Skocz do zawartości
yasin

przekraczanie granicy w nowej EU?

Rekomendowane odpowiedzi

nie mialem jeszcze okazji przekraczac czeskiej i wegierskiej granicy w EU, moze ktos z was wie czy w przypadku podrozy pociagiem z Warszawy do Budapesztu czekaja mnie jakies kontrole celne, chodzi mi o to ile moge wziac ze soba alkoholu (wodki), bilet na ten pociag kosztuje 420 pln wiec raczej mrowki nim nie podrozuja, ale ile moge ze soba zabrac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem wziac dwie butelki 0,7L Zubrowki i dwie 0.7L Belvedere, wiec to nie hurtowe ilosci, moze ktos mial okazje przekraczac te granice z alkoholem i moze cos wiecej powiedziec, mam nadzieje, ze jakos specjalnie sie do normalnych ludzi nie czepiaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę się wypowiedzieć jedynie co do czeskiej granicy. Mianowicie możesz sobie napakować plecak alkoholem po sam zamek i nie powinni się przyczepić, bo go najprawdopobniej nawet nie sprawdzą :wink: Ja jak przechodziłem przez granicę ( we wrześniu ) to w kilka osób przechodziliśmy koło "okienka celnego" i ostatnie kilka osób przeszło nawet bez kontroli dowodów osobistych, to o sprawdzaniu "towaru" nawet nie ma co mówić :lol: Więc albo ja akurat miałem takie szczęście, albo tak już po prostu jest :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z krajów ue możesz przywieźć duużo więcej niż wcześniej, zresztą kontrola graniczna od momentu naszego wejścia do unii na granicy pl-slo i slo-hun to kpina - pan patrzy tylko czyś podobny na zdjęciu, salutuje i odjeżdżasz - to wszystko wrażenia z sierpnia br.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi