem miedzianego jest problem z czyszczeniem rurek. Gdy weza sie czyms zasyfia - rozbierasz, bierzesz szczote i szorujesz. Z rurkami nie ma tak lekko. Wszakze pomysl ma swoje zalety, wymienione wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi