soska66 Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zalozmy ze mam tabele z 10 rekordami. Kazdy ma 5 pol. Jak wyciagnac np tylko 4-ty rekord:) Nie smiejcie sie... Dzis zaczalem przygode z SQL. Mam ksiazki ale zanim je przekopie......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 SELECT * FROM tabela LIMIT 3, 13 oznacza, od ktorego rekordu pobierac (indeksowane od 0) 1 oznacza ile rekordow pobrac ewentualnie jesli znasz ID rekordu, ktory chcesz pobrac to: SELECT * FROM tabela WHERE id = 333gdzie 333 to ten znany ID. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soska66 Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 No dobra. a jak sprawdzic jaki dany wpis ma id. id jest przypisywane rosnaco?? 1,2,3,4....itd?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Standardowo tak (przy typie z auto_increment).. ale to nie znaczy, ze zawsze 5 wpis bedzie mial id 5, itd. Wystarczy, ze skasujesz jeden ze srodka i juz sie ten porzadek zakloci, bo bedzie dziura (nawet nie probuj jej "latac"). Nie wiem do czego to potrzebujesz, ale "normalnie" np. na stronie wyswietla sie wszytstkie rekordy i tworzy do kazdego linka, w ktorego mozna kliknac i przekazywany jest przez GET'a odpowiedni ID. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Metoda na pałę: SELECT * FROM tabela WHERE id%4 = 0; ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 no brawo.. mamy rekordy od ID 1,2,3,6,7 i ze niby to ma zwrocic czwarty? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soska66 Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Nie wiem do czego to potrzebujesz, ale "normalnie" np. na stronie wyswietla sie wszytstkie rekordy i tworzy do kazdego linka, w ktorego mozna kliknac i przekazywany jest przez GET'a odpowiedni ID. Now wlasnie cos takiego chce zrobic. W materialach ktore mam nie ma wlasnie opisanej takiej metody. kombinuje sam z tymi linkami ale nie wiem jak sie odniesc do konkretnego rekordu. Szczegolnie biorac pod uwage dynamiczne tworzenie rekordow a co za tym idzie tychze linkow. Prosze o pomoc, jakis prosty przyklad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 no brawo.. mamy rekordy od ID 1,2,3,6,7 i ze niby to ma zwrocic czwarty? :D Mówię totalnie na pałę :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zeby ta pała chociaz dzialala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...