Skocz do zawartości
Leniooch

Problem z plyta, pamieciami a moze prockiem?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy na tym forum, wiec prosze o wyrozumialosc jesli sie okaze, ze gdzies padla odpowiedz na pytanie (pytania), ktore chce Wam tutaj zadac, ale uwierzcie mi ze przestudiowalem to forum dokladnie i niestety nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi... stad ten post.

Do rzeczy...

moja konfiguracja obecna:

mobo - Gigabyte GA 8IPE1000-G

proc - Celeron D 2,66 (cooler boxowy)

pamieci - 2 x 512 TwinMos PC3200 CL2,5 (na kosciach TwinMosa)

grafa - Gigabyte Radeon 9550 128DDR 128bit

HDD - 120 WD (8Mb cache'u)

zasilka - codegen 350W

Moj problem tkwi ... no wlasnie :( zaczne od mobo - chcialem sflashowac bios (mam F3 a najnowszy to F5), otoz po poprawnym sflashowaniu (komp sie zrestartowal, wrocily ustawienia default, potem ustawilem tak jak trzeba) odpalilem Aide32 a takze CPU-Z i ... obydwa programy uparcie twierdza ze nadal mam bios w wersji F3

Kolejny problem to pamieci... ponoc standartowo powinny chodzic na ustawieniach CL2,5 3 3 8 ... a CPU-Z w zakladce SPD wykrywa mi kazda z nich wlasnie jako takie, natomiast w zakladce Memory widzi je jako CL2,5 4 4 8

Nastepna rzecz ktora mnie niepokoi to Dual Channel... otoz przy odpalaniu kompa, na ekranie startowym wyswietla mi napis "memory runs in dual channel"... i przy nominalnych ustawieniach proca (czyli przy 533(133) na procku i 333(166) na pamieciach) w CPU-Z w zakladce Memory widnieje napis: Channels #: Dual i ponizej - enabled, natomiast kiedy podkrecam proca (podnosze FSB tylko, nie ruszajac AGP i PCI) do jakiejkolwiek innej wartosci np.: ~668(166) i pamieci na 400(200) to pomimo wiadomosci na ekranie startowym "memory runs in dual channel" w CPU-Z w zakladce Memory jest Channels #: Dual ale ponizej - disabled :(

Czy jest to sprawa plyty czy moze pamieci?

Dodam tylko jeszcze ze moge zmienic CL w biosie z 2,5 na 2 i to wszystko co moge zrobic z pamiecia :(

Czy ktos z Was ma moze podobna konfiguracje, a moze mieliscie podobny problem... Blagam Was o pomoc bo naprawde nie wiem juz co jest grane.

Mam nadzieje, ze dosyc jasno przedstawilem moj (dosyc zawily) problem.

Pozdrawiam i czekam na "pomocna dlon"

Leniooch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ponownie ja :)

Doczytalem cos nowego na Waszym forum (jak widac spedza mi ten problem sen z powiek :)) - otoz po wcisnieciu Ctrl+F1 wszedlem w dodatkowe ustawienia biosu (yuppi) Rozwiazalo to jeden z moich problemow, mianowicie timingi pamieci (ustawilem je na 2,5 3 3 8 ) wiec tutaj juz jest ok. Niestety pozostaja nadal dwa problemy - dual i flash biosu. Niestety w CPU-Z nadal w zakladce "Memory" dual channel jest "disabled" :(

Bios teoretycznie sflashowany po raz kolejny (jestem uparty) znowu w Aidzie i CPU-Z jest permanentnie pokazywany jako F3 :(

Ja dzialam dalej... ale jesli ktos z Was ma jakiekolwiek pomysly - blagam o pomoc...

pozdrawiam

Leniooch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do BIOSu to przy starcie kompa w dolnym rogu powinno być napisane jaki masz. Jeśli tam widnieje F3 to coś tu nie tak jest, nie wiem może ten model mobo ma Dual Bios i prawdopodobnie przed Flashem trzeba jakieś zabezpieczenie wyłączyć (strzał na oślep :) ). Niech wypowie się ktoś kto już walczył z Gigabytem.

Co do Dual Channel to narazie nie mam pomysłów, spradź czy odczyty z pamięci bardziej pasuja pod duala czy pod single, to będzie najpewniejsza metoda. Może akurat błędnie programy pokazują.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie w dolnym rogu mam podana date biosu firmowego :(((

co do duala to testowalem sie ostatnio najnowszym "everestem" czyli nastepca Aidy32 i wyszlo na to ze mam calkiem niezle osiagi (cos okolo 4500 i 1500 w testach pamieci) i pokazuje mi "dual channel DDR 3300", wiec troche sie uspokoilem

natomiast ten cho...rny bios nie daje mi spokoju :(((

prosze o pomoc - ktokolwiek, kto mial Gigabyte - PLIZZZZZ HELP :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze, ze dzisiaj sprobowalem jeszcze innej metody flashowania - po wejsciu w bios wcisnalem F8 i wszedlem w "Q-Flash" i tam tez mi powiedzialo ze "operacja sie udala"... tylko ze "pacjent" nadal mi pokazuje we wszystkich programach testujacych ze bios jest F3 :(

Ja juz wyczerpalem pomysly...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi