Skocz do zawartości
soska66

MySQL - jak wyciagnac konkretna linijke z tabeli

Rekomendowane odpowiedzi

SELECT * FROM tabela LIMIT 3, 1
3 oznacza, od ktorego rekordu pobierac (indeksowane od 0)

1 oznacza ile rekordow pobrac

ewentualnie jesli znasz ID rekordu, ktory chcesz pobrac to:

SELECT * FROM tabela WHERE id = 333
gdzie 333 to ten znany ID.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowo tak (przy typie z auto_increment).. ale to nie znaczy, ze zawsze 5 wpis bedzie mial id 5, itd. Wystarczy, ze skasujesz jeden ze srodka i juz sie ten porzadek zakloci, bo bedzie dziura (nawet nie probuj jej "latac"). Nie wiem do czego to potrzebujesz, ale "normalnie" np. na stronie wyswietla sie wszytstkie rekordy i tworzy do kazdego linka, w ktorego mozna kliknac i przekazywany jest przez GET'a odpowiedni ID.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem do czego to potrzebujesz, ale "normalnie" np. na stronie wyswietla sie wszytstkie rekordy i tworzy do kazdego linka, w ktorego mozna kliknac i przekazywany jest przez GET'a odpowiedni ID.

Now wlasnie cos takiego chce zrobic. W materialach ktore mam nie ma wlasnie opisanej takiej metody. kombinuje sam z tymi linkami ale nie wiem jak sie odniesc do konkretnego rekordu. Szczegolnie biorac pod uwage dynamiczne tworzenie rekordow a co za tym idzie tychze linkow.

Prosze o pomoc, jakis prosty przyklad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi